Saxo Bank (home.saxo)
Akcie ve světě  |  10.04.2012 10:23:51

Sázka Nokie na Microsoft - vysoké riziko, nízká návratnost?

Pro společnost Nokia byl rok 2011 příšerný, což se vlastně dá říct i o letech 2008, 2009 a 2010. Do konce roku 2011 oslabila Nokia na poli smartphonů z počátečních 50 procent na pouhých 16 procent. Teď se firma snaží získat zpět svou dominanci z doby před rokem 2008 a vsází všechny své žetony na nový operační systém Windows Phone, který - řekněme to na rovinu - byl už jednou strašným zklamáním.

Nokia v zoufalství přistoupila (jak sama přiznává) na strategické partnerství s Microsoftem, aby tak mohly obě firmy těžit ze vzájemné spolupráce. Nokia uvede novou řadu svých smartphonů s operačním systémem Windows Phone, zatímco Microsoft bude těžit z toho, že má výrobního partnera, který bude intenzivně propagovat jeho novou platformu Windows Phone.

A v čem se vlastně nový Windows Phone od starších verzí liší? Kritici si vesměs nový software pochvalují. Už Windows Phone 7.5 kolem sebe vyvolal humbuk a upgrade na Windows Phone 8 (WP8) nazvaný “Apollo” má být velkolepý. Důvodem je také chystané uvedení systému Windows 8 pro osobní počítače a tablety, který má být kompatibilní s WP8. Očekává se, že bude k dispozici na konci roku 2012. Jak už jsem psal dříve, integrovaná řada Microsoft Windows 8 (Windows 8 a WP8) by měla oslovit masy uživatelů. 

Nokia bude mít oproti konkurenci dočasnou výhodu, protože má systém Windows Phone jako první (což výhodu nemusí nutně znamenat). “Špatnou zprávou” pro Nokii a dobrou zprávou pro Microsoft je, že software WP8 hodlají používat i ostatní výrobci, jako třeba Samsung, HTC, Sony a další. To udělá z platformy WP8 přeplněné místo, a Nokia by se z jeho bran mohla dostat jako první.

Pokud WP8 a Windows 8 neuspějí, Nokia bude mít velký problém, protože vsadila většinu svých peněz na telefony s Windows a kolují zvěsti, že i na tablety s Windows 8. Pokud bude Windows 8 úspěšný, strhne na sebe velkou vlnu pozornosti (což už se stalo) od jiných výrobců. S tím, jak naroste konkurence nabízející WP8, by mohla být Nokia odstavena na druhou kolej. 

Můj názor na celou věc: Nokia potřebuje, aby WP8 a Windows 8 uspěly. Ovšem s rostoucím úspěchem WP8 a Windows 8 bude Nokia čelit větší konkurenci. 

Ať uděláš, co uděláš, vždy to bude špatně...

Matt Bolduc, akciový analytik Saxo Bank

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688