Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  28.02.2012 08:38:17

Skupina ČEZ dosáhla za rok 2011 čistého zisku 40,8 miliardy korun, o 13% méně než za r. 2010

Čistý zisk energetické Skupiny ČEZ překonal o  0,7  mld. celoroční plán a dosáhl úrovně 40,8 miliardy korun. Významně plánované hodnoty loňského roku překonala Skupina ČEZ v kategorii provozního zisku před odpisy (EBITDA), když ukazatel nad očekávku vzrostl o 2,5 miliardy a přesáhl 87,3 mld. . Ačkoliv výsledky roku 2011 jsou v meziročním srovnání s rokem 2010 na provozní úrovni o 1,7% nižší, ČEZ nakonec doručil svým akcionářům zisk vyšší, než plánoval.

 

Výsledky loňského roku potvrzují důležitost ČEZ pro českou ekonomiku. Do státního rozpočtu loni Skupina ČEZ přispěla na daních a dividendách 43 miliardami korun, v meziročním srovnání o 2 miliardy více než v roce 2010. Je také velmi pozitivním signálem, že ČEZ je jednou z mála energetických společností, které byly schopny udržet během loňského roku svůj rating. Ačkoliv se v energetickém sektoru pro rok 2012 rýsují pouze skromné možnosti růstu, věříme, že akcionářům přineseme lepší výsledky než loni,“ je přesvědčen Daniel Beneš, předseda představenstva a generální ředitel ČEZ.

V reakci na nejistý vývoj na energetických trzích a nejistý vývoj Evropské ekonomiky byl na podzim loňského roku aktualizován program NOVÁ VIZE a rozšířen o pět strategických iniciativ, jejichž plnění má zajistit stabilizaci finančních výsledků a růst hodnoty Skupiny ČEZ.

„Mezi priority naší strategie patří zejména dostavba Jaderné elektrárny Temelín, v období do roku 2015 zaměřená zejména na bezchybnou a důkladnou přípravu celého projektu včetně dokončení tendru na dodavatele technologie. Zvláště se také zaměřujeme na vnitřní výkonnost a zajištění paliv pro naše elektrárny. Důraz klademe rovněž na energetické zdroje místního významu a rozvoj obnovitelných zdrojů v zahraničí,“ dodává Daniel Beneš.

ČEZ jako nejméně zadlužená evropská energetická skupina má oproti konkurenci ty nejlepší předpoklady uspět i v tomto období, kdy krize a změny zvláště na úrovni evropské regulace významně postihují energetický sektor.

Výroba elektřiny Skupiny ČEZ v ČRroce 2011 dosáhla stejné úrovně jako v roce 2010, tedy 63,3 TWhJaderné elektrárny Temelín a Dukovany vyrobily v roce  2011 o 0,3 TWh (o 1 %) více než v předchozím roce. V uhelných elektrárnách se shodně s rokem 2010 loni vyrobilo 32,6 TWh.  Výroba z obnovitelných zdrojů naopak meziročně poklesla o 17 %, a to zejména v důsledku toho, že v roce 2010 byly srážky a průtoky výrazně nadprůměrné a vodní elektrárny tak vyrobily druhé nejvyšší množství elektřiny v historii. Výroba elektřiny Supiny ČEZ v zahraničí výrazně vzrostla o 14 % na 5,9 TWh. O 151 procent vzrostla výroba v obnovitelných zdrojích v zahraničí, což je dáno postupným náběhem největšího evropského větrného parkuRumunsku.

Data roku 2011 ukazují i na meziroční stagnaci spotřeby elektřiny. Poptávka po elektřině v České republice podle předběžných údajů v roce 2011 po přepočtu na teplotní normál vzrostla o 0,3%.

 

Ladislav Kříž, mluvčí ČEZ

 

 

Tabulka: Hospodářské výsledky Skupiny ČEZ za rok 2011

                                                                                           (mld. )             meziroční změna %

Provozní výnosy

209,8

+ 6 %

EBITDA (nebo Provozní zisk před odpisy)

87,3

- 2 %

Zisk po zdanění

40,8

- 13 %

 

28.02. 19:59  To je v pořádku (Milan)
28.02. 10:05  čezu (dividenďoš)
28.02. 09:51  A PROTO! (Rudolfko)
28.02. 09:45  A PROTO! (peterPAN)

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688