Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
Investice  |  18.04.2012 11:00:51

Radí Vám nakoupit akcie solárních společností? Neposlouchejte. Část druhá


“Akcieatrhy.cz“

Bankroty se nedají vyloučit

Do jisté míry se dá říci, že současné problémy u solárních společností nezavinila jen populistická politika států, nebo že by tento sektor neměl budoucnost, ale také špatné obchodní modely samotných firem, které jakoby počítaly, že hromady peněz ze státních kas nemohou nikdy přestat proudit. Pokud by státní dotace z minulých let nemířily na rizikové výdaje, ale do struktury samotného hospodaření firem, mohly by v současné chvíli čelit nastalé situaci daleko efektivněji a přejít ze závislosti na státních prostředcích na vlastní životaschopnost. Takže vlastně tyto firmy nezabil konec solární energie, ale volný trh, na kterém začaly ceny klesat a bez dotací se dostaly prakticky pod výrobní náklady.

Nejde jenom o Q-Cells, obětí "kapitalismu" se stala celá řada firem. Například v minulém roce zaniklá Solyndra také vykazovala v jednom roce zajímavé výsledky a jak postupně v jednotlivých evropských státech klesaly dotace, přešla až do úpadku, a to prakticky v průběhu jednoho roku. V kapitalistickém světě se zdá všechno trochu relativní. Čína staví pro své konkurenty laťku poměrně hodně vysoko. Mnozí mohou konstatovat, že tyto společnosti to dokáží hlavně na základě nekalých praktik, ale to již není tak úplně pravda, jelikož tyto firmy vykazují své hospodaření už i v USA, kde jsou emitovány jejich akcie a jednoznačně válcují i konkurenty z Ameriky, čímž se dostáváme k jádru problému, prostě prosadili lepší obchodní model založený na levné pracovní síle, na „vydírání“. Yingli Green Solar a Trina Solar jsou toho výborným příkladem, každá z nich se rozhodla nerozšiřovat svou působnost do celého pole sektoru a na základě specializace na jednotlivé části dostali pod kontrolu vlastní náklady včetně logistiky. Pokud bude situaci i nadále pokračovat stejným tempem, což znamená další osekání státních dotací, nižší výkupní ceny této energie, zůstanou na trhu možná do několika let již jen čínské společnosti. Tento proces již narušuje i vývoj reálných cen a bude s velkou pravděpodobností ještě nějakou dobu dopadat doslova na své dno.

Po tomto dosažení se však můžeme stát svědky znovuobrození, které ale zažijí snad už jen právě Číňané. Jsme stále v rámci poklesu a i očekávání pro následující období bude poměrně nepříjemné, například podle výhledu Trina Solar se bude výkup krystalických článků i nadále pohybovat pod cenami, za které jsou vyráběny, nehledě na to, že hrozí zpomalení vývoje v těchto technologiích. Tento proces by mohl dojít tak daleko, že ředitel Trina Solar zkonstatoval, že za stávající situace zůstanou na trhu v tomto odvětví možná tak dvě společnosti, které spolu nebudou přímo soupeřit, ale kooperovat a zaměřovat se na vlastní specializaci. Po tomto rozuzlení by se měly prý stabilizovat výkupní ceny a prasklá bublina by konečně dosáhla hodnot, ze kterých by mohlo dojít k nárůstům, což by pravděpodobně přineslo i znovu oživení růstu globální poptávky. V té době by se však již hodnota akcií TSL mohla pohybovat kolem 1 dolaru, podobně jako je tomu nyní u bývalé „star“ JA Solar Holdings Co. Ta by však již ve zmíněné době nemusela existovat, jelikož by ji mohl spolknout jeden z konkurentů nebo by se přidala na stranu „Chapter 11“.

Po celém světě již v této chvíli dochází k tomu, že pokles poptávky pokles výkupních cen se již pohybuje na značně nepřirozených číslech, což by mohlo indikovat právě zmíněný dopad a znovuoživení celého sektoru.

Celé odvětví může tak do budoucna znamenat zajímavou příležitost, jenom je při výběru potřeba zaměřit se ne přímo na čísla, která společnost v daném období vykazuje, ale spíše na její schopnost, čin neschopnost vyrovnat se s omezením dotací a dokáže vydělávat i na přirozeném tržním mechanismu střetu poptávky s nabídkou.

Čtěte dále:
Radí Vám někdo nákup akcií solárních společností? Neposlouchejte ho. Část první

Pokračování příště...

Tyto zprávy pro vás vytváří Akcieatrhy.cz
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688