Saxo Bank (home.saxo)
Komodity  |  07.03.2012 12:50:36

Prudká korekce na zlatě, ropa v pozoru

Komodity mají za sebou smíšený týden. Trhy rostly díky přílivu nových levných peněz z ECB, lepšího ekonomického komentáře ze strany FEDu a nadále panujícího zvýšeného geopolitické napětí. Akcie rostly, index S&P500 dosáhl nejvyšší úrovně od srpna 2008 a Nasdaq 100, tedy technologické akcie, dosáhl nejvyšší hodnoty od roku 2000.

Tento týden budou trhy ovlivňovat volby v Rusku, Čínský národní kongres, setkání několika centrálních bank a data o americké nezaměstnanosti. Pokud bude nadále pokračovat růst cen benzínu v Americe, nelze vyloučit uvolnění strategických rezerv.

Index DJ-USB ztratil za minulý týden jedno procento, protože zisky na zemědělských komoditách a růst cen benzínu byl smazán korekcí na zlatě a ropě. Dolar zakončil týdne výše díky tomu, že uvolněných 530 mld. eur je na chvíli poslední uchlácholení trhu.


Stříbro jako na horské dráze

 

Stříbro ve středu minulý týden díky několika technickým signálům prolomilo v silné rally  hranici 35,70. Tento průlom investoři nakupovali a stříbro dosáhlo krátkodobého cíle 37,30, který byl prolomen. Ve čtvrtek následoval projev šéfa FEDu Bernankeho, který nenaznačil další kvantitativní uvolňování a stříbro během dvou hodin ztratilo 9%. Propad byl silný díky tomu, že ve 24 hodinách předtím nastoupilo do trhu spousta taktických dlouhých pozic, která začaly opouštět trh bez ohledu na technický obraz. 

 

Spot Silver – Source: Bloomberg

 

Technicky vzato si stříbro v porovnání se zlatem vede dobře, přičemž jedna unce zlata nyní stojí 48,5 unce stříbra. Během posledních pěti měsíců byl tento poměr 50 až 55. Dramatický výprodej opět ukázal zranitelnost stříbra. Růstový trend trvající od prosince je stále neporušen a závěr nad 35,70 odstraní současnou nervozitu. 

 

Zlato klesá po nezdařeném růstu nad 1800 USD

Stejně jako investoři na stříbře i ti na zlatě po projevu Bernankeho přehodnotili očekávání ohledně nízkých úrokových sazeb do roku 2014. Jeho řeč přitom 25. ledna spustila nákupy zlata a růst ceny nad 1700 USD, do kterých se začali zapojovat i manažeři fondů


Spot Gold – Source: Bloomberg

 

Pokles o více jak 100 dolarů a největší jednodenní ztráta od roku 2008 vedly stejně jako u stříbra k pochybnostem, zda mají vzácné kovy před sebou další silný rok a tak se dá nyní čekat konsolidace, která může vést až k poklesu ceny na 200 denní klouzavý průměr, který je na 1676 USD. Všechno pozice otevřené během uplynulého měsíce jsou nyní ve ztrátě a to představuje krátkodobě největší riziko, protože může vést k dalšímu uzavírání dlouhých pozic. 

Investice do ETF naopak vzrostly na nový rekord a dosáhly 2404 metrických tun, což ukazuje, že dlouhodobí a drobní investoři zlatu stále věří. Jestli tento pokles vyhodil z trhu hedžové fondy a další velké hráče, teprve uvidíme. Spekulativní pozice v různých komoditách můžete sledovat v mé CFTC týdenní aktualizaci, kterou publikuji každé pondělí na www.tradingfloor.com/blogs/cftcs. Ceny by mohla podporovat také fyzická poptávka, která se dostavila po předchozích výprodejích a která se nedostavila při předchozí rally. 

 

Ropa dosáhla úrovní z roku 2008

Obchodníci s ropou začali minulý týdne vybírat zisky, protože ropa od února rostla. Obavy z dodávek a silné poptávky ze strany rozvojových zemí a nakonec i finanční spekulace udržují už pár týdnů ropu Brent nad 120 dolary za barel. Jak velký onen strach je, ukázala minulé úterý zpráva o výbuchu íránského ropovodu v Saúdské Arábii, která (i když byla později popřena) vyhnala cenu ropy na 128,40 USD, tedy na nejvyšší cenu od srpna 2008. Pokud to byla cíleně vypuštěná zpráva, aby jim vyšší cena vynahradila výpadek exportu, začíná jim nervozita na trhu hrát do karet.

 

Vybírání zisků mohly spustit také obavy z dopadu vyšších cen na ekonomku. Politici v USA jsou náchylní vyslyšet volání po uvolnění strategických rezerv po té, co cena benzínu je o 16,5 procenta výše než v prosinci. Průměrná cena dosáhla 3,74 USD za galon, což je v tomto ročním období rekord a pokud bude cena nadále před motoristickou sezonou zdražovat, máme téma prezidentských voleb

 

Brent Crude front month continuation – Source: Bloomberg

 

Zlatý okamžik na ropě?

Mnoho fondových manažerů začalo navyšovat během týdne dlouhé spekulativní pozice. Ty na ropě Brent nyní dosahují 450 milionů barelů a hrozí riziko korekce, stejně jako na zlatě a stříbře, kde již proběhla. To ale vyžaduje změnu ve vnímání rizika v souvislosti s Íránem. Investoři by se pravděpodobně vypořádali s korekcí na 119 USD, hlubší propad by mohl spustit další prodeje. V tomto týdnu čekáme, že se ropa bude obchodovat v pásmu 119 až 121 dolarů, kde je podpora a 128 dolarů, což představuje rezistenci

 

Ole S. Hansen, komoditní stratég Saxo Bank

 

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Út   9:34  Indexy v pondělí poskočily výše Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688