Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  09.03.2012 11:06:46

Komentáře k únorové inflaci - potraviny a PHM tlačí na růst inflace

Spotřebitelské ceny vzrostly v únoru opět o něco více, než se očekávalo. Vůči předchozímu měsíci inflace vzrostla o 0,2 % a ve srovnání s únorem loňského roku o 3,7 %. Míra inflace je tak na nejvyšších hodnotách za poslední tři roky.

 Meziměsíčně vzrostly ceny především v oddíle potravin. Kromě mediálně sledovaných vajec se zvýšila i cena zeleniny o 9,8 % a rýže o 3,5 %. V dalších oddílech stojí za pozornost růst cen za pobyt v domově důchodců o 2,8 %. Senioři tak musí zase sáhnout o něco hlouběji do kapsy. Není překvapením, že dále pokračoval i růst cen pohonných hmot. Ceny se snižovaly především u zbytných statků (oděvy, obuv), ale i v případě některých potravinovoce (-5,0 %) či mouka (-2,2 %).

 Poptávkové inflační tlaky v domácí ekonomice téměř neexistují a růst cen lze přičíst téměř plně na vrub daňovým změnám a rostoucím cenám pohonných hmot. Právě zdražující se ropa je v současnosti hlavním nebezpečím dalšího růstu cen. Naopak růst mezd reálně klesá a záporné jsou i reálné úrokové sazby. Nominální úrokové sazby ve většině případů nepokryjí ani rostoucí inflaci. Růst cen společně s klesajícími reálnými příjmy většiny obyvatelstva se dále negativně podepíše na vývoji domácího hospodářství.

 

Miroslav Novák
analytik společnosti AKCENTA CZ


Index spotřebitelských cen se v únoru zvýšil o 0,2 procenta, nejvýrazněji k tomu přispěly stoupající ceny potravin, pohonných hmot a zvýšení cen v domovech důchodců. Meziroční inflace zrychlila na 3,7 % a dosahuje nejvyšší hodnoty od listopadu 2008.

Ceny potravin stoupají nepřetržitě již půl roku. Meziroční inflace v cenách potravin nyní dosahuje 6,9 procenta. Související cenové indexy, které by mohly poskytnout vysvětlení, poskytují odlišný obraz. Ceny zemědělských výrobců v posledních měsících prošly dezinflací, která srazila míru inflace na pouhých 0,7 procenta. Ceny dovážených potravin se meziročně zvýšily o 2,2 procenta. I když vezmeme v potaz změnu DPH, nestačí to na vysvětlení aktuálního růstu cen potravin.

Dalším palivem přiživujícím inflaci jsou pohonné hmoty. Benzín i nafta v únoru zdražily o více než procento. Ve srovnání s loňským rokem je nyní benzín dražší o 8,4 procenta, nafta dokonce o 11,9 procenta. Pátrání po důvodech není nijak složité. Cena barelu severomořského Brentu již vystoupala na 125 dolarů. Naposledy byla takto vysoko v srpnu 2008, tedy před pádem Lehman Brothers a následnou smrští na finančních i komoditních trhů.

Specifickým faktorem únorového vývoje spotřebitelských cen je zvýšení cen za pobyt v domově důchodců. V průměru došlo ke zdražení o 2,8 procenta. Kvůli tomu se rozevřely nůžky mezi obecnou inflací a inflací pro důchodce. Zatímco celková inflace činí 3,7 procenta, inflace v domácnostech důchodců dosáhla 5,2 procenta.

Měnová politika se při současném vývoji cen dostává do schizofrenní situace. Před ČNB stojí dilema, zda pokračovat v politice nízkých úrokových sazeb a podpořit ekonomiku, která se v druhé půlce loňského roku ponořila opět do recese, nebo zvýšit úrokové sazby a snažit se tlumit inflaci. Pro nízké úrokové sazby mluví skutečnost, že jádrová inflace je stále záporná. Jestřábi mohou argumentovat obavami ze zvýšení inflačních očekávání.

V nejbližších měsících se bude inflace nejspíše pohybovat mezi 3,5 a 4,0 procenty. V závěru roku by mohla klesnout zpět ke 3 procentům. Ovšem v případě dalšího růstu cen komodit ve světě, nebo nepříznivých klimatických podmínek, které by se projevily v cenách potravin, by mohla inflace snadno překročit hranici 4 procent.


David Marek, Patria Finance

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688