TNBiz (TN.cz)
Osobní finance  |  03.04.2012 13:55:05

Creditreform: Počet insolvenčních návrhů v ČR v březnu stoupl na 2863 (3.4.2012)

PRAHA (MEDIAFAX) - Počet insolvenčních návrhů v České republice se v březnu zvýšil na 2863, z toho 717 jich bylo na firmy a 2146 na fyzické osoby. V úterý o tom informovala společnost Creditreform.

V únoru bylo podáno celkem 2600 insolvenčních návrhů, z toho 687 na firmy a 1913 na fyzické osoby. Letošní březnová čísla jsou vyšší i meziročně. V březnu 2011 bylo podáno celkem 2191 insolvenčních návrhů, z toho 637 na firmy a 1554 na fyzické osoby.

Jak ale Creditreform upozorňuje, počet insolvenčních návrhů u firem a podnikatelů při přepočtu na počet dní v měsíci v březnu meziměsíčně klesl o 0,4 procenta. Oproti tomu počet insolvenčních návrhů u nepodnikatelů opět vzrostl. Při přepočtu na počet pracovních dní v měsíci o 7,1 procenta. V časové řadě od roku 2008 je březnový počet insolvenčních návrhů opět historickým maximem.

Ve srovnání s prvním čtvrtletím loňského roku vzrostl letos počet insolvenčních návrhů právnických osob a podnikatelů o 24 procent. Dynamika růstu u fyzických osob je opět výraznější, kvartální nárůst dosáhl téměř 50 procent.

V insolvenci se vedle už tradičních odvětví jako stavebnictví a autodoprava začínají objevovat i další obory, např. obchod s osobními automobily. Jak Creditreform uvedl, největší firmou v insolvenci byla v březnu hutnická společnost Pilsen Steel. V tomto případě šlo už o druhý insolvenční návrh. První byl v prosinci 2011 zamítnut z důvodu zpětvzetí insolvenčního návrhu.

Konkurzů (způsob řešení úpadku spočívající v tom, že na základě rozhodnutí o prohlášení konkursu jsou zjištěné pohledávky věřitelů poměrně uspokojeny) bylo v březnu 2012 prohlášeno 167. Ve srovnání s minulým měsícem je po přepočtu na počet pracovních dní počet konkurzů o 2,8 procenta nižší. Zvýšil se však podíl živnostníků na celkovém počtu firem v konkurzu. Obratově největší firmou v konkurzu byla v březnu společnost Tenzo. Insolvenční návrh podávali věřitelé na tohoto obchodníka s hutním materiálem opakovaně. Teprve na základě pátého insolvenčního návrh poslal soud firmu 28. března do konkurzu.

Z důvodu vysokého objemu závazků podalo insolvenční návrh s návrhem na povolení reorganizace na firmu i vedení telekomunikačního operátora MobilKom. Schůze věřitelů však nakonec odhlasovala řešení úpadku konkurzem a soud 28. března prohlásil konkurz. Reorganizací chtěla řešit svůj úpadek i společnost Centurion Group. Vzhledem k nepříznivé ekonomické situaci se nepodařilo plnit dohodnutý reorganizační plán a vedení firmy požádalo o přeměnu reorganizace v konkurz. Soud 30. března firmě vyhověl.

Druhým způsobem řešení úpadku je reorganizace. Jde o takový způsob řešení úpadku, kdy dochází k postupnému uspokojování pohledávek věřitelů při zachování provozu dlužníkova podniku. Předpokladem pro povolení reorganizace je, aby obrat firmy, která se dostala do problémů, činil v roce před insolvencí alespoň 100 milionů korun. Druhým kritériem pro povolení reorganizace je, aby firma měla minimálně 100 zaměstnanců. Za čtyři roky platnosti insolvenčního zákona bylo do března 2012 soudem povoleno celkem 63 reorganizací.

Počet insolvenčních návrhů fyzických osob spotřebitelů stále roste a pokles insolvencí podle firmy Creditreform nelze očekávat ani v dalším období. Březnové hodnoty jsou opět na maximu, a to i ve srovnání s celým obdobím od začátku fungování insolvenčního zákona v roce 2008. Insolvenci fyzických osob je možné řešit oddlužením. Oddlužení probíhá buď formou zpeněžení majetku dlužníka, nebo plněním splátkového kalendáře, kdy dlužník musí během 5 let splatit věřitelům alespoň 30 procent dluhu. Pokud dlužník není schopen řešit úpadek oddlužením, je prohlašován konkurz.

V březnu 2012 požádalo o oddlužení celkem 2212 lidí. Ze všech žádostí bylo oddlužení povoleno v 1345 případech. Oddlužení formou zpeněžení majetku využilo v březnu 35 dlužníků. V ostatních případech bylo oddlužení řešeno nastavením splátkového kalendáře. Počet žádostí o oddlužení stále roste. Proti prvnímu čtvrtletí loňského roku se letos zvýšil o 124 procent. Podíl povolených oddlužení je v obou letech srovnatelný a průměrně dosahuje 64 procent z celkového počtu žádostí.

Libor Popela, popela@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688