Saxo Bank (home.saxo)
Akcie ve světě  |  27.02.2012 10:00:45

Důvody, proč koupit akcie francouzských bank - část II.

 

“Tři mušketýři” francouzského bankovního průmyslu - BNP Paribas, Crédit Agricole and Société Générale - se pomalu začínají vzpamatovávat. Soudě podle růstu jejich akcií, které se odrazily od minim z konce loňského léta, je nyní dobrý čas k nákupu (viz graf č. 1).

Když se podíváme na ocenění pořádně, stále vyjde levněji nakoupit akcie francouzských bank, než abychom investovali do bankovní Evropy jako celku. Pro určení hodnoty ocenění jsme použili 12měsíční očekávaný P/E poměr. Z jeho výsledků vyplynulo, že Crédit Agricole (ACA) se obchoduje za pětinásobek zisků očekávaných v příštích 12 měsících, Société Générale (GLE) za 6,4násobek a BNP Paribas (BNP) pak za 6,5násobek. Evropský průměr, v našem hodnocení zastoupený bankovním indexem Euro STOXX, se obchoduje za 8,1násobek zisků. Francouzské banky se tak obchodují s 25 až 62procentní slevou (viz graf č. 2 a č. 3). To ukazuje na to, že tyto banky mohou být podhodnocené. Abychom se do této problematiky dostali hlouběji, musíme se podívat na ocenění účetní hodnoty akcií.

 

 

Jsou akcie francouzských bank podhodnocené?

 

Ocenění francouzských bank od loňského léta negativně ovlivňovaly zejména události týkající se zemí PIIGS (Portugalsko, Itálie, Irsko, Řecko a Španělsko). Francouzské banky mají silné vazby (tj.  investice) na Řecko i Itálii, a proto se s akciemi francouzských bank zacházelo tak, jako by se rovněž ocitly uprostřed krize.

Mnoho bankovních analytiků, včetně mě, znepokojilo, že se ekonomická situace v Itálii stále horší. Současně jsme se obávali, že se problémy rozšíří do všech “zúčastněných” bank. Zejména francouzské banky totiž drží značné množství italských dluhopisů.

K dnešnímu dni se krátkodobá rizika v Itálii snížila, alespoň podle situace na trhu s úvěrovými swapy (CDS). Někdo by mohl namítnout, že důvodem je vyřešení řeckých problémů. Nicméně většina závazků spojených s Řeckem byla odepsána (a banky s nimi dávno nepočítají). Proč se tedy francouzské banky obchodují s pořádnou slevou oproti svým konkurentům, zejména z Francie a Itálie? Podívejte se na čtvrtý graf.

Už vím, co za tím může stát!

Klíčové a zásadní je, že současný stav ocenění může mít jen jednu logiku a to tu,  že trh očekává rizika spojená s nezbytným oznámením francouzských bank o navyšování kapitálu kvůli pravidlům Basel III.

Zatím jsem nezaznamenal, že by se tak dělo, a pokud přece, tak “Tři mušketýři” z Francie mají dobrý potenciál k tomu příjemně překvapit. Pokud ovšem Evropou v nadcházejících měsících neotřese jiný problém. A opět zdůrazňuji, co vlastně může být na trhu tohoto typu jisté?


Tomas Berggren, akciový analytik Saxo Bank

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688