TNBiz (TN.cz)
Investice  |  13.03.2012 11:20:12

Penta nabízí za podíl v polské společnosti EM&F 2,5 miliardy korun

VARŠAVA (MEDIAFAX) - Slovensko-česká investiční skupina Penta nabídla za 40 procent akcií polského maloobchodníka EM&F 410 milionů zlotých (cca 2,45 mld. ). V úterý o tom informuje agentura Reuters.

Penta nabídku učinila ve spolupráci s fondem Eastbridge, který nyní s 60 procenty akcií polského prodejce ovládá.

Investiční skupina nabídla 9,85 zlotého za akcii, když v pondělí akcie uzavíraly na hodnotě 9,35 zlotého.

Součástí dohody by byla také možnost převzít kontrolu n EM&F nákupem dalších 13 procent akcií přímo od fondu Eastbridge.

Cílem je delistovat EM&F z varšavské burzy cenných papírů. Podle dohody bude Xandora Holdings Limited (Xandora), SPV plně vlastněná Pentou, jedinou entitou nakupující akcie ve veřejné nabídce za 9,85 zlotých za akcii. Veřejná nabídka na odkup trvá od 2. dubna do 8. května 2012.

"Podmínky, za nichž dojde k realizaci a vypořádání veřejné nabídky, jsou následující: Xandora získá nákupem dostatek akcií k tomu, aby Penta a Eastbridge (včetně dceřiných společností) společně vlastnily alespoň 80 procent akcií EM&F; vydání příslušných soutěžních oprávnění; valná hromada EM&F jmenuje do své dozorčí rady zástupce určeného Pentou," informoval mluvčí Penty Martin Danko.

Podle počtu akcií, které ve veřejném tendru získá, bude mít Penta možnost od Eastbridge odkoupit další akcie (přibližně až 13 procent z celkového počtu akcií společnosti) za cenu stanovenou veřejnou nabídkou.

Pokud dojde k úspěšné realizaci veřejné nabídky, souhlasila Penta refinancovat dlouhodobý dluh Eastbridge zajištěný EM&F akciemi (potřebnými v případě delistování společnosti) a Eastbridge zaváže část svých akcií EM&F jako záruku pro financování Pentou.

"Hledali jsme významnou transakci v Polsku už nějaký čas a považujeme EM&F za velice zajímavou výzvu a příležitost v retailovém sektoru, s nímž má Penta dost zkušeností. EM&F splňuje množství našich investičních kritérií a jsme flexibilní i s naším investičním horizontem. V neposlední řadě investujeme spolu s Eastbridgem, zakladatelem EM&F, což dohromady s naší finanční kapacitou dává perspektivu úspěšného obchodu," uvedl Jozef Janov, investiční ředitel Penty v Polsku.

"EM&F bude procházet nákladnou restrukturalizací módní divize, čelit rostoucí konkurenci, a zároveň vyžaduje další investice na rozvoj a buy-out svých minoritních partnerů v provozních dceřiných společnostech. Navíc EM&F chystá několik mezinárodních akvizic. Zvažovali jsme množství alternativ včetně prodeje vybraných aktiv a různých potenciálních finančních partnerů. Usoudili jsme, že Penta nabízí nejvyšší cenu a zároveň je spolu s Eastbridgem schopná v případě potřeby poskytnout EM&F flexibilní financování," doplnil Maciej Dyjas, prezident správní rady Eastbridge.

Penta je středoevropská investiční skupina, založená v roce 1994. Působí v sektorech private equity a v realitním developmentu. V private equity spravuje jediný fond svých partnerů, akcionářů společnosti. Její portfoliové společnosti zaměstnávají více než dvacet pět tisíc lidí a konsolidované příjmy těchto společností dosáhly v roce 2010 výše 2,1 miliardy eur. Penta investuje především do oblastí retailu, zdravotnictví, letecké výroby, strojírenství, energetiky, zábavního průmyslu a bankovnictví. V oblasti realitního developmentu začala Penta investovat v roce 2005 a v současnosti realizuje projekty v Česku a na Slovensku. Penta působí ve více než deseti zemích Evropy a má svoje zastoupení v Praze, Bratislavě, Varšavě, Limassolu a Amsterdamu.

Eastbridge je soukromá lucemburská investiční společnost působící na trhu od roku 1990. Spravuje více než 1,5 miliardy eur a působí v real estate a spotřebitelských sektorech v USA, Belgii, Lucembursku, Polsku, Německu, Rusku a na Ukrajině. Skupina se specializuje na investice do mezinárodně prověřených obchodních konceptů a jejich expanzi na další trhy. Za více než 20 let investovala do více než 50 společností s průměrným vygenerovaným IRR 39 procent. Firmu řídí tři partneři, kteří spolupracují více než 15 let. Zakladatelem a předsedou společnosti je Yaron Bruckner. Eastbridge má kanceláře ve Varšavě, Lucemburku, Bruselu, Monaku a New Yorku.

NFI Empik Media & Fashion SA (EM&F), společnost obchodovaná na varšavské burze cenných papírů, je předním distributorem mediálních a zábavních produktů, oblečení, obuvi, hraček a doplňků pro děti, kosmetiky a jazykových kurzů. Skupina se skládá z provozních a obchodních společností a holdingové společnosti NFI Empik Media & Fashion S.A. Podnikání EM&F je složeno ze čtyř segmentů: Empik Group, Smyk Group, Jazykové školy a Móda a krása. Skupina rozvíjí svůj byznys model založený jak na vlastních značkách a obchodních konceptech, tak na franšízách a licencích cizích značek. Společnosti EM&F léta úspěšně budují svoji silnou pozici na trhu, mají rozsáhlou maloobchodní síť a velkou a stabilní zákaznickou základnu. EM&F působí v Polsku, Rusku, na Ukrajině, v Česku, na Slovensku, v Německu, Rumunsku a Turecku.

Filip Sušanka, susanka@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688