TNBiz (TN.cz)
Investice  |  18.04.2012 17:20:16

Členské země EU by se měly zaměřit na tvorbu pracovních míst, navrhuje Evropská komise

ŠTRASBURK (MEDIAFAX) - Evropská komise (EK) v reakci na rostoucí nezaměstnanost v Evropské unii navrhla, aby se členské země zaměřily na vytváření podmínek pro vznik nových pracovních míst. Agenturu Mediafax o tom informovalo ve středu tiskové oddělení EK.

"Pro řešení problému, který představuje neakceptovatelná míra nezaměstnanosti, potřebuje Evropa strategii pro vytváření pracovních míst," uvedl šéf Evropské komise José Manuel Barroso.

"Pokud jde o podporu vzniku nových pracovních míst, EU nevyužívá svůj velký potenciál. V odvětví zelené ekonomiky, ve zdravotnictví a v odvětvích nových technologií vznikne v příštích letech dohromady více než dvacet milionů pracovních míst. Členské státy musí tyto příležitosti využít, musí zmobilizovat stávající zdroje a v úzké spolupráci se sociálními partnery stimulovat trh práce. Společně to zvládneme," dodal Barroso.

Podmínky pro vznik nových pracovních míst by podle plánu měly členské státy vytvářet formou pobídek nebo podporou pro začínající firmy. EK také navrhuje, aby státy provedly daňové úpravy a přesunuly daňové zatížení z oblasti zaměstnanosti na oblast ekologických daní.

"Nezaměstnanost v EU dosahuje v současné době dramatické úrovně a je neakceptovatelná. Vytváření nových pracovních míst se musí stát skutečnou evropskou prioritou. Máme-li dosáhnout obnovy růstu a vypořádat se s velkými strukturálními změnami, jako je přechod k zelené ekonomice, stárnutí populace a rozvoj nových technologií, je pro EU nezbytností dynamický a inkluzivní evropský trh práce," řekl komisař EU pro zaměstnanost, sociální věci a sociální začleňování László Andor.

Míra nezaměstnanosti v eurozóně v únoru podle předběžných sezonně přepočtených údajů činila rekordních 10,8 procenta, přičemž nejhorší situace je ve Španělsku, kde nezaměstnanost vzrostla na 23,6 procenta. Situace se zhoršila i v celé Evropské unii, kde nezaměstnanost podle evropského statistického úřadu Eurostat vystoupila na 10,2 procenta. Eurostat odhaduje, že v únoru bylo v celé EU bez práce 24,55 milionu lidí, z toho zhruba 17,13 milionu jich připadá na eurozónu.

Tomáš Králícek, kralicek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688