Saxo Bank (home.saxo)
Komodity  |  20.03.2012 12:02:49

Zlato doplatilo na konec kvantitativního uvolňování. Ropa před korekcí?

Celý uplynulý týden pokračovaly akcie v růstu, protože americká ekonomická data se nadále zlepšují. Dolar nezaznamenal téměř žádnou změnu a obchoduje se do strany. Komoditní index DJ-USB zůstal beze změny, zemědělský sektor si připsal výrazné zisky především díky cukru a sojovým bobům. Vzácné kovy ztratily podporu ve formě kvantitativního uvolňování a platina poprvé po šesti měsících překonala zlato. Lehké prodeje zasáhly energetický sektor díky řečem o uvolnění strategických rezerv.

 

 

Ropa klesala díky zmínkám o uvolnění strategických rezerv

Hlavním faktorem, který minulý týdne ovlivnil cenu ropy, byly zprávy z Washingtonu, že USA a Velká Británie zvažují uvolnění strategických ropných rezerv, aby zmínily současné vysoké ceny. Ačkoliv USA tyto zprávy později popřely, pro obchodníky s ropou byl to signál, že bude tendence tlačit cenu ropy níže. Nyní trhem hýbe především psychologie a strach z neznáma, ne nedostatk ropy na trhu, což by mohlo případně spustit korekci, pokud se spekulativní investoři rozhodnout opustit dlouhé pozice

 

Průměrná maloobchodní cena benzínu se v Americe šplhá stále více ke 4dolarové hranici. Od prosince vzrostla o 20 procent na 3,83 dolaru. To s sebou nese riziko, že šance na znovuzvolení prezidenta Obamy klesnou. Rostoucí frustrace amerických motoristů, kteří spotřebují zhruba 10 procent světové ropné produkce, by se mohla stát výbušným tématem, protože motoristická sezona se blíží a někteří odhadují, že cena by se mohla vyšplhat až na 4,3 dolaru za galon (114 eurocentů za litr). V roce 2008 byla cena pro srovnání maximálně 4,1 dolaru

 

Brent však i nadále pokračuje v obchodování v relativně úzkém pásmu kolem 120 dolarů. Pokud se situace nezmění, bude ropa tento týden nad 120 dolary déle než při libyjské krizi v roce 2011. To ukazuje, jak choulostivá situace nyní je. Přestože Saúdská Arábie uvedla, že zpřístupní trhu další ropu, mnozí vážně pochybují, jakou extra produkční kapacitou ve skutečnosti disponuje (množství ropy, které lze získat během 30 dní a dodávat po dobu 90 dní).

 

Ropa Brent pravděpodobně zůstane na do úrovní 120 dolarů i nadále, ale pokračující diskuze o uvolnění strategických rezerv a další zprávy z Íránu by mohly spustit vybírání zisků. Pokles  ceny pod pásmo podpory mezi 119 a 121 dolary s sebou nese riziko poklesu na 116,50 USD

 

Zlato po lepších datech z americké ekonomiky kleslo

Podle mnohých stratégů má zlato v roce 2012 i nadále dobré vyhlídky, ale jedna z událostí, které mohou tento výhled změnit, tedy návrat centrálních bank k přísnější monetární politice, začala přitahovat minulý týden pozornost a přispěla k poklesu cen zlata a stříbra. FED nechal bez překvapení sazbu nezměněnou, ale poskytl optimističtější výhled na další kvartály s tím, že ekonomický růst překoná očekávání. To znovu snížilo očekávání dalšího kvantitativního uvolňování a zvýšilo pochyby, zda FED zachová nízké úrokové sazby až do roku 2014, jak oznámil v lednu. 

 

V důsledku toho zlato klesalo až na 1635 USD, na nejnižší úroveň za dva měsíce. Stříbru se vedlo ještě hůř, dosáhlo minima na 31,62 USD. Investoři s platinou se vezli na růstovém příběhu a nakupovali tento kov na úkor zlata, přičemž vyhnali cenu nad cenu zlata poprvé za šest měsíců.  Jestli platina dokáže v dosavadním vývoji pokračovat, se teprve uvidí. Za pozornsot ale stojí, že v průměru je platina dražší než zlato o 25 procent, přičemž v lednu byla naopak o 15 levnější. 

 

Sledujte výnosy dluhopisů a podporu na 1600 USD

Zlatu by aktuálně mohl poskytnout podporu dluhopisový trh. Pokud by dále rostly výnosy na desetiletých amerických vládních dluhopisech (aktuálně 2,3 %), mohly bychom se dočkat návratu QE3 do hry, protože FED se horlivě snaží chránit domácí půjčky před zdražením, což by mohlo spolu s rostoucími cenami benzínu ohrozit oživení ekonomiky. Kritickou úrovní podpory je pro tento týden 1600 USD, kde je zároveň růstová linka z minim z roku 2008. Hodně pozic již na spekulantských účtech prošlo konsolidací, protože tyto pozice klesly o 22 procent, nejvíce od roku 2004. Klíčem k udržení podpory zůstávají dlouhodobí investoři prostřednictvím ETF fondů a fyzická poptávka. 

 

Sojové boby těžily z klesající nabídky z Jižní Ameriky

Index DJ-USB obilniny, který zahrnuje cenový vývoj americké pšenice, kukuřice a sojových bobů, přidal od prosincových maxim 17 procent. Růst mají na svědomí téměř výhradně sojové boby, které díky měsíc trvajícímu růstu dosáhly šestiměsíčního maxima a za rok 2012 si drží 14procentní zisk

 

Růst odstartovaly obavy z nižší brazilské produkce díky suchu a plísním. Brazílie je největším světovým exportérem sojových bobů a podle místních předpovědí by její produkce měla klesnout o 4 procenta na 67,1 milionu tun. To se může promítnout ve vyšší poptávku po amerických exportech, což zvýšilo cenu. Růst ceny podpořila také Čína, kde se čeká v tomto roce růst poptávky o 4 miliony tun na 56 milionů tun. 

 

Květnový future kontrakt a se momentálně obchoduje za 13.65. V roce 2011 se obchodoval téměř 10 měsíců v rozpětí 13 až 14,5. Zdá se, že historie se opakuje, zatímco čekáme na zprávy z Jižní Ameriky a osevní plány amerických farmářů. 

 

Kukuřice zaostává

Cena kukuřice zaostala za cenou sojových bobů od začátku roku o 13 procent. S novou sezonou se někteří farmáři mohou rozhodnout zasít sojové boby místo kukuřice, což by mohlo mít dopad na nabídku a tím pádem pozitivně na cenu. Nízké zásoby staré kukuřice vedly k tomu, že květnový future kontrakt prolomil 200 denní klouzavý průměr, což vedlo k dalším technickým nákupům. 

 

Sladký cukr

Po návratu důvěry a po 10procentní korekci ze začátku března cena cukru rostla. Na ceně 24.25 se přidali komerční kupci, obchodní domy i spekulativní účty, což vyhnalo cenu vzhůru o 4 procenta během pár dní. Růst podpořilo i sucho v Brazílii, o kterém jsme již psali. Díky dobrému výhledu na světové zásoby se ale zdá, že potenciál růstu je omezený a na únorovém maximu je rezistence ve výší 25,80. 

 

Kakao kráčí opačným směrem

Další dramatický vývoj ceny má za sebou kakao, které propadlo o 9 procent za týden a dostalo se na nejnižší úroveň za jeden měsíc. Dřívější obavy z nedostatku pro rok 2012 se zmírnily, protože déšť pomohl jak západní Africe, tak Ghaně a Indonésii, jež navýšily odhady produkce. Spekulativní pozice jsou nyní v součtu krátké ve výši 5,5 tisíce kontraktů, ale za tímto číslem je velké množství dlouhých pozic, jejichž redukce může vést k dalšímu poklesu ceny. 


Ole S. Hansen, komoditní stratég Saxo Bank

 

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688