Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  30.03.2012 18:21:32

5 akciových obchodů, které mají v současnosti na burzách smysl


Růst akcií v posledních měsících vyhnal ceny některých titulů do výšin, na kterých přestávají být atraktivní. Z toho si ovšem nic nedělá John Buckingham, editor investičního bulletinu Prudent Speculator a manažer fondu Al Frank Fund. V současnosti hledá takové akcie, na které investoři během probíhající rally zapomněli a které jsou stále atraktivně oceněny.

 

 

1. Ponořte se do dividend

 

O dividendové tituly investoři podle Buckinghama mají zájem, a oprávněně. Dařilo se jim totiž v posledních letech velice dobře, a to při nižší volatilitě, než jakou zažil zbytek trhu.

Dividendové akcie: Investiční bublina, o které se nemluví

Líbí se mu proto hlavně velké společnosti (large caps). Tedy nic nového ani kontrariánského. V době přetrvávajících nejistot (Čína, Írán, arabské země a další) je pro ně ideální čas.

Věří například titulům, jako jsou železniční společnost Norfolk Southern, armádní dodavatel General Dynamics, síť lékáren Walgreen, Exelon Group ze sektoru utilit nebo "odpadová" společnost Waste Management.

General Dynamics

Nová vlna zpětných odkupů a vyšších dividend začíná, slibuje (si) akciový býk
Nová vlna zpětných odkupů a vyšších dividend začíná, slibuje (si) akciový býk

2. Sázky proti trhu

 

Evropské akcie se po (dočasném) vyřešení dluhové krize odrazily ode dna, ovšem podle Buckinghama je řada titulů v regionu stále na velice atraktivních úrovních. "Evropa je region, který by měl dlouhodobé investory v současnosti eminentně zajímat," tvrdí Buckingham.

Věří například Credit Suisse, Total nebo Portugal Telecom. U poslední jmenované zdůrazňuje fundamentální sílu, která dalece převyšuje problémy, se kterými zápolí Portugalsko. Mimo jiné může těžit z velkého podílu v brazilském operátorovi Tele Norte Leste Participacoes.

Jak velkou hrozbou může být Portugalsko pro finanční trhy?

Portugal Telecom

3. Mladé trhy

Klíčem k investování v "emerging hře" je podle Buckinghama investice do firem, které dodávají suroviny, po kterých je v rozvíjejícím se světě největší poptávka.

Místo zlata proto doporučuje akcie jeho producentů, například Yamana Gold. Širší záběr pak nabízí producent kovů Freeport-McMoRan Copper & Gold. Zemědělské téma lze rozehrát skrze akcie Archer Daniels Midland, lodní přepravu pak Buckingham doporučuje v portfoliu zastoupit řeckou společností Navios Maritime Holdings.

Freeport-McMoRan Copper & Gold

4. Technologičtí giganti

 

Apple letos roste jako z vody, proto se Buckingham poohlíží po akciích, které svůj potenciál ještě nevyčerpaly (i když kdo ví, kdy vůbec akcie Applu narazí na svůj strop - pozn. red.).

Mezi doporučované tituly patří Microsoft, Cisco Systems, Intel a Corning - všechno velké, dividendové tituly, které trh v posledních měsících opomíjí.

Microsoft

5. Sledujte poražené

 

Na začátku roku Buckingham označil 13 podhodnocených akcií, které považoval za příští vítěze: Activision Blizzard, Exelon, Freeport-McMoRan, General Dynamics, Intel, JPMorgan Chase, Manpower Group, Navios Maritime, Nexen, RadioShack, Ship Finance International, Thermo Fisher Scientific a Tutor Perini.

Například RadioShack zatím letos nepředvádí nic, co by investory mohlo těšit (-33,26 % k 27. březnu - pozn. red.). Podle Buckinghama má ovšem dost hotovosti i zdravou rozvahu, což investoři časem ocení.

"Těch třináct akcií musí tvořit celé portfolio," vysvětluje Buckingham. Okolo 20. března zmíněná třináctka od začátku roku jako celek zhodnotila o zhruba 15 %, tedy více než index S&P 500.

 

ČEZ: Stabilní přístav v českém akciovém moři

Jak investovat 1 000, 10 000 a 100 000 ?







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688