Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
Investice  |  04.04.2012 11:41:38

Trhy nemají sílu pro další růst, shodují se analytici


“Akcieatrhy.cz“

Nad možností navázat na růstové období z minulého kvartálního období dalším růstem se zamýšlí v současné chvíli skoro každý investor. Situace ale spíše napovídá, že další vývoj bude spíše stagnovat. Je tu nyní znepokojení nad vývojem ve Španělsku, máme poměrně vysoké ceny ropy. Čína vykazuje zpomalení růstu své ekonomiky. To jsou všechno současné důvody, které vedou k minimálně zastavení mohutného rally započatého koncem minulého roku. V pondělí narazily trhy na několikaletá maxima, které mohou být na druhou stranu oproti fundamentálním znakům bariérou dalšího růstu i po technické a psychologické stránce.

Býčí trend si dává pauzu

Anna Armstrongová řekla v pondělí pro CNBC, že tato fakta se mohou následně projevit cyklicky i na makro datech očekávaných ze Spojených států. Nejsilnější důvod pro přerušení růstové etapy vidí právě v ne zcela vyřešené situaci v Eurozóně. Indexy Dow Jones Industrial Average a SP500 narazily na tříletá maxima, za první kvartál roku udělaly největší výkon za posledních čtrnáct let. Podobně silné nárůsty zaznamenaly trhy v Evropě a Asii. Nyní se většina analytiků shoduje, že trhy nebudou mít pro další růst dostatečné množství pozitivních podnětů a ztratí "páru". Technicky se celá situace začíná jevit jako konec býčí etapy a dostáváme se do bočního trendu.

Čtěte dále:
Nikkei 225, nahoru nebo dolu?
Důvěra investorů v růst trhů klesla na 90 denní minimum
Výhled DJI na následující období

Dalším indikátorem vývoje bude i důležitost politického vývoje v Evropě. Francii čekají volby prezidenta a v Řecku se jedná o volby parlamentní. Oba výsledky mohou další dění výrazně ovlivnit.

Roger Nightingale, stratég RDN Associates řekl: "Jedná se o směs malých důvodů, které v celku mohou přinést změnu". Politici jsou prý podle něj silně neoblíbený a nedá se očekávat, že by dostali ve stejném složení příležitost své mandáty prodloužit. Proto se s vidinou blížícího odchodu mohou chovat chaoticky a podrážděně. Některé z těchto nevypočitatelných vzorců chování mohou vést k následnému dopadu na kapitálové trhy.

Další obavy jsou z možnosti, že americká centrální banka (FED) může kdykoliv v dalších obdobích zvýšit úrokovou sazbu, která je již dlouhodobě na minimech, což by vedlo kestahování finančních prostředků z oběhu a komplikovalo to odrazu ekonomického vývoje ve Spojených státech. Včera Fed navíc shodil ze stolu úvahy o dalším kole kvantitativního uvolňování.

Co by naopak mohlo poslat trhy do dalšího růstu?

S takto vysokou mírou nejistoty, kterou kolem sebe máme potřebují investoři jasný signál nebo znamení, aby byli ochotni přijímat rizika a znovu zahořel plamen rally.

Jednalo by se asi o stejné informace, které jsem zmínil na začátku, ale s jiným dopadem. Takže jednoduše: indikací může být další ekonomický odraz v Číně, nebo vyřešení problémů s Íránem, což by vedlo k poklesu cen na ropě.

Španělská vláda minulý týden představila nová opatření s cílem dosáhnout tolik potřebné rozpočtové úspory, ale investoři očekávají v této chvíli další podrobnosti vztahující se k těmto opatřením. První reakce z trhu dluhopisů se jevila poměrně pozitivně.

V Číně také vidíme smíšené signály, ano našly se v poslední době i pozitivní ukazatele. Klesala například inflace a ustálily se ceny na komoditách. Klíčovým faktorem však bude s velkou pravděpodobností právě Írán. Pokud by totiž mělo dojít na Blízkém východě k další invazi, poroste cena ropy raketovým tempem a na vývoji v globální ekonomice se to hrubě podepíše.

 

Tyto zprávy pro vás vytváří Akcieatrhy.cz
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688