Dan Karpíšek (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  30.10.2001 11:02:22

Akcie: České akcie zakončily v pondělí obchodování s mírným ziskem pouze díky posílení akcií Českého...

Ranní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 30.10.2001

      Komentář k trhům

       České akcie zakončily v pondělí obchodování s mírným ziskem pouze díky posílení akcií Českého Telecomu o 1,4%. Index PX-D v pondělí mírně vzrostl o 0,1% na 972,8 bodu. Český Telecom byl také nejvíce obchodovaný titul a dostal se až k úrovni 300 za akcii před zveřejněním kvartálních výsledků, které se čeká v pondělí. Zisky Českého Telecomu převážily nad ztrátami ostatních blue-chips. České radiokomunikace oslabily o 1,9%. Banky a Unipetrol také v pondělí ztrácely. Komerční banka oslabila o 0,9%, Česká spořitelna poklesla o 0,5% a Unipetrol ztratil 0,3%.

       Dnes očekáváme velice nízkou aktivitu před oznámením výsledků Českého Telecomu. Očekáváme mírnou korekci.

       Komentář k zahraničním trhům

       Americké akcie včera velmi silně ztrácely taženy obavami z toho, že Argentina nesplatí svoje závazky. Investoři také vyprodávali svoje pozice před zveřejněním série důležitých makro ukazatelů, které by měly potvrdit recesi americké ekonomiky. Index DJIA včera poklesl o 2,9% a Nasdaq se propadl o 3,9%. Výrazně ztrácely akcie Boeing poté co společnost nezískala zakázku od americké vlády na nové letouny za USD 200mld. Ztrácely však i akcie vítěze tendru společnosti Loskheed Martin. Dnes bude oznámena spotřebitelská důvěra, která bude velmi sledovaná. Očekává se pokles na 96,2. Také budou výsledky společností Procter&Gambler a Verizon Communications.

       Také německé akcie včera propadly, když index Dax oslabil o 3,3% na 4660,4 bodu. Nedařilo se hlavně finančním titulům Allianz a Munich Re poté co představitelé posledně jmenované společnosti oznámily, že zářijové události budou mít výrazný dopad na hospodaření těchto společností. Také technologický sektor zasáhla vlna výprodejů, když se nedařilo Infineon, Epcos a SAP. Oslabily i akcie společnosti Volkswagen, jelikož se očekává, že oznámí horší výsledky podobně jako francouzský Renault. Dnes se očekává, že akcie společnosti Degussa oslabí poté co společnost varovala, index Dax by měl také ztrácet.

       Komentář ke společnostem

       Unipetrol

      
Conoco, která je součástí konsorcia účastnícího se privatizace Unipetrolu oznámilo, že nemá zájem o chemické aktivity společnosti. Zástupce společnosti uvedl v rozhovoru pro agenturu Reuters, že Conoco se hlavně zajímá o rafinerie a možná i marketingové aktivity skupiny. Názor této společnosti je údajně sdílen i ostatními členy konsorcia. Podle zástupce společnosti již konsorcium projednávalo s vládou možnost prodeje aktivit skupiny v petrochemii.

       Postoj společnosti není překvapivý. Konsorcium IOC údajně drží opci na nákup 51% podílu v České rafinérské v držení Unipetrolu a proto má velmi dobrou pozici aby plně ovládla tuto společnost holdingu. Navíc i ostatní investoři mají podobný názor na privatizaci Unipetrolu. Český Agrofert má zájem o Chemopetrol, rakouská OMV o rafinérie. Pravděpodobně tedy konsorcium OMV/Agrofert a maďarské společnosti MOL a TVK, které dohromady tvoři podobnou skupinu jako Unipetrol a jsou podporovány ruským kapitálem, budou ochotny koupit celou skupinu. Nicméně, nelze ani vyloučit že dojde ke změnám ve složení konsorcií. Výsledek privatizace a následné ošetření minoritních akcionářů jsou v současné době hlavními riziky spojenými s investicemi do akcií Unipetrolu.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688