TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  19.03.2012 15:10:05

Odbory svolávají velký protivládní protest na 21. dubna (19.3.2012)

PRAHA (MEDIAFAX) - Na sobotu 21. dubna naplánovaly odbory velký protest proti zvyšování DPH a vládním škrtům. Odboráři chtějí, aby s nimi do ulic vyšly všechny iniciativy, které v současnosti organizují demonstrace proti Nečasově vládě, potvrdil v pondělí agentuře Mediafax šéf odborářů Jaroslav Zavadil.

"Nemáme v úmyslu jít proti demokracii tohoto státu," řekl Zavadil s odkazem na vyjádření ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) o protistátnosti některých demonstrací. Odboráři osloví jednotlivé iniciativy, ale také Asociaci samostatných odborů (ASO), a poskytnou jim pomoc s organizací a technické zázemí. "Schůzku s občanskými iniciativami budeme chtít hned na začátku příštího týdne," upozornil předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS).

Protest druhá největší odborová centrála ASO podpoří. "Byli bychom ovšem radši, kdyby se protesty konaly v pracovní dny a kdyby jich bylo více," řekl Mediafaxu předseda ASO Bohumír Dufek.

"Nevidíme v tom problém. Když odboráři podpoří nás, rádi podpoříme my je. Na 15. dubna máme svolaný další celonárodní protest, který proběhne opět na náměstích měst po celém Česku," řekl Mediafaxu jeden z iniciátorů tzv. Holešovské výzvy Jaroslav Popelka. "Jestli demonstraci odborů podpoříme, by mělo potvrdit zasedání Národní rady, které proběhne ve středu večer," dodal. Na čtvrteční demonstraci pořádnou Národní radou přišly v Praze a Brně tisíce lidí a stovky se jich protestu zúčastnily v dalších městech.

Sraz demonstrujících bude na pražském Václavském náměstí. Vláda by měla podle Zavadila okamžitě zastavit asociální reformy, nebo podat demisi. Odborářům se nelíbí kromě zvýšení DPH zpomalení růstu důchodů a plánované propouštění státních zaměstnanců. Podle propočtů odborů by do roku 2014 mohlo odejít z rezortu školství více než 17 tisíc učitelů, spolu s 3,5 tisíci policistů.

"Velmi pravděpodobně se k odborům připojíme. Na stejné datum jsme také plánovali demonstraci, i v našem případě to mělo být na Václavském náměstí. Dokonce si nejsem jistá, jestli to tam nemáme zamluvené," uvedla Tereza Stöckelová z iniciativy ProAlt. "S odbory dlouhodobě spolupracujeme a naše koordinace by neměla být problém," doplnila.

Vládní koalice vyjednává o opatřeních, jimiž by letos dokázala ušetřit 23,6 miliardy korun, v příštím roce přes 42 miliard korun a v roce 2014 ještě dvakrát víc, aby se jí podařilo snižovat schodek státního rozpočtu, jak si naplánovala - z letos plánovaných 105 miliard korun až na 70 miliard v roce 2014.

V květnu 2011 uspořádali odboráři také protest na Václavském náměstí, podle oficiálních zdrojů se ho zúčastnilo přibližně 40 tisíc občanů, podle odborů 55 tisíc lidí. O měsíc později zorganizovaly odbory stávku dopravy, která na 24 hodin zastavila provoz vlaků, ale třeba také metra v Praze. "Určitě se o stávkách uvažovat bude," dodal o budoucích akcích předseda největší české odborové centrály.

Premiér Petr Nečas (ODS) od úsporných opatření nehodlá ustoupit.

Jan Drahorád, Jan Kálal, drahorad@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688