TNBiz (TN.cz)
Akcie ve světě  |  20.03.2012 12:10:42

Euler Hermes: Letecký průmysl krize letos neovlivní, poroste dál

PRAHA (MEDIAFAX) -

Letecký průmysl i přes stále trvající dluhovou krizi čeká v letošním roce v porovnání s loňským růst o 12 procent, hlavním motorem tohoto růstu bude americký Boeing. Vyplývá to ze studie úvěrové pojišťovny Euler Hermes zveřejněné v úterý.

V letecké přepravě osob a nákladu se v letošním roce očekává maximálně tříprocentní růst. Optimistickou prognózu může však ochromit obchodování s emisními povolenkami, díky tomuto nařízení od Evropské komise například Čína pozastavila nákup 45 letadel od Airbusu za 12 miliard dolarů.

Celosvětový komerční letecký průmysl má i přes současné turbulentní ekonomické prostřední především v eurozóně v tomto roce pozitivní prognózu vývoje. Dva nejsilnější hráči Boeing a Airbus v roce 2011 prodali 1011 strojů. Euler Hermes odhaduje, že rok 2012 zaznamená růst prodeje o 12 procent (1130 letadel).

Devítiprocentní nárůst zisku očekává komerční divize Boeingu, která bude profitovat na dodávkách nového B787 Dreamliner. Airbusu poroste zisk letos jen o 2,5 procenta, bude těžit především z prodeje největšího osobního letadla na světě modelu A380, ale současně se ho dotknou výdaje s vývojem A350 ve výši 12 miliard eur.

Současná dluhová ekonomická krize vývoj v leteckém průmyslu podle studie příliš neovlivnila. Markantní propady v tomto odvětví v nedávné historii zapříčinila především "druhá ropná krize" na začátku osmdesátých let (o 38 %), válka v Perském zálivu (o 31 %) a následná krize po teroristických útocích na USA 11. září 2001 (o 31 %). Od roku 2003 letecký průmysl však stále roste a tento trend bude i v dalších letech.

Sektor komerční letecké přepravy (osob i nákladu) zaznamenal v roce 2011 celosvětový nárůst příjmů o deset procent a dosáhl obratu téměř 500 miliard dolarů. Lze to vysvětlit o šest procent větší poptávkou po přepravě a čtyřprocentním růstem cen. Negativně se v tomto odvětví projevilo zdražení leteckého paliva celkem o 31 miliard dolarů, což vede k pětiprocentnímu zvýšení nákladů na přepravu. Nejvyšší nárůst čistých zisků podle studie v loňském roce zaznamenaly asijské letecké společnosti (4 %). Americké (0,6 %) a evropské (0, 3 %) spíše stagnovaly.

Francouzští analytici Euler Hermes ve studii předpovídají v letošním roce jen mírný celosvětový růst letecké přepravy a to nejvýše tříprocentní. Z dlouhodobého hlediska je zajímavé srovnání křivek celosvětového růstu HDP a letecké přepravy jsou téměř totožné. Podle Euler Hermes rok 2012 bude u přepravců ve znamení nejistoty s ekonomickým vývojem, nutnosti šetření a to především u evropských leteckých přepravců, která může vést až k jejich restrukturalizaci. Další možnou ránu leteckým společnostem může způsobit uplatnění evropských kvót emisí CO2, popřípadě nárůst cen ropy například kvůli možnému konfliktu v Iránu.

Filip Sušanka, susanka@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)
Čt   8:14  Americké indexy posilovaly díky silnému závěru ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688