Researsch (Conectium s.r.o.)
Akcie v ČR  |  07.03.2012 12:29:51

Komerční banka - VH se uskuteční zřejmě 26.4.

Komerční banka zveřejnila, že letošní řádná valná hromada se letos uskuteční nejspíše ve čtvrtek 26. dubna. Rozhodné datum pro nárok na účast a tedy i na dividendu by mělo předběžně být 19.4. Oficiální pozvánka na VH má být zveřejněna v zákonem stanoveném termínu. Lze predikovat, že KB by tak mohla učinit ve středu 21.3.

Jak KB v únoru společně s reportem výsledků za loňský rok zveřejnila, hodlá valné hromadě navrhnout výplatu dividendy ve výši 160 /akcii, tj. 64 % ze zisku.

Z poskytnutých informací plyne, že KB se hodlá letos opět držet nesmyslného a pro akcionáře vlastně neprůhledného systému stanovení rozhodného data pro nárok na dividendu, ve vztahu se samotným až následným rozhodnutím valné hromady. Teprve VH totiž s definitivní platností rozhodne o výplatě dividendy, resp. i její výši.

Tento v civilizovaném světě nevídaný systém uplatňuje každoročně ještě i domácí společnost PHILIP MORRIS, která je však na BCPP registrována na volném trhu a obecně tak i o sobě nemusí poskytovat takové množství informací. Jeden rok se takového kroku dopustil i ČEZ.

Tento způsob tak skýtá prostor pro příp. insider trading, když VH nakonec může rozhodnout o výplatě dividendy v jiné výši, či např. dividendu dokonce vůbec nevyplatit. Každý rok jsme tak svědky, že např. akcie PHILIP MORRIS po rozhodném datu pro účast na VH propadnou o očekávanou dividendu a pak investoři cca týden netrpělivě čekají, zda dividenda bude vyplacena v očekávané výši. Věřit se tak obvykle musí jen zveřejněným dřívějším návrhům představenstva na dividendu a doufat, že jsou plně v souladu s úmyslem hlavního akcionáře, který pak na VH svůj názor nezmění.

V západním světě je přitom svatým pravidlem, že rozhodné datum pro nárok na dividendu následuje až poté, co je o ni s definitivní platností rozhodnuto. Zajímavé je, že právě KB v dřívějších dobách byla zářným příkladem, když rozhodné datum pro nárok na dividendu stanovovala vždy cca 30 dní po valné hromadě. Pak však došlo ke změně stanov, které rozhodný den stanovují jako shodný s dnem pro účast na valnou hromadu. Dříve se tak přitom každý investor mohl s dostatečným předstihem rozhodnout, zda tedy příp. akcie před dividendou prodat či naopak koupit.  

Buďme tedy rádi, že alespoň ostatní společnosti obchodované na BCPP vyplácí dividendy standardním „průhledným“ způsobem.

Ke KB možno zmínit ještě její dnešní rozhodnutí, že se připojí ke swapu řeckého dluhu. Připomenout lze, že KB již v loňském roce účetně odepsala řecké dluhopisy za 5,36 mld. , což vlastně koresponduje s očekávanými ztrátami z držené pozice po výměně dluhu.

J.Zendulka

Tyto zprávy pro vás vytváří Conectium.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688