TNBiz (TN.cz)
Investice  |  28.03.2012 12:40:05

České společnosti EPH a EP Investment Advisors dostaly od EK pokutu cekem 2,5 milionu eur (28.3.2012)

BRUSEL (MEDIAFAX) - (Zprávu jsme rozšířili o další informace od 5. odstavce)

České společnosti Energetický a průmyslový holding (EPH) a EP Investment Advisors dostaly od Evropské komise (EK) pokutu celkem 2,5 milionu eur (61,5 mil. ) za blokování antimonopolního vyšetřování před více než dvěma lety. Informovala o tom ve středu agentura Reuters.

"Toto rozhodnutí vysílá jasné poselství všem společnostem, kterým Komise nebude tolerovat akce, které by mohly ohrozit celistvost a účinnost našich šetření o manipulaci s takovými informacemi při kontrole," uvedl ve středu ve svém prohlášení eurokomisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia.

Komise uvedla ve svém prohlášení už v roce 2010, že EPH během třídenní kontroly na konci roku 2009 porušila své povinnosti spolupracovat s regulátory a poskytovat příslušné dokumenty. Podle komise EPH nezablokoval během kontroly emailový účet, neotevřel šifrované emaily a také přesměroval příchozí emaily.

Evropská komise v listopadu roku 2009 prověřovala, zda EPH a ČEZ nenarušily v energetice hospodářskou soutěž na českém trhu. Obě firmy podezření odmítly.

"Informace o společnostech jsou v současnosti uloženy především v IT prostředí, jako jsou e-mailové systémy, a mohou být rychle pozměněny nebo vymazány," dodal Almunia.

EPH je vlastněn skupinou PPF miliardáře Petra Kellnera, která vlastní 40 procent, investiční banka J&T drží 40 procent EPH a manažer Daniel Křetínský drží zbývajících 20 procent. EPH vlastní či spoluvlastní například Plzeňskou energetiku, Pražskou teplárenskou, United Energy, Elektrárny Opatovice, německé doly Mibrag nebo polské doly Silesia.

Pravomoc provádět kontroly představuje jeden z nejdůležitějších vyšetřovacích nástrojů, které Evropská komise používá k odhalení případů porušování antimonopolních předpisů. Inspektoři mají pravomoc zkoumat a kopírovat dokumenty, které souvisejí s podnikáním, bez ohledu na nosič, na kterém jsou uchovávány. Inspektoři si v průběhu kontroly standardně zajistí přístup k veškeré dokumentaci, aby zabránili zničení elektronických souborů.

Inspektoři zejména identifikují účty elektronické pošty klíčových osob v kontrolované společnosti a v průběhu kontroly k těmto účtům zablokují přístup. Tento postup představuje jedno z opatření, která mají předejít zničení obsahu. Komise musí zkontrolovat jak e-maily z období před začátkem kontroly, tak e-maily, k jejichž výměně došlo v jejím průběhu.

Povinnosti společností spolupracovat s úředníky Komise při kontrole, poskytovat pravdivé informace a zpřístupnit veškeré dokumenty týkající se antimonopolního šetření vyplývají z antimonopolního nařízení. Evropská exekutiva v takových případech může firmě udělit pokutu až ve výši jednoho procenta jejích celkových ročních tržeb za bránění antimonopolnímu vyšetřování.

Tomáš Králícek, kralicek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688