Josef Trnka (TPS)
Z domova  |  15.04.2012 13:24:54

Česká vláda plánovitě likviduje důchodce


 

Čas slávy cechů dávno odezněl. Řemeslo, které mělo kdysi zlaté dno a jeho představitelé byli váženými měšťany, je v dnešní době redukováno na nálepku osoby samostatně výdělečně činné, a to ještě v tom lepším případě. V tom horším je živnostenský list  jen jednou z podmínek ke vstupu do námezdního pracovně právního vztahu.  Pouze jediné řemeslo dnes má své pevné místo a budoucnost.  Jen jediné řemeslo má dnes zelenou - řemeslo politika. Cech politiků má své neotřesitelné postavení a orgány garantované přímo Ústavou. Jak by ne, když si právní normy sám formuluje, schvaluje, přijímá a zaštiťuje se jimi. Dokonce je i vykládá. Pro příslušníky tohoto cechu je typické, že prostými občany nejsou příliš oblíbeni, ale zároveň jim to nevadí. Vědí totiž své. Mají totiž své jisté.  A co je nejbáječnější? K výkonu výdělečné činnosti nepotřebují výuční list, nepotřebují nic!

V minulém týdnu objevili naši dárci společenských pravidel nové zaklínadlo. Zove se právní moc rozhodnutí. Příslušníci cechu drží při sobě bez ohledu na stranickou příslušnost až za hrob, jestli až za právní moc se ještě uvidí. Zcela jistě při sobě drží přes vzájemné antipatie,  slizkost a fízlovské manýry druhých.  Charakter, čest a úctyhodnost jsou atributy nepodstatné, nepřekročitelnou mezí je pouze mantra, kterou přijali za svoji. Přes ní vlak nejede. S jedinou výjimkou, a to platí i o daném slově!  Platí do té doby, dokud platit nepřestane. K tomu stačí prohlášení politika či dohoda ad hoc vytvořeného společenství. Demokracie je nám svatá!

Dnešní  Partie na Prima family svedla k jednomu stolu mimořádně zručné řemeslníky, tak zručné, že ve svých spolcích zaujímají místa nejprestižnější.  Pro cech politiků už není tak důležité jestli toto místo má formální posvěcení nebo jde o „pouhou“ přirozenou autoritu, tedy reálný stav.  Dlužno ovšem dodat, že s přihlédnutím k předchozímu textu to mnozí občané stejně berou s jistou, a to nikoli zanedbatelnou, rezervou. Z toho důvodu si dnes zkusme vystačit  s heslovitým přiblížením pořadu, bez přímé návaznosti.  Jde přece o nepravomocná vyjádření.

Miroslav Kalousek odsoudil  „včerejší“ prohlášení a „dnešní“ postoje Víta Bárty. Na Sobotkovu  nabídku  řešení situace prostřednictvím  předčasných voleb reagoval zprvu opatrně. Jako důvody uvedl: zvýšení daňové kvóty případnou vládou socialistů (160 mld ročně), plnění přání voličů a dominantně vyslovil obavu  ze zvýšení vlivu komunistů. Ke své škodě tento slogan oživoval tolikrát, až lze celkem směle konstatovat, že verbum komunista  v různých pádech a číslech bylo nejfrekventovanější  v jeho slovníku. Měl péči mimo jiné i o to, aby KSČM neovlivňovala zahraniční politiku státu. Připomenul dále dlouhodobé avizování možných změn rozpočtové politiky v závislosti na vývoji ekonomických ukazatelů. Předpokládá stagnaci ekonomiky a tudíž aktivní opatření  na příjmové i výdajové straně státního rozpočtu považuje za nezbytná – „žijeme v čase bouří a turbulencí,“ pravil.  Ekonomické obtíže jsou celoevropským problémem, nechce posilovat rovnostářství, opatření proto postihují všechny skupiny populace.  Penzijní reforma je neodkladná, už proto, že má 15 roků zpoždění.

Bohuslav Sobotka po odmítnutí nabídky realizovat společnými silami předčasné volby, upozornil, že ČSSD je jedinou parlamentní stranou, která si svůj vztah ke KSČM formálně upravila. Socialisté nechtějí dávat falešné sliby jako TOP 09, chtějí pokračovat v konsolidaci veřejných rozpočtů, ale spravedlivěji. Upozornil na to, že Česko má za této vlády fakticky tři zahraniční politiky. Neustálá změna plánů svědčí o ztrátě kontroly nad situací. Nepopíral potřebu činit opatření, ale měli by to lidé přežít. Podle něho má vláda promyšlený plán jak likvidovat důchodce, minimálně by proto měla odložit spuštění druhého pilíře.

Jan Punčochář, jak jsme u něho vcelku  zvyklí, debatu vedl s noblesou a nešetřil zábavnými vsuvkami. Absolutorium tentokrát zaslouží i Václav Moravec, který po poledni ve svém pořadu nemilosrdně griloval Víta Bártu. Přestože je po předvčerejšku velmi těžké v jeho případě přinášet nějaká pozitivní hodnocení, tak nutno svým způsobem ocenit, že se do pořadu vůbec dostavil a ustál všechny otázky bez změny výrazu i modulace hlasu.  Kdo ví, jestli tak ovšem neučinil proto (když jinak „nic neuznal“), aby zahájil svoji předvolební kampaň. Má totiž zálusk na post hejtmana na Plzeňsku. Poslancem zůstává.

Další informace a zajímavosti  zde kupř. ukázky toho, na čem všem si můžeme pochutnat.


AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info klikněte na malé obrázky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688