TNBiz (TN.cz)
Osobní finance  |  29.03.2012 21:35:05

ÚS: Malé dluhy za černé jizdy nebo nezaplacený mobil již exekutoři nesmějí mnohonásobně navyšovat

BRNO (MEDIAFAX) - Ústavní soud ve čtvrtek stanovil stropy pro náhrady, jaké musejí dlužníci platit při prohraných soudech advokátům protistrany při bagatelních sporech o drobné pohledávky. V takzvaných formulářových žalobách podle jednoho vzoru mohou nyní vymahači dluhů získat maximálně jednonásobek jistiny dluhu.

Čtvrteční nález Ústavního soudu má zásadní dopad pro tisícovky sporů o pokuty v městské dopravě. Precedens se ale týká také například velkého množství sporů ohledně dodávek tepla nebo energií, nesplácených spotřebitelských úvěrů, nezaplacených regulačních poplatků v nemocnicích, problémů s nedostatkem zůstatku na běžných účtech, neplnění pojistných smluv nebo dluhů ohledně mobilních telefonů.

Současná soudní praxe byla totiž až dosud taková, že vymahači dluhů neslučovali případy jednoho dlužníka a pokuty u soudů uplatňovali každou zvlášť - černým pasažérům nebo neplatičům se tak vyšplhaly kvůli nákladům na advokáty protistrany původně malé pokuty i do statisícových částek. To pak dlužníky v některých případech ekonomicky i společensky zlikvidovalo.

Ústavní soud však ve čtvrtek stanovil pro byznys advokátů mantinely a dlužníkům částečně ulevil. Soudci rozhodli, že v řízení v takzvané bagatelní věci, jež bylo zahájeno "formulářovou" žalobou, má být výše odměny za zastupování žalobce advokátem určena jen jako ekvivalent jednonásobku vymáhané jistiny.

Ústavní soud tak sjednotil rozhodování o náhradě nákladů řízení ve sporech o peněžité plnění do 10 000 korun. Shledal, že ohledně náhrady nákladů řízení musí soudy i v řízení o peněžitém plnění do deseti tisíc korun ctít zásadu úspěchu ve věci. "Jestliže by byl žalobce ve sporu zcela úspěšný, má zpravidla právo na náhradu nákladů řízení - to však neznamená, že soud o jejich náhradě rozhodne „mechanicky“: naopak musí zvažovat, zda tu neexistují další rozhodující okolnosti mající podstatný vliv na přiznání či nepřiznání náhrady účelně vynaložených nákladů, resp. jakého z možných způsobů jejího určení využije," řekla agentuře Mediafax asistent předsedy Ústavního soudu Ludvík Matoušek.

Ústavní soud zároveň zdůraznil, že s ohledem na naléhavost a závažnost dopadů řešené právní otázky je ospravedlnitelné, aby nosné důvody tohoto nálezu byly aplikovány také ve všech dosud pravomocně neskončených řízeních.

Jiří Nováček, novacek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.


Poslední zprávy z rubriky Osobní finance:

Út 16:52  Rizika nového spoření DIP: Pozor na šmejdy, varují experti Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Út 14:28  Kurzovní lístek ČNB na úterý 23.04.2024 Redakce (Kurzy.cz)
Út 13:15  Rozšiřujeme nabídku ETF: AI, Indie, obrana a další Marek Pokorný (Portu)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688