Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  14.03.2012 20:05:34

Americké banky: Zátěžovým testům se nedá moc věřit, varuje stratég


Zátěžovými testy prošlo podle Fedu 15 z 19 velkých amerických bank. Mezi čtyřmi finančními domy, které v případě nejhoršího scénáře vývoje ekonomiky (pokles cen nemovitostí o více než 20 %, 13% nezaměstnanost a 50% propad cen akcií), je i třetí největší americká banka Citigroup. Trh ovšem přijal velice pozitivně informace o vyšších dividendách JPMorgan a dalších několika bank, akcie finančního sektoru byly hvězdami úterního obchodování. Peter Elston, stratég z Aberdeen Asset Management, ovšem varuje před přílišným optimismem.

 

Elston patří na trhu v současnosti k výjimkám. Americké zátěžové testy totiž většina odborníků hodnotí jako výrazně přísnější a relevantnější, než byla jejich obdoba v Evropě, která nezahrnovala mnohem pravděpodobnější varianty nepříznivého vývoje ekonomiky a samotného bankovního sektoru.

"Podle mě řada bank stále přeceňuje některá svá aktiva a nerozeznává obrovský objem ztrátových úvěrů (non-performing loans), na kterých jednou prodělá," upozornil stratég ve středu ve vysílání CNBC.

Proto je podle Elstona velice problematické věřit výsledkům posledního kola zátěžových testů, které pravidelně provádí americká centrální banka Fed (mimochodem v rukou amerického bankovního sektoru; nejde o státem zřizovanou instituci jako například v České republice - pozn. red.).

Stratég varuje, že banky při hodnocení svých aktiv nepovažují obrovský objem úvěrů za ztrátová aktiva, ačkoli se postupně zjistí, že nebudou nikdy splaceny.

Akciový tip na letošní rok: Proč velké americké banky?

Jim O'Neill: Nejspolehlivější ekonomické indikátory na světě

Akcie bank přitom v úterý pomohly americkému akciovému trhu na letošní maxima. Index Dow Jones překročil podruhé v krátké době hranici 13 tisíc bodů, Nasdaq je po 12 letech nad 3 tisíci bodů a S&P 500 se přiblížil hranici 1 400 bodů.

"Zátěžové testy možná snižují pesimismus na trhu, ale trh těm číslům tak úplně nevěří," vysvětlil Elston. Akciový růst v posledních týdnech a měsících má totiž jednu z historického pohledu důležitou trhlinu - velice nízký objem obchodů.

Trh tak navnadily spíše informace JPMorgan (ke které se pak přidaly další banky, například Wells Fargo nebo US Bancorp), že zvyšuje dividendu na 30 centů a program zpětných odkupů akcií (15 miliard USD). Finanční domy ovšem podle Elstona zůstávají ve složité situaci.

"Banky jsou jako mezi dvěma mlýnskými kameny. Pokud nenabízejí dividendy, investoři do nich sotva budou investovat, takže mohou mít problém získávat peníze na svou kapitalizaci. A pokud dividendy vyplácejí, mohou jim tyto peníze chybět v rozvahách v případě, že nevydrží současný lepší vývoj americké ekonomiky," uzavřel Elston.

Jim Rogers: Zajímají mě zlato a zemědělské komodity, drahá ropa přispěje k nevyhnutelnému ekonomickému zpomalení USA

Šest milionů za večer v baru! Úspěšný trader si to může dovolit


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688