Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
Investice  |  19.04.2012 09:56:13

Chcete brát důchod 20.000 Kč měsíčně? Víme jak. Část třetí


“Akcieatrhy.cz“

Deflace – zbraň hromadného ničení

Deflace je, když ceny klesají. Každý, kdo v posledních letech nakupoval elektroniku, deflaci důvěrně zná. Ceny počítačů neustále klesají za zvyšování výkonu. Podobným vývojem prošly i digitální fotoaparáty a spotřební elektronika tento obchodní model také převzala. Zákazníci vědí, že když si chvíli počkají, dostanou novější model levněji a bude toho umět víc, všichni jsou spokojeni, výrobci i zákazníci, tak proč se centrální banky bojí deflace jako čert kříže? Čím je deflace tak nebezpečná?

 

Čtěte dále:
Chcete brát důchod 20.000 měsíčně? Máme pro Vás návod. Část první
Chcete brát důchod 20.000 měsíčně? Máme pro Vás návod. Část druhá


Oficiálním důvodem je to, že když nastane deflace, lidé přestanou utrácet. Když máte na výběr koupit dnes, nebo počkat a pak koupit levněji, volíte počkat. Nikdo přeci není blázen, aby vydával peníze za něco, když to samé po nějaké době koupí levněji. Toto vysvětlení však pomíjí otázku, proč to ve sféře elektroniky funguje. Skutečným důvodem je, že deflace je extrémně nebezpečná pro dlužníky a největšími dlužníky jsou státy.

Na rozdíl od normálních dlužníků, kterým nezbývá než se modlit, nebo bankrotovat, stát může deflaci zažehnávat tištěním nových peněz a v případě nutnosti, jak je známo z dnes již slavného projevu Bena Bernankeho, současného guvernéra FEDu, „budeme shazovat peníze, bude-li třeba, i z vrtulníků“.

Nebezpečnost deflace pro dlužníky si můžeme ukázat na příkladu realit. Rozhodnete si pořídit dům, sjednáte hypotéku a zakoupíte dům v ceně několika milionů korun. Splácíte hypotéku a najednou přijde krize a reality v dané lokalitě ztratí 30 – 50% své hodnoty. Vaše půjčka se však nezmění a zůstane pořád stejná. Stále musíte splatit celou výši své půjčky. Může se lehce stát, že hodnota vašeho domu po pěti letech splácení hypotéky bude nižší než částka, kterou je nutné ještě splatit. Stejný problém vám nastane, když jste kupříkladu Maďar, vezmete si půjčku ve švýcarských francích a následně vám forint devalvuje. Plat dostáváte ve forintech a za ty si nyní pořídíte dramaticky menší množství švýcarských franků, než v době uzavření půjčky. Půjčku však splatit musíte, a je jedno, že na to nemáte.

Pokud jste Řecko, čelíte úplně stejnému problému. Vypůjčili jste si tolik peněz, že vám už nikdo nechce půjčovat a vaše příjmy nestačí ani na splácení úroků. Jedinou možností, která je společná pro všechny výše uvedené případy, je přijít o všechen majetek, vyhlásit bankrot a dožít někde pod mostem.

Ve chvíli, kdy nastane deflace, nemá stát žádné páky k tomu, aby mohl deflaci zvládat. Inflaci zvládat umí. Když roste inflace je řešením zvýšit úrokovou míru, ale shodnou vlastností všech úroků je, že neklesají pod nulu. Platit někomu za to, že si od vás půjčuje peníze je nesmysl.  Tedy pokud nejste Německo. V případě německých státních dluhopisů byl o ně takový zájem, že investoři nabízeli záporný úrok. Byli ochotni platit za to, že jim Německo prodá svoje dluhopisy. Tito investoři spekulovali na to, že euro, jako společná měna zkrachuje, přičemž německé dluhopisy si svoji hodnotu udrží.

To je však výjimka z pravidla. Jakmile nastane deflace, udělá stát všechno pro to, aby ji odstranil, a to lze udělat velmi jednoduše tím, že se budou tak dlouho tisknout nové peníze, až to vyvolá inflaci.


Pokračování příště...

Tyto zprávy pro vás vytváří Akcieatrhy.cz
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688