TNBiz (TN.cz)
Podnikání  |  19.04.2012 12:55:11

Expert: Německé investory šokuje, jak dlouho v ČR trvá vyřízení povolení ke stavbě

TŘEBÍČ (MEDIAFAX) - Podnikatelské prostředí v rámci Evropy může být velmi odlišné a přinášet s sebou různá úskalí, německé investory například šokuje, jak dlouho v ČR trvá vyřízení povolení ke stavbě. Uvedl to jednatel české a slovenské pobočky společnosti Delta Projektconsult Erik Štefanovič.

Doba se sice nese v duchu globalizace, ale při detailnějším srovnání firemní a podnikatelské kultury v jednotlivých zemích Evropy se lze setkat s odlišnostmi, které mohou v praxi vyvádět z míry. Zvláště, zaměří-li se dotyčný na jednotlivé fáze projektů a jednání s investory.

Například na schůzce s firmou z Ukrajiny lze čekat jednání rozsáhlé, detailní rozebírání všech možných alternativ, kdy vztahy mezi jednajícími mají větší význam, než obsah jednání jako takový. Atmosféra je však přátelská a spíše neformální, důraz je kladen na vzájemnou důvěru i za cenu prohřešku proti obecným pravidlům, což při jednání například s německými či rakouskými investory nepřichází v úvahu. V Rakousku se při jednání točí diskuze kolem předem stanovených bodů, jednání je věcné a striktně se drží meritu věci. Jen tak lze přesvědčit Rakušana o serióznosti a profesionalitě.

Ve fázi projektové přípravy výstavby existují také rozdíly. Čeští, ale také slovenští či ukrajinští investoři mají tendenci tuto fázi podceňovat a práce projektanta má pro ně téměř nulovou hodnotu. "Pro tyto investory často začíná výstavba až momentem kopnutí do země," přiblížil Štefanovič. Naproti tomu němečtí a rakouští investoři rozpracovávají projektovou dokumentaci velmi podrobně a nepodceňují možná rizika spojená se zpožděním výstavby. "A tak dodnes v některých případech a bohužel i v případě průmyslové haly za 30 milionů podceňujeme rizika a důsledky některých svých rozhodnutí a pouštíme se tedy do tohoto dost složitého mechanismu sami bez zkušeností s tím, že se to pak ´nějak udělá´, než abychom to raději svěřili odborníkovi na danou oblast," doplnil Štefanovič, který je ve skupině Delta zároveň zodpovědný za koordinaci aktivit dceřiných společností na východoevropské trhy.

Při zahájení výstavby zůstane rakouský či německý investor mnohdy doslova šokován, jak dlouho v Čechách, na Slovensku či na Ukrajině, trvá vyřízení nutných oznámení, ohlášení a povolení ke stavbě. Zatímco v Rakousku se vše potřebné obvykle vyřizuje tři až čtyři měsíce, v Čechách je to průměrně sedm měsíců i více a na Ukrajině by to bylo podle jednatele téma na samostatný článek.

"Diametrální rozdíl vnímám v našem myšlení při jednání s úřady či konkrétními úředníky. A teď budu mluvit konkrétně za jednoho německého investora, kterému jsme v Čechách realizovali výrobní halu pro 50 zaměstnanců. Českého investora by rozhodně nenapadlo unavovat se stížnostmi nad nekompetentností úředníka, jeho neaktivním přístupem. Málo si stěžujeme, a když, tak kamarádům u piva. Tento investor se nespokojil s laxním přístupem úředníků, který zbytečně oddaloval možnost zahájit výrobu a aktivně se dožadoval dodržování schvalovacích lhůt. Při prodleních požadoval písemné vyjádření odpovědných úředníků respektive jeho nadřízených včetně návrhů řešení, postihů atd. Myslím, že u Čechů přetrvává bolestivá vzpomínka na totalitní přístup úředníků, kdy jakýkoliv odpor byl tvrdě potrestán. Možná proto si raději trpělivě počkáme než jít do konfliktu a dožadovat se toho, na co máme právo," uzavřel Štefanovič.

Libor Popela, popela@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688