Marek Hatlapatka (Cyrrus)
Okénko investora  |  13.04.2012 16:19:00

Žádoucí korekce trhu nebo změna trendu?

Zdá se, že dlouho očekávaná korekce akciových trhů se konečně dostavila, alespoň do Evropy. Německý index DAX si klesl o sedm procent od březnových maxim. Důvody pro poklesy jsou celkem dobré a je jich dost: skončilo nejúspěšnější první čtvrtletí na akciových trzích za posledních 14 let, navrací se stres do Evropy a v posledních dnech jsme byli svědky několika nepříznivých makrodat ze světa. Tím posledním byly americké payrolls, tedy data o vývoji zaměstnanosti, oznámená v pátek. Po sérii dobrých dat z US trhu práce přišel výrazný a nečekaný propad za březen, což investorům připomnělo podobnou situaci v květnu loňského roku. Nečekaně slabá květnová čísla tenkrát předznamenala další tři měsíce podobně špatných dat a i to byl důvod pro letní korekci, kterou akciové trhy vloni zažily.

 

Kromě nepříznivých makrodat z USA jsou trhy opět nervózní ze situace v Evropě. Výnosy španělských a italských bondů rostou na hranice, které už lze považovat za krizové. Nová španělská vláda zatím rozhodně nepřesvědčila investory o tom, že je schopna dostát rozpočtovým závazkům, italský premiér Monti zase marně poukazuje na to, že Itálie není Španělsko…po několikaměsíčním poklesu rizikové averze se tak nyní opět dostává ke slovu růst rizikových přirážek, které vedou (ceteris paribus) k poklesu valuace akciových trhů. Myslím si nicméně, že je jen dobře, pokud si trh a tím i politikové připomínají, že prolikvidní akce ECB (především obě aukce LTRO) evropskou dluhovou krizi nevyřešily, jen poskytly čas politikům na dokázání toho, že jsou schopni strukturálních reforem. A jak známe evropské politiky, bez permanentního tlaku finančních trhů se to neobejde.

 

Vrátíme-li se nicméně k aktuálnímu vývoji na akciových trzích, musíme si položit klíčovou otázku: jedná se jen o ozdravnou (technickou) korekci, nebo o trvalejší změnu trendu? Když se podíváme na vývoj akciových trhů v posledních měsících skrze jejich ocenění, je zřejmá jedna věc: nárůsty nebyly způsobeny zvyšováním očekávaných zisků, ale téměř výhradně snižováním (předtím extrémně vysokých) rizikových prémií. Změny ve vnímání rizika se typicky na valuaci akciových trhů projevují rychleji a výrazněji než změny v očekávaných ziscích. Vzhledem k tomu, že současná korekce má (zatím) charakter spíše toho prvního, nelze vyloučit ani prudší několikadenní propady. Na druhou stranu by střednědobý či dlouhodobý investor měl brát v úvahu, že pokud se výrazně nezmění očekávání zisků (tedy nadcházející výsledková sezóna nedopadne výrazně špatně a nedočkáme se série dalších nepříznivých makrodat z USA či Asie), trhy jsou stále díky vysokým rizikovým přirážkám oceněny vůči dlouhodobým průměrům nízko. Jakékoliv uvolnění stresu v Evropě tak bude šancí na obnovení růstu akciových trhů, aniž by hrozilo akutní riziko akciové bubliny. Bez poctivé a nepopulární reformní práce evropských politiků to nicméně nepůjde.

 

Marek Hatlapatka

Marek Hatlapatka (1978)

Vystudoval ekonomickou fakultu VŠB-TU Ostrava, absolvoval 3-měsíční stáž v Londýně a intenzivní kurz fundamentální analýzy pod vedením bývalého hlavního analytika Erste bank Galea Kirkinga. Ve společnosti CYRRUS, a.s. je zaměstnán od roku 2006, kdy nastoupil na místo analytika akciových trhů se zaměřením na zahraniční trhy, farmaceutický a bankovní sektor. Následně se specializoval na odvětví bankovnictví, elektrárenství a těžby uhlí a v těchto sektorech nyní patří k nejvyhledávanějším odborníkům v České republice. V roce 2008 se stal vedoucím analytického oddělení společnosti CYRRUS, a.s. a v této pozici působí i v současné době. Dlouhodobě patří k nejcitovanějším českým ekonomům, v roce 2010 se stal čtvrtým nejcitovanějším ekonomem v českých médiích.

Společnost CYRRUS, a.s., je licencovaným obchodníkem s cennými papíry. Společnost byla založena v roce 1995 a v současné době je největší mimopražskou makléřskou společností. Je členem Burzy cenných papírů Praha a Burzy cenných papírů ve Varšavě. Společnost CYRRUS, a.s., poskytuje komplexní služby na kapitálových trzích soukromé i firemní klientele, zaměřuje se na burzovní obchody v systému SPAD pražské burzy a obchodování na zahraničních trzích v Polsku, Maďarsku, Turecku, Německu a USA. Společnost patří mezi nejvýznamnější české obchodníky s investičními certifikáty.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

St 15:04  Kdy se zastaví růst cen pohonných hmot? Petr Lajsek (Purple Trading)
Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688