Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  19.03.2012 10:04:42

Posun v kvantitativním uvolňování: samé změny, samé změny?

Pokud jste závislí na levných penězích, pak byste si měli dát pozor na poslední vyjádření guvernérů centrálních bank. Snaží se říct, že nám uprostřed zábavy seberou mísu s punčem. Pokud tak neučiní hned, brzo se toho dočkáme. Jejich poslední slova ukazují  zajímavý trendu.

Tento trend odstartovala před nedávnem slova prezidenta Evropské centrální banky Maria Draghiho. Ten mluvil o nutné změně pohledu, o návratu k reformám a o opouštění závislosti na nekonvenčních opatřeních. Tato slova pak připomněl i ve své mprojevu v Paříži.

Poté následoval guvernér centrální banky Německa Jens Weidmann, který agentuře Bloomberg řekl, že ECB hledá cestu, jak opustit krizové prostředky.

Pak přišlo v Americe na řadu zasedání Federálního výboru pro volný trh (FOMC), které zklamalo všechny “über holubičky”, protože nepřineslo důkazy o nutnosti dalšího uvolňování. Musíme si ale připomenout, že odsunuté kvantitativní uvolňování nutně neznamená konec této politiky. Pro teď jen mají piloti FOMC pan Bernanke a pan Dudley problém přimět zbytek komise připojit svůj podpis pod další uvolňování.

A naposledy mě překvapila i Japonská centrální banka, když ve středu přinesla pozitivní zprávy. I tentokrát větu, že to nejhorší je za námi, oznámí až politici. Tato zpráva by mohla přinést zásadní změnu, která ale některé nepotěší.

Proč by měla investory zajímat změna tónu centrálních bank?  Jsou pro to tři hlavní důvody:
Zřejmě to povede k růstu výnosů u amerických státních dluhopisů – ty desetileté prolomily hranici 2,10 procenta - poté, co se tyto výnosy pohybovaly do strany od září/října
Rostoucí výnosy a spread oproti Evropě a Asii by pro americkou ekonomiku mohly znamenat cyklický bod zlomu. Těch pětadvacet let na trhu mě naučilo několik pravidel, která se v průběhu této doby nezměnila. Jedno z nich zní - všechny ceny se vrací na své původní úrovně. Když jsem se v roce 2000 vracel ze Spojených států do Dánska, které má vysoké daně, byl měnový pár EUR/USD na úrovni 0,8400. Od té doby se kurz posunul až nad hranici 1,50+ a teď je možná ten správný čas vrátit se ke smysluplné hodnotě 1,000. Rychlost růstu, produktivity a přístupu k úvěrům jasně favorizuje USA. Vůbec bych se nedivil, kdyby US Dollar Index po dobu následujících tří let každý rok přidal 5 procent.  Dokud tedy ve světě neodezní alespoň některé z nerovnováh. Vzpomeňme na reakci měnového páru USD/CNY - čínská měna neoslabila jen kvůli Velmi otevřenému projevu premiéra Wen Ťia Paa, ale také kvůli horším výsledkům bilance zahraničního obchodu Číny.
Staré pravidlo říká, že když se blížíme k “bodu ekvilibria” mezi očekáváním dalšího uvolňování a jeho zavedním neboli “nesnažte se bojovat s Fedem” v prvních dvou třetinách samotného procesu uvolňování, vystupte z trhu, jakmile pravděpodobnost dalšího kola uvolňování zmizí. Pokud jsou výše zmíněné změny v politikách centrálních bank znakem snahy soustředit se teď na vysoké ceny energií (inflaci) a potřebou mluvit o exit strategiích (což je v praxi nemožné), pak jsme dosáhli vrcholu.
Evropská unie pokračovala v dalších zprávách klasicky v taktice protahování a předstírání, tentokrát v případě Španělska a jeho schopnosti zůstat v měnové unii i po přijetí nových pravidel. To se vzhledem k odhadovanému deficitu za rok 2012 zdá složité, protože Španělsko má ušetřit dalšího půl procenta. Země se totiž zavázala, že schodek rozpočtu nepřesáhne tři procenta HDP. A to je hodnota, na kterou si naposled sáhlo na počátku roku 2009. Takže to vypadá na další nekonečnou ságu a jak jsem řekl v rozhovoru pro agenturu Bloomberg: “Je pravděpodobnější, že budu nominován do fotbalové reprezentace Dánska, než že se Španělsko dostane na tříprocentní schodek v následujících pěti letech.” Španělská reakce je totiž čistým zklamáním.

Na základě výše uvedené analýzy navrhuji následující strategii:

Strategie:
Negativní u AUD vs. US (kvůli Číně a změně politického prostředí)
Negativní Evropa vs. USA v rámci akcií  (Long S&P – vs. Short STOXX50)
Podíváme-li se na výnosy státních dluhopisů - hlavně těch amerických - zřejmě odteď porostou. Potřebujeme vidět potvrzení tohoto průlomu - v případě, že 10letý dluhopis uzavře dva dny za sebou s výnosem nad hranicí 2,10%.
Neutralní u zlata a stříbra (ale sledujte dvojitá/trojitá dna na hodnotě 1660/65 USD))
Long ropy - kvůli geopolitickému napětí
Měnový trh: 50% long USD, 50% long SEK+NOK

Nové složení portfolia:
Zlato: od 20% do 10%
Hotovost: 50% beze změn
Firemní dluhopisy*: 30% až 40%
FX: 50% long USD, 50% long SEK+NOK
(*) Capital Four Credit Opportunity Fund (výnos od začátku roku: +8% - ISIN: LU0471720556)

Steen Jakobsen, hlavní ekonom Saxo Bank


 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688