Saxo Bank (home.saxo)
Finance  |  27.02.2012 10:06:01

Akcie technologického sektoru - další býčí rally?

Akcie technologického sektoru patřily co do ocenění v posledních deseti letech k velkým poraženým. Teď to ale začíná vypadat, že se tyto akcie po deseti letech spánku možná opět začínají probouzet.

Jako mnoho dřímajících technologických gigantů poslední dekády, byl i Microsoft a další požehnáni (nebo prokleti) fantastickými valuacemi během technologické bubliny v roce 2000. Některé z těchto hodnot byly dokonce tak vysoké, že se firmy dodnes snaží na tyto úrovně vrátit.

Co se tedy stalo během posledních dvanácti let? Není žádným překvapením, že právě IT sektor měl ze všech sektorů z indexu S&P 500 druhý největší nárůst zisků. Předběhl je jen energetický sektor. A co se stalo během posledních šesti let? IT bylo co do nárůstu zisků nejlepší! Čímž dokonce porazilo i vždy stabilní zdravotnictví a sektory spotřebního zboží.

Zatímco investoři předpokládali, že technologické firmy toho po prodělané bublině moc nedokáží, došlo k pravému opaku. Technologické společnosti totiž předvedly skvělé výsledky a přinesly svým investorům velké zisky. Microsoft, IBM, Oracle, Cisco a Intel rostly celkem působivě (viz graf č. 2). Příliš slabé zisky si ale, stejně jako všechno v životě, vybraly svou cenu. A je tu důvod některé z nich přehodnotit, pokud jste ochotní zaplatit 70 až 80 násobek výnosů za celý sektor.

I když tyto firmy nerostly v posledních 10 letech každý rok o 30 procent (což se nepovedlo ani mnoha jiným), technologický sektor byl za poslední dekádu jedním z nejsilnějších.

Sečteno a podtrženo: technologie jsou levné!  

A jak vlastně vysvětlíme, že se technologické akcie obchodují na atraktivních, možná až příliš atraktivních úrovních? Můžeme to zkusit akademicky vysvětlit tak, že technologický sektor je zkrátka levnější kvůli vyšší míře rizika. Jak už jsme ukázali v předchozím grafu, historické výnosy jsou u IT silné a stabilní, což by mělo snížit obavy investorů. Jako příklad uveďme, že pro současný fiskální rok jsou poměry P/E u firem Oracle, IBM, Intel, Microsoft a Cisco na hodnotách 13, 13, 10, 11,5 a 11,5.

 

Pokud se podíváme na ocenění defenzivnějších a nerůstových sektorů, jako jsou třeba telekomunikace a utility, pak zjistíme, že zisky těchto dvou sektorů jsou spíše menší, než stabilní a vysoce rostoucí technologický sektor. Takže tady něco nesedí. 

Kde je tedy zakopaný pes? Pořád nemůžu pochopit, proč se technologický sektor obchoduje tak levně. Vlastně to ani chápat nechci, protože pán Trh se občas šeredně mýlí. Ale také má tendence k samonápravě, která často probíhá celkem rychle.

Jsou tedy technologie riskantní? Ocenění jsou velmi nízká, tím pádem se jeho opakovaný propad zdá jako nepravděpodobný. Můžeme tak vůbec čekat, že technologie porostou i přesto, že existuje možné riziko špatných výsledků? Zvyšující se potřeba a užití dat v každodenním životě, jejich nízká cena, propojování různých aspektů našeho života a přesun z fyzického (papírového) světa do digitálního je teď intenzivnější než kdy jindy. Vzhledem k stabilnímu historickému růstu technologického sektoru a jeho vyhlídkám se zdá, že rizika poklesu zisku jsou omezená. Nízká očekávání a vysoce růstový sektor jsou perfektním návodem pro další kolo technologického maratonu. Připojíte se k němu taky?

Matt Bolduc, akciový analytik Saxo Bank

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688