Sven Subotič (Best Buy Investments, a.s.)
Akcie ve světě  |  06.04.2012 11:07:04

Čínské megatrendy: Jak na nich vydělat?

Snížený růst HDPČíně ani zdaleka nemusí znamenat další pokles akciových trhů. Ukazuje se, že mírně nižší cíl růstu přináší výrazně vyšší kvalitu tohoto růstu.  Tento fakt investoři pochopí zřejmě až v horizontu několika měsíců či čtvrtletí a následně přehodnotí svůj pohled na současný levný akciový trh. Překonávat index by měl především čínský spotřební sektor.

Čína zjevně vstupuje do periody ekonomického zpomalení. Po třech letech boomu vyvolaného bezprecedentním úvěrovým stimulem si rezidenční výstavba i vládní investice do infrastruktury musí projít určitou korekcí. Ekonomika přesto nekolabuje, a to zejména díky solidní poptávce ze strany domácností a investicím do výrobních zařízení. Mimo to je zpomalení tempa růstu HDP  standardní jev s tím, jak je ekonomika větší a vyspělejší. Současné ochlazení tedy není v žádném případě začátkem konce čínského ekonomického zázraku, ale pouze jeho cyklickým zpomalením.

Fiskální stimuly aneb selektivní dolaďování ekonomiky po čínsku

Nejdůležitějším bodem v současné diskusi je otázka, zda měnící se vládní garnitura dokáže započít a realizovat nutné strukturální reformy, které podpoří dlouhodobý růst produktivity. Odpověď vlády na aktuální zpomalení růstu a „kolaps“ na nemovitostním trhu byl prozatím velmi marginální – registrovali jsme pouze dvě snížení povinných minimálních rezerv a neoficiální pobídku bankám k mírnému zrychlení poskytování úvěrů. Vrcholní političtí představitelé se zdráhají použít fiskální stimul a hovoří prozatím primárně o „selektivním dolaďování“ ekonomiky. Existuje totiž reálný strach z akcelerace inflace a Čína rovněž naráží na limit růstu úvěrů (zadlužení v nefinančních sektorech dosáhlo 200% HDP, což je při mělkém dluhopisovém trhu a stupni vývoje ekonomiky již poměrně vysoké číslo signalizující riziko pro finanční sektor). Cíl centrální banky pro růst peněžní zásoby (M2) o 14% meziročně rovněž reflektuje její opatrný přístup. Nemáme tedy žádné signály o návratu k politice masivních stimulů při zpomalení ekonomiky.

Snížení růstu není v případě Číny negativní zpráva

Je překvapující, že investoři spatřují snížení cíle růstu na 7,5% jako negativum. Přitom celá záležitost je pro Čínu silně pozitivní, neboť se jedná o signál, že je definitivně opouštěn koncept růstu za každou cenu, tedy něco, co kolegové ve společnosti GaveKal (jedna z nejlépe hodnocených nezávislých společností poskytující informační výzkum a podporu institucím a fondů) označují pracovně jako „Wen Jiabao Put“ (podobně jako současný Bernankeho put v podobě kvantitativního uvolňování).

Při mé únorové návštěvě Hongkongu a rozhovorech s partnery GaveKal vyplynulo, že mírně nižší cíl růstu, avšak výrazně vyšší kvalitu tohoto růstu investoři pochopí až v horizontu několika měsíců či čtvrtletí a přehodnotí svůj pohled na současný levný akciový trh. Čínská vláda bude uvolňovat podmínky pouze pozvolně a bude nadále pokračovat v cílených investičních programech jako jsou sociální bydlení či investice do obnovitelných zdrojů a ekologie. Lze tedy očekávat, že ekonomický růst se stabilizuje až na konci tohoto roku a s mírným předstihem by měl přijít rovněž i obrat na akciovém trhu.

Investiční dopady

Reforma čínské ekonomiky bude znamenat, že stát bude nucen sáhnout do kapes sektorům, které nejvíce těžily z vývoje událostí od 90. let, tj. bank, developerů, těžařů, nepřímo pak i do zisků vládou vlastněných podniků skrze vyšší ceny úvěrů. Je tedy čas na přeskupení portfolia a na změnu v titulech, které povedou růst. Čína má bohužel málo likvidních titulů, které stojí čistě mimo tyto sektory. Ideální investice by měly reflektovat spotřebně orientované akciefirmy s velkou schopností zpeněžit hodnotu, kterou pro svého zákazníka přinášejí a firmy vyhýbající se sektorům s nadkapacitou (solární energie, větrná energie, LED, nediferenciovanými produkty).

Mírně lepšící se likvidita z důvodu „dolaďování ekonomiky“ by mohla znamenat, že ve zbytku roku by si měl vést dobře i celý akciový index. Jen, za poslední dva roky ztratily čínské indexy A-Shares i H-Shares zhruba 20% své hodnoty, ačkoliv růst ekonomiky i zisků společnosti byl velmi solidní. Ceny se dnes pohybují na velmi nízkých úrovních. To potvrzuje skutečnost, že dokud bude čínský měnový a dluhopisový trh částečně uzavřený, akciové pole bude v krátkém období stále primárně sloužit k uložení volných prostředků. Aktuální poměr oběživa a vkladů na běžných účtech vůči termínovaným depozitům ukazuje, že jakmile A-Shares index začne růst, je připraveno více volných prostředků, které se mohou tohoto posílení na akciovém trhu účastnit.

Znovu je ovšem třeba upozornit na fakt, že investor kupující čínský index implicitně kupuje velkou váhu v sektorech, které rostly v minulosti (developeři, exportéři) a tvoří si nízkou expozici na sektory zítřka (spotřební sektor). Jedním z mála instrumentů, zaměřených na spotřební tituly je ETF:CHIQ. Od vzniku tohoto ETF lze pozorovat, že jeho výkon překonává širší index A-Shares.

Tyto zprávy pro vás vytváří Best Buy Investments, a.s..
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

St   8:17  Wall Street má za sebou druhou rally v řadě ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)

Přečtěte si také:

17.04.2019Jak vydělat na spící čínské měně Jan Berka (Roklen24)
24.01.2019Jak vydělat na rostoucím čínském dluhu Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688