TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  30.03.2012 01:05:06

E15: Irák už nechce vyřazené L-159, požaduje nové cvičné stroje

PRAHA (MEDIAFAX) - Irák armádní bitevníky L-159 vyřazené před osmi lety nechce, požaduje zbrusu nové cvičné stroje. Uvádí to páteční vydání deníku E15.

Jednání o prodeji letounů, která trvala od roku 2010, loni v prosinci zkrachovala. Ujišťování politiků, že šance zbavit se těchto letadel nebyly nikdy větší, jsou tak podle deníku jen prázdná slova. Za uložení dohromady 36 nepotřebných strojů stát platí desítky milionů korun ročně. Blízkovýchodní země přitom mohla letouny získat za velmi výhodnou cenu a také v krátkém termínu. Nakonec však přišla s požadavkem na 24 kusů nových dvoumístných strojů, kde základní komponenty, jako je drak, motor a avionika, musí být vyrobeny v roce 2012 nebo později.

Z rozhodnutí Iráčanů má těžkou hlavu i Aero Vodochody. To plánovalo, že přestaví 36 vyřazených bitevníků na 24 cvičných. Tím by firma získala výrazný časový náskok před konkurencí, protože výroba nových letounů je mnohem náročnější. Teď je však pozice vodochodské továrny zcela opačná. „Irák trvá na tom, že chce stroje co nejdříve. Aero je může i s ohledem na své subdodavatele vyrobit v rozmezí 39 až 55 měsíců. Jenže jeho jihokorejský konkurent Korea Aerospace Industry nabízí dodávku prvního T-50 Golden Eagle už za 29 měsíců,“ řekl deníku E15 dobře informovaný zdroj ze zbrojařských kruhů. Výhodou Korejců je to, že letouny Golden Eagle nabízejí ve spolupráci s americkým gigantem Lockheed Martin. „Stojí proti nám silní hráči. V podobných zakázkách rozhoduje politický boj, charakteristika samotného letadla je až na vedlejší koleji,“ poznamenal loni v létě šéf Aera Ladislav Šimek. Jeho vyjádření se nyní nepodařilo získat.

„Situace není nikterak výtečná, neházíme ale flintu do žita,“ konstatoval vládní úředník, který si vzhledem k citlivosti celé záležitosti nepřál být jmenován. Změna stanoviska Bagdádu sice podle jeho slov diskvalifikovala nepotřebné letouny L-159, přesto se je však česká strana bude snažit nabízet dál. Příští měsíc má do země odcestovat náměstek ministra obrany pro vyzbrojování Rudolf Blažek, řekl Jiří Štábl z tiskového oddělení rezortu. Delegaci doplní zástupci Aera. Vedle toho se nabízí možnost přestavět vyřazené stroje na dvoumístné verze s označením T1 pro českou armádu a zbylé odprodat buď formou veřejné soutěže, anebo přímo jejich výrobci.

Ani firma Aero Vodochody se zatím nechystá vyklidit pole. Určitou šanci jí dává předběžná smlouva s Irákem uzavřená loni v prosinci, která ovšem zatím nevstoupila v platnost. Podle ní zájem o L-159 trvá, musí být ale zcela nové.

Česká republika v uplynulých letech neúspěšně jednala o odprodeji přebytečných bitevníků L-159 například s Bolivií, Chile, Indonésií, Mali, Nigérií, Alžírskem nebo Jordánskem. Vždy ale narazila na postoj Spojených států, které odmítly vydat souhlas s vývozem amerických vojenských technologií právě do uvedených afrických nebo jihoamerických zemí.

Libor Popela, popela@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

St 20:32  After reviewing damage with the support of the Valdosta Fire Department and EMA... US National Weather Service (weather.gov)
St 18:09  It's been a busy 12 hours across the forecast area with rounds of storms, some of... US National Weather Service (weather.gov)
St 15:01  Przekonanie czy wiedza? Instytut Meteorologii (imgw.pl)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688