TNBiz (TN.cz)
Osobní finance  |  21.03.2012 02:25:05

Vláda potřetí otevře debatu o vázání výdajů rezortů a posoudí i návrh změn úrazového pojištění

PRAHA (MEDIAFAX) - Již potřetí se kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) ve středu vrátí k diskusi nad vázáním výdajů jednotlivých ministerstev, rozpor po úterní schůzce vybraných ministrů přetrvává v kapitole rezortu školství. Na programu jednání vlády je i návrh, který od základu mění systém úrazového pojištění.

Debata o zavázání částky ve výši 23,6 miliardy korun v jednotlivých kapitolách státního rozpočtu na letošní rok se rozhořela už na schůzi vlády před třemi týdny. Největší přiškrcení, téměř 4,5 miliardy korun, čeká podle návrhu ministerstvo školství, které tak bude hospodařit s ročním rozpočtem 133,4 miliardy korun. S tím ale zásadně nesouhlasí ministr Josef Dobeš (VV) ani strana Věci veřejné.

Podle základního principu obsaženého v návrhu mají rozpočtové kapitoly s výdaji do jedné miliardy korun zavázat 1,5 procenta z vymezené základny. U dalších, objemnějších kapitol je plošné vázání navržené v téměř čtyřprocentní výši.

Na středeční schůzi je zařazen i další sporný bod, návrh zákona o úrazovém pojištění, který od základu mění dosavadní systém. Materiál počítá se změnami ve výpočtu základu úrazového pojištění, ve výši úrazového příplatku, rentě i se změnami na pojistném.

Předloha ministerstva práce a sociálních věcí současně počítá se zrušením přirážek k pojistnému i zrušením systému zvýšení pojistného a slev z pojistného. Úroveň úrazových dávek se podle návrhu mění tak, aby nepřesáhla "přijatelnou úroveň čistého příjmu" před vznikem pracovního úrazu nebo nemoci z povolání.

Navrhuje se, aby úrazový přípatek činil 85 procent tzv. denního výpočtového základu stanoveného obdobně jako pro účely nemocenského pojištění. Pro stanovení výše úrazového vyrovnání předloha navrhuje rozdělit interval míry poškození zdraví od 10 do 34 procent na tři pásma, dávky by se určily sazbou, která by odpovídala přibližně středu příslušného pásma míry poškození zdraví. Pásmový systém norma zavádí také u úrazové renty, kdy v závislosti na vypočtené míře poškození zdraví stanoví výše renty procentní sazbou. Ta by měla podle návrhu odpovídat míře poškození přibližně ve středu pásma po navýšení o 15 procentních bodů.

Nově by měl pojistné na úrazové pojištění platit zaměstnanec a mělo by být součástí odvodu z úhrnu mezd.

S předloženým návrhem ale zásadně nesouhlasí odborové konfederace. Novelu vnímají jako krok ke zhoršení postavení zaměstnanců i zaměstnavatelů.

Ministři se dále budou zabývat vypsáním půlmiliardové veřejné zakázky na revitalizaci likvidovaných ostravsko-karvinských dolů a seznámí se i s vyjádřením rezortů ke kontrolním zjištěním Nejvyššího kontrolního úřadu.

Petra Hrubá, Jan Kálal, Jan Drahorád, hruba@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688