Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  22.03.2012 20:20:12

Akciím letos fouká ten správný vítr


Pozitivní nálada na světových finančních trzích přetrvává. Téměř všechna rizikovější aktiva začala nový rok úspěšně. Letošní obrázek je naprosto odlišný od toho loňského. Aktiva, která loni ukázala pouze slabou výkonnost, patří letos k výkonnějším a naopak. Například akcie rozvíjejících se trhů jsou na nejlepší cestě dorovnat loňské ztráty. A iniciativu znovu převzaly cyklické sektory, které loni výrazně zaostávaly za těmi defenzivními.

Růstová rally rizikovějších aktiv, tedy akcií a tzv. high yield dluhopisů (obligace s vyšším výnosem), jasně dokladuje nárůst důvěry investorů. Nemalou měrou jí pomohly finanční injekce ECB bankovnímu sektoru. Alespoň prozatím totiž zabránily propuknutí finanční krize mezi bankami a vládami, tedy tomu, čeho se investoři ke konci minulého roku obávali nejvíce.

Riziko z trhů samozřejmě nezmizelo, současný růst je tažen především nárůstem likvidity. Injekce ECB ovšem zklidnily problémy eurozóny a přispěly k růstu důvěry investorů.

Eurozóna vykazuje známky zlepšení

A to nejen díky injekcím likvidity. Přestože ekonomika eurozóny v posledním čtvrtletí spíše klesala, tu a tam se objevily určité známky zlepšení. Například v lednu již třetí měsíc po sobě rostl index PMI eurozóny a dostal se na nejvyšší hodnotu od srpna loňského roku.

Dobrou zprávou pro Českou republiku je fakt, že se německé ekonomice daří poměrně dobře. Domácí poptávka je podpořena pokračujícím poklesem nezaměstnanosti. Německo profituje z nízkých úrokových sazeb a slabého eura, což posiluje jeho konkurenční pozici. Nadále tedy zůstává motorem ekonomiky eurozóny. Česká republika má i proto šanci utéci předpovídané mírné recesi.

Řecko zůstává hlavním rizikovým faktorem

Řecko i nadále plní noviny. Řecký parlament schválil další úsporná opatření a dohodu o restrukturalizaci dluhu. Stále ovšem trvají pochybnosti o schopnosti Řecka reformovat vládní finance a celou ekonomiku. Vyvstává tedy otázka, kdy Evropě dojde trpělivost. Někteří evropští lídři dokonce již otevřeně hovoří o návratu Řecka ke své měně.

Nouriel Roubini: Řecko opustí eurozónu a Portugalsko zbankrotuje

Akciové trhy s větrem v zádech

 

 

Akciové trhy těží ze zvýšeného rizikového apetitu, který podpořily zejména zmíněné injekce likvidity. Pro evropské investory znamenají opatření ECB pozitivní signál, protože zabránily kolapsu bankovního systému.

Dalším podpůrným faktorem pro akcie jsou zlepšené ekonomické ukazatele za posledních pár měsíců. Na jejich základě jsme nepatrně zvýšili naše předpovědi ohledně ekonomického růstu v Evropě i Americe.

A třetím prorůstovým faktorem je nálada investorů. Ukazuje se, že zejména ti velcí přehodnotili svůj postoj a znovu nakupují akcie.

Ukázkový vrchol rally: Insideři prodávají akcie jako o život, hlupáci spěchají na trh

 

Do popředí zájmů se nyní dostávají zejména cyklické sektory. Analytici ING Investment Management zlepšili svůj výhled na finanční sektor, který je v historickém srovnání silně podhodnocený. Zejména bankám totiž napomohly finanční operace ECB, když jim umožnily značnou měrou restrukturalizovat jejich dluhy.

Čtěte také:

Jeff Saut: Věřím cyklickým akciím, QE3 nebude a výnosy amerických dluhopisů porostou

Dick Bove: Bankovní tituly letos posílí o čtvrtinu

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688