TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  09.03.2012 18:25:07

Patria: Spojení NWR s JSW by dávalo strategický smysl, na obzoru ale není

PRAHA (MEDIAFAX) - Spojení mezi polskou těžařskou skupinou JSW a českou New World Resources (NWR) je v dohledné době nepravděpodobné. Prohlásil to v pátek finanční ředitel NWR Marek Jelínek pro server Patria Finance.

Obrovský smysl by dávalo podle finančního ředitele NWR Marka Jelínka jak spojení této těžební společnosti s jednou z největších polských těžebních společností JSW, tak i celková konsolidace středoevropského těžebního odvětví. Zároveň však podle něho existuje celá řada překážek, které uskutečnění fúze s JSW znemožňují.

Jelínek zároveň odmítl existenci plánu na vyplacení mimořádné dividendy, ale naopak potvrdil cíl zachování výplatního poměru na 50 procentech čistého zisku. Finanční ředitel NWR dále například uvedl, že trh s energetickým uhlím ve střední Evropě je v dobré kondici a pozitivně působí na cenu akcií firmy.

Deník Daily Telegraph s odkazem na své zdroje před nedávnem napsal o probíhajících jednáních mezi JSW a BXR Group finančníka Zdeňka Bakaly, která ovládá 64 procent v NWR. Podle zdrojů listu údajně BXR nebyla ochotna akceptovat méně než 800 pencí za akcii. Sám deník dodal, že zda transakce bude dokončena, není jasné. Společnosti BXR a NWR odmítly spekulace o možné transakci jakkoli komentovat a šéf polské JSW Jaroslaw Zagorowski uvedl, že o takových jednáních nic neví.

„Věřím, že spojení NWR a JSW by dávalo obrovský strategický smysl. Zároveň si ale myslím, že taková transakce není v dohledné době z mnoha důvodů možná (viz. např. kategorické popření nedávného mediálního šumu ze strany vedení JSW). O případných cenových požadavcích BXR nic nevím,“ uvedl v dnešním rozhovoru Marek Jelínek na dotaz ohledně spekulací médií.

Na jiném místě šéf financí NWR také odmítl, že by firma při současných cenách byla ochotna opakovat dva roky starou nabídku na převzetí polského dolu Bogdanka, celkově však akviziční činnost nevyloučil. „Obecně jsme stále přesvědčeni, že konsolidace středoevropských těžařů dává obrovský smysl a na našich ambicích se v té věci nic nemění,“ uvedl Jelínek a dodal, že víru v budoucnost těžby uhlí ve střední Evropě dokládá projekt Debiensko, kde byly v prosinci zahájeny výkopové práce a těžbu hodlá NWR zahájit v roce 2017. Firma podle něho dále prozkoumává ložiska ve Frenštátu a v polském dole Morcinek.

David Vandrovec, vandrovec@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688