TNBiz (TN.cz)
Finance  |  21.02.2012 05:40:07

Ministři financí eurozóny schválili Řecku druhý záchranný úvěr

BRUSEL (MEDIAFAX) -

Ministři financí zemí eurozóny po více než třináctihodinovém maratónu jednání schválili Řecku v noci na úterý druhý záchranný balík pomoci Řecku ve výši 130 miliard eur. Informovaly o tom v úterý agentury AFP a Reuters.

S pomocí přiklepnutí druhého záchranného balíku by se mělo řecké zadlužení do roku 2020 snížit ze současných 160 procent hrubého domácího produktu (HDP) na zhruba 121 procent HDP, což už je v těsné blízkosti původně stanovených 120 procent HDP.

Dohoda o druhém balíku pomoci ve výši 130 miliard eur s přísnými podmínkami připojenými k němu tak po mnoha měsících nejistoty, které otřásly eurozónou, odvrací hrozící řecký nekontrolovatelný bankrot.

"Finanční objem (z řeckého balíku) je 130 miliard eur a poměr dluhu k HDP (bude) 121 procent," uvedl pro agenturu Reuters jeden z účastníků jednání a další dva to potvrdili.

"Dosáhli jsme rozsáhlé dohody o novém řeckém programu a zapojení soukromého sektoru, který povede k velmi významnému snížení dluhu pro Řecko a připraví cestu k velmi významnému programu oficiálního financování (z evropského záchranného fondu) EFSF, aby to zajistilo budoucnost Řecka v eurozóně, "uvedl v úterý ráno po jednacím maratónu šéf tzv. Eurogroup, tedy ministrů financí eurozóny, a lucemburský premiér Jean Claude Juncker.

Eurogroup se zabývala i větším zapojením veřejného sektoru, pro které bylo klíčové i paralelní jednání se zástupci soukromých věřitelů o ještě vyšším dobrovolném odpisu řeckých dluhů než 50 procent jejich nominální hodnoty. Privátní sektor by nakonec měl odepsat 53,5 procenta nominální hodnoty dluhů v rámci výměny dluhopisů. Původně se předpokládalo odepsání zhruba 50 procent nominální hodnoty, tedy kolem 70 procent z faktické hodnoty dluhopisů.

Soukromí investoři navíc přistoupili i na změnu ohledně očekávaných úroků z nových třicetiletých dluhopisů, které v rámci výměny dostanou. Měly by začínat na na nižších úrovních a postupně by měly narůstat. Řecký dluh by se měl podle odhadu soukromých věřitelů snížit po jejich odpisu o 107 miliard eur, původně se přitom počítalo se snížením o zhruba "jen" 100 miliard eur.

To veřejný sektor se více zapojí tím, že se sníží úroky za bilaterální půjčky, které mu poskytly členské země eurozóny. Evropská centrální banka (ECB) se vzdá zisku, který by jí měl plynout z řeckých dluhopisů. ECB je nakoupila za 38 miliard eur, přičemž nyní mají hodnotu kolem 50 miliard eur. Tento krok by měl přispět ke snížení dluhů o zhruba 5,5 procentního bodu.

"Je to velmi dobrá dohoda a vítám závazky řecké vlády k obnovení růstu a stability," řekl po jednáních guvernér ECB Mario Draghi.

"Poměr dluhu k HDP by měl dosáhnout 120,5 procenta v roce 2020. Řecko zahájí nabídku výměny dluhopisů v nejbližších dnech. S ohledem na vyváženou dohodu s věřitelskou skupinou v čele s IIF (Institut pro mezinárodní finance, který zastupoval soukromé věřitele - pozn. redakce) a na skutečnost, že balík přináší udržitelné zadlužení pro Řecko, očekáváme vysokou míru účasti," řekl Juncker.

"Komise posílí pracovní skupinu pro Řecko. Trojka také výrazně posílí svou misi v Aténách s cílem čelit riziku poklesu v Aténách," podotkl Juncker.

Šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová uvedla, že tuto záležitost přednese na radě MMF, pravděpodobně v druhém březnovém týdnu.

"MMF slíbil, že se bude účastnit nového programu, ale rozhodnutí není předem jasné z hlediska celé rady MMF. Paní Lagardeová bude návrh předkládat vedení MMF. My ale také víme, že musíme akceptovat, že každý člen v radě MMF má svou vlastní odpovědnost," upozornil německý ministr financí Wolfgang Schäuble.

Řecko čerpá od května roku 2010 mezinárodní finanční pomoc ve výši 110 miliard eur (zhruba 2,75 bilionu ). Tato částka ale nebude stačit, loni v říjnu se tak eurozóna dohodla, že poskytne spolu s Mezinárodním měnovým fondem (MMF) Aténám druhý záchranný balík - tentokrát za 130 miliard eur (přibližně 3,25 bilionu ). Řecku by bez nového úvěru hrozil už v březnu bankrot. V polovině března totiž budou muset Atény splatit dluh 14,5 miliardy eur a bez druhého balíku od MMF a EU by nebyly schopné své závazky splnit.

Tomáš Králícek, kralicek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

16.02.2015Dnes druhé setkání ministrů financí eurozóny k Řecku Research (Česká spořitelna)
11.02.2015Dnes jednání ministrů financí eurozóny o Řecku Research (Česká spořitelna)
10.07.2012Ministři financí eurozóny schválili finanční pomoc Španělsku X-Trade Brokers (X-Trade Brokers )



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688