TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  18.03.2012 13:33:46

Kalousek: Pokud se vláda nedohodne na dalších škrtech, tak nemá smysl (18.3.2012)

PRAHA (MEDIAFAX) - Pokud se vláda nedohodne na dalších škrtech, tak končí jakýkoliv důvod její existence. V nedělním pořadu ČT Otázky Václava Moravce to řekl místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek.

"Upřímně řečeno, je to jediný silný důvod, proč má pro nás smysl v koalici zůstávat," odpověděl ministr Kalousek na otázku, zda je stabilizace veřejných rozpočtů jediným důvodem, proč TOP 09 zůstává v koalici.

"Pro nás není jednoduché vysvětlovat našim voličům, proč jsme součástí této koalice," poznamenal Kalousek a zmínil například evropskou politiku vlády, se kterou "zásadně nemůžeme (TOP 09 - pozn. red.) souhlasit".

Šéf Asociace krajů ČR a jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) v této souvislosti uvedl, že vláda Petra Nečase (ODS) zničila sociální smír. Úsporná opatření podle jeho slov nejvíce dopadají právě na nízkopříjmové občany. Kroky Nečasova kabinetu označil za styl "pokus omyl".

Kvůli očekávanému nižšímu výběru daní a příjmu z pojistného na sociální zabezpečení chce vláda už letos zmrazit výdaje ve státním rozpočtu za 23,6 miliardy korun. Úspory by se měly nejvíce týkat ministerstev práce a sociálních věcí, obrany a školství. Šéfové resortů se proti tomu ale staví s tím, že už více ušetřit nedokážou.

Aby se kabinetu Petra Nečase podařilo udržet rozpočty s plánovanými schodky i v následujících dvou letech, mají proti současnému výhledu přijít úspory ve výši 42,4 miliardy, respektive 84,4 miliardy korun.

DPH podle premiéra Nečase zůstane nejspíš ale i v příštím roce ve dvou sazbách, které proti letošku stoupnou o jeden procentní bod, tedy na 15 a 21 procent.

Kalousek také v nedělním pořadu naznačil, že vláda chce zdanit bohaté lidi 30 procenty. "Pro veřejné rozpočty bychom tím získali čtyři až pět miliard korun," poznamenal Kalousek.

Už tento pátek by se navíc měla sejít tripartita s představiteli odborů, tématem jednání by měla být mimo jiné současná ekonomická situace.

Filip Sušanka, Denisa Šindlerová, susanka@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688