TNBiz (TN.cz)
Investice  |  18.04.2012 03:15:05

Vláda projedná svoji budoucnost, pravidla hazardu i změny ve stavebním spoření

PRAHA (MEDIAFAX) - Možnost dalšího pokračování kabinetu ve středu předznamená setkání premiéra Petra Nečase (ODS) a vicepremiérky Karolíny Peake na Úřadě vlády. Kromě případné spolupráce Nečase s novou frakcí Peake mají ministři posoudit například úpravu pravidel pro sázkové hry nebo změny ve stavebním spoření.

"O svém dalším působení ve vládě budu mluvit v první řadě s premiérem Nečasem," řekla Peake na dotaz Mediafaxu bezprostředně po oznámení svého odchodu z Věcí veřejných i poslaneckého klubu strany. Uvedla také, že zakládá novou platformu, ke které se začali přidávat další poslanci VV i ministři Kamil Jankovský a Pavel Dobeš.

Nečas zmínil, že odchod Peake z VV neznamená automaticky její konec ve vládě. Zdůraznil ale, že jeho vláda musí mít ve sněmovně jasnou většinu a že alternativou zůstávají předčasné volby.

"Očekávám, že budou všichni dodržovat vládní programové prohlášení a koaliční smlouvu, ta byla podepsána jménem přesně stanoveného počtu poslanců, očekávám jejich loajalitu vůči tomuto dokumentu, a to bez ohledu na stranické peripetie v té nebo oné koaliční straně," prohlásil dále Nečas.

Pokud se premiér dohodne s Peake na jejím dalším setrvání ve vládě, bude jeho kabinet muset zřejmě předělat svoji koaliční smlouvu. Dokument totiž přisuzuje obsazení čtyř ministerských křesel, mimo jiné i toho pro Karolínu Peake, straně Věci veřejné.

Kabinet má ale na středu i standardní agendu. Ministři se mají vrátit k projednávání návrhu zákona o provozování sázkových her, kterým se naposledy zabývali na konci března. Nová komplexní úprava má kromě stanovení pravidel pro provozovatele loterií dát obcím pravomoc hazard na svém území zakázat.

"Přerušili jsme to, protože potřebujeme mít konkrétní odborná stanoviska, která se týkají souladu této normy s evropskou legislativou. Protože se nepohybujeme v právním vakuu, ale naše zákony musí být konformní s evropských právem," zmínil po březnovém jednání vlády Nečas.

Kabinet se měl k návrhu vrátit ve chvíli, kdy bude mít v ruce analýzy a expertní stanoviska o souladu návrhu s evropským právem. Zákon má mimo jiné zakázat internetové sázení u společností neregistrovaných v Česku.

Norma v základních obrysech přejímá ustanovení, na kterých se vládní koalice shodla na konci loňského roku a která platí od 1. ledna 2012. Provozovatelé sázkových her budou mít například dál povinnost odvádět státu a obcím 20 procent z částky, o kterou se liší přijaté sázky od vyplacených výher.

Vláda ve středu posoudí také návrh ministerstva financí na změnu pravidel pro využití stavebního spoření. Lidé by si od ledna 2014 mohli přesměrovat státní podporu i částku uloženou na stavebním spoření do doplňkového penzijního spoření nebo penzijního připojištění.

"Součástí návrhu je možnost ukončit stavební spoření převedením celé uspořené částky a vyplacené částky státní podpory do třetího pilíře penzijního systému, tedy doplňkového penzijního spoření nebo penzijního připojištění," přiblížil změnu pro Mediafax mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Kabinet chtěl přitom možnost využití státní podpory ze stavebního spoření původně omezit striktně na účely spojené s bydlením, tedy například na nákup nebo rekonstrukci nemovitosti nebo splátku úroků z hypotéky. Podle novinky by lidem zůstala otevřená další cesta, použití peněz na stavebním spoření jako rezervy pro důchod. Návrh nepočítá s možností rozdělit uspořené peníze, do penzijního spoření by tak musela přejít celá částka.

Další krok ve sblížení stavebního a penzijního spoření budou moci udělat samotné finanční ústavy. Zatímco dosud může stavební spoření poskytovat jen pětice spořitelen, od 1. ledna 2015 by si poskytování stejné služby mohla licencovat jakákoli banka. Naopak stavební spořitelny si budou moci už o rok dříve zažádat o rozšíření své licence na další bankovní služby podle zákona o bankách a fakticky tak změnit svůj statut.

Další bod vládního programu se týká záchranné služby. Ta by mohla dostávat část peněz na své fungování ze státního rozpočtu, doposud ho platí zcela kraje.

Návrh nařízení počítá s tím, že by záchranky v příštím roce dostaly na svůj provoz 105 milionů korun, rozdělení částek pro jednotlivé kraje by se pak řešilo podle rovnice 10 korun na jednoho člověka s trvalým bydlištěm nebo hlášením pobytu v daném kraji. Data se budou posuzovat vždy k 31. prosinci předchozího roku.

A pikantní příchuť bude mít po úterku na vládě poslanecký návrh zákona z dílny KSČM. Podle něj by poslanci nebo senátoři, kteří po volbách opustí klub strany, za kterou je lidé ve volbách zvolili, měli přijít o svůj mandát. O místo ve sněmovně by měli přijít také ti poslanci, kteří budou odsouzení.

Jan Kálal, kalal@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688