TNBiz (TN.cz)
Investice  |  30.03.2012 13:10:05

Dostavba Temelína je pro nás jednou z priorit, tvrdí ministr průmyslu Kuba

TEMELÍN (MEDIAFAX) - Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby (ODS) je dostavba Jaderné elektrárny Temelín jednou z priorit. Ministr Kuba to řekl v pátek novinářům při své návštěvě elektrárny Temelín.

Ministr Kuba, šéf resortu dopravy Pavel Dobeš (VV) a předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová si prohlédli vnitřek elektrárny, která vyrábí elektřinu ve dvou blocích s lehkovodními reaktory o celkovém výkonu 2000 MW.

"Dostavba třetího a čtvrtého bloku výrazně přispěje k energetické soběstačnosti České republiky. Temelín musí přinést cenově únosnou energii. Například model fixních cen elektřiny bych si dokázal představit, ale je to otázka dalších jednání," uvedl Kuba.

Energetická koncepce, kterou připravuje ministerstvo průmyslu, počítá kromě energie z jádra také s obnovitelnými zdroji. Ty už by ale neměly podléhat ideologickým tlakům, cílem podle Kuby je především cenově dostupná elektřina pro české domácnosti a podniky. Na tvorbě koncepce se podílí i ministrem poradní skupina odborníků, v jejímž čele jsou předseda Učené společnosti ČR Václav Pačes a Drábová.

V plném běhu je výběr dodavatele dostavby třetího a čtvrtého bloku. Uchazeči mají své nabídky předložit do 2. července. Smlouvu s vítězem tendru plánuje ČEZ podepsat do konce roku 2013. "Temelín v budoucnu nahradí nejstarší uhelné elektrárny, které budeme muset kvůli končící životnosti uzavřít," sdělil Vladimír Hlavinka, člen představenstva a ředitel divize výroba ČEZ.

V souvislosti s dostavbou Temelína vyvstává také otázka dostavby dálnice D3, železničního koridoru a rychlostní komunikace R3, kterou požaduje Jihočeský kraj a starostové jihočeských obcí. "Jasnou prioritou je pro mě dokončení dálnice D3 spolu s obchvatem Českých Budějovic a dostavba železničního koridoru. Na úseky D3 Borek-Úsilné a Bošilec-Veselí nad Lužnicí už je vypsané výběrové řízení. Ze strany kraje a starostů je také zájem o převedení silnice II/105 na komunikaci I. třídy, tedy do správy a údržby státu. Jakmile komunikaci kraj opraví, jsme připraveni k tomuto kroku přistoupit," konstatoval ministr dopravy Pavel Dobeš.

Další opatření mají zvýšit bezpečnost dopravy v okolí elektrárny. ČEZ výstavbu takových opatření zahájil už vloni. "Otevřel se druhý výjezd z největšího sídliště v Týně nad Vltavou. Další opatření plánujeme letos provést v Týně i v Sudoměřicích u Bechyně," dodal Hlavinka.

ČEZ tím naplňuje smlouvu s Jihočeským krajem, podle které poskytne na jihočeské projekty 3,7 miliardy korun. Od roku 2009 poskytl částku 330 milionů korun, se stavbou jedenácti obchvatů kolem obcí chce ČEZ začít po roce 2015 s tím, že počátek prací je vázán na rozhodnutí o dostavbě elektrárny.

Největší jadernou velmocí současnosti je EU, vyrábí o osm procent jaderné energie více než USA a Kanada dohromady, třikrát více než Japonsko a sedmkrát více než Rusko.

(Ke zprávě vydává agentura Mediafax foto)

Dobrin Stojcev, stojcev@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:38  Noční útok Izraele poslal futures na S&P500 pod 5000 bodů Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688