Saxo Bank (home.saxo)
Komodity  |  27.02.2012 09:56:17

Ropa a zlato ženou komodity výše

Napětí na Středním východě, slabší dolar, dostupné peníze za nulové sazby a rostoucí akciové trhy pomohly minulý týden komoditám k zisku. Komoditní index DJ-USB přidal 2,4 procenta. Dařilo se všem sektorům, nejvíce k zisku přispěly vzácné kovy, zatímco zemědělské komodity a průmyslové kovy zůstaly pozadu. Dolar oslabil, zejména proti euru po té, co Řecko obdrželo záchranný balíček.

Stříbro posílilo o 6,3 procenta a následovalo tak technicky silný růst napříč vzácnými kovy. Ropa WTI překonala ropu Brent, která se přiblížila svému devítiměsíčnímu maximu nad 120 dolary. Američtí farmáři zvýšili osevní plochu pro kukuřici nejvíce od roku 1994, protože chtějí využít vyšších cen.

 

Známky rostoucí paniky na ropném trhu

Slovní válka mezi Íránem a západními státy zvyšuje nejistotu investorů i spotřebitelů. Ropa Brent se vrátila zpět nad 120 dolarů, na nejvyšší hodnotu za 9 měsíců, protože obavy o dostatečné dodávky převážily obavy, že zpomalení globální ekonomiky může narušit poptávku jako tomu tomu bylo během loňského konfliktu v Libyi. Cena ropy v eurech a librách překročila maxima v roku 2008 a pro Evropu trpící dluhovou krizí nyní představuje problém.

 

Vysoká libyjská produkce pomáhá jen málo

Zatímco se většina pozornosti soustředí na Írán a napětí kolem něj, skutečnou škodu nyní páchá výpadek dodávek z malých zemí OPECu jako je Jemen, Jižní Súdán a Sýrie. I přestože Libye oznámila záměr exportovat v únoru 1,2 milionů barelů proti 970 tis. v lednu, stále to znamená celkový pokles dodávek. 

 

Tyto geopolitické události zvyšují konkurenci pro spotové dodání ropy Brent a důsledkem je strmější forwardová křivka v backwardation. Graf níže ukazuje, jak se tlak na cenu projevil na blízkém konci křivky s dodáním v dubnu 2012, kdy je cena o 13,7 dolaru vyšší než minulý měsíc, přičemž pozdější ceny rostly mnohem méně.

 

Ropa WTI to dohání

Technický výhled na ropu WTI se také zlepšil a jakmile byla pokořena rezistence na 103,50, vydala se cena prudce vzhůru a zvládla v růstu překonat ropu Brent. Sleva WTI proti Brentu poklesla na 15 USD z předchozích 18 USD. Goldman Sachs zavřel dlouhé pozice na Brentu a místo toho se přesunul do ropy WTI, protože předpokládá, že červencové otevření ropovodu z Cushingu do Mexického zálivu povede k tomu, že se cena ropy WIT bude vyvíjet v souladu se světovým benchmarkem, tedy Brentem

 

Ceně zlata pomohla platina

Cena zlata nadále rostla a dosáhla tříměsíčního maxima po té, co překonala technickou překážku 1760 USD. Stříbro následovalo a vrátilo se zpět nad 200 denní klouzavý průměr. Růst byl výrazně tažen technickými nákupy, které realizovaly hedžové fondy a další. Takže co způsobilo růst ceny zlata? Byly to obavy ze situace na ropném trhu? Pravděpodobně ne, protože krize okolo Íránu je známa a napětí, které roste již od prosince, nemělo na cenu zlata žádný extra dopad. Fyzická poptávky z Číny a Indie byla během uplynulých týdnů ve skutečnosti slabá, takže podporu ceně neposkytla. 

 

Graf níže nám pravděpodobně onen příběh poví. Jednalo se o vzácný případ, kdy ocas vrtí psem. Mnohem menší trh s platinou pomohl zlatu výše, když se cena poprvé po pěti měsících přiblížila paritě. Čtyři týdny trvající nelegální spor v dolech v Jižní Africe, která je největším producentem platiny, zdůraznil možnost nedostatku platiny, zejména když společnost oznámila, že dubnové dodávky budou o 50 procent nižší. 

 

Dlouhodobý výhled na dodávky platiny však stále podle analytiků ukazuje na převis nabídky. Proto se zdá, že cesta platiny zpět nad cenu zlata bude obtížná, což zlatu pomohlo prolomit rezistenci. Po prolomení hladiny 1763 USD za trojskou unci budou obchodníci hledět k listopadovému maximu ve výši 1803 USD, které může být pro současný pohyb vrcholem, podpora je na ceně 1750 USD.

 

Hedžové fondy se stále neangažují naplno<쪴Ŭ>

Velcí profesionální investoři jako jsou hedžové fondy zdá se hledají lepší příležitosti v akciích a dalších produktech a stále se podle posledních amerických údajů do této rally plně nezapojily. Spekulativní investice na futures burze New York COMEX jsou stále 10,5 milionů uncí pod srpnovým maximem a minulý den dokonce mírně poklesly po pětitýdenním souvislém růstu dlouhých pozic. Burzovně obchodované fondy ETF, které primárně využívají drobní investoři, kteří je drží delší dobu, jsou zpět na nedávných maximech ve výši 2392 metrických tun. Krátkodobě podporuje zlato slabý dolar a obavy z inflace na ropě spolu s napětím na Středním východě.



Ole S. Hansen, komoditní stratég Saxo Bank

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688