Stratton Prague (Stratton Prague)
Akcie ve světě  |  20.02.2012 09:05:10

Stručné shrnutí US trhů dne 17.2.12 – šestý pozitivní týden

Páteční obchodní den skončil spíše ve smíšeném duchu, když indexy DJIA a SP 500 dotáhly seanci do kladných čísel, ovšem technologie a index Nasdaq Composite nepřispěly k tomuto směru a zaostaly ve finále v lehkém minusu.

Celé obchodování bylo ovlivněno jednak prodlouženým víkendem, neboť dnes je US trh uzavřen z důvodu svátku President´s Day (Washington´s Birthday) a tudíž byla mírně patrná opatrnost. Dalším argumentem pro investorský přístup je ta skutečnost, že trh (resp. index SP 500) je o 25% výše oproti říjnovému intraday minimu. Přesto indexy zaznamenaly šestou pozitivní týdenní seanci za posledních 7 týdnů.

Nedařilo se tentokrát technologickému sektoru (největší odvětví v indexu SP 500 dle tržní váhy) a ten tak skončil takřka v nepatrné ztrátě. Naopak finance nabídly jako celek posílení o 0,6%.

Z makrodat byly reportovány údaje o indexu spotřebitelských cen CPI za leden s výsledkem +0,2% (rovněž jádrová podoba vyšla stejně) oproti očekávání nárůstu CPI vcelku 0,3% a 0,1% v jádrové podobě. Jinak v týdnu spíše převažovaly lepší resultáty makroindikátorů než byla očekávání a stejné vyjádření se hodí na hospodářské výsledky firem.

Celý týden se také na trzích projevovaly řecké peripetie s (ne)možnou realizací řeckého bailotu II. a byl to spíše brzdící a rušivý element tradingu.

Hlavní US akciové indexy tak mají před dnešním svátkem následujicí hodnoty: DJIA 12949,90 bodů (+0,4% a jedná se o nejvyšší stav od 19. května 2008, dále Nasdaq Composite je na 2951,78 bodech   (-0,3%) a SP 500 1361,23 bodů (+0,2%), což je nové devíti měsíční maximum. Týdenní výkonnost indexů je kladná, když DJIA posílil o +1,2%, Nasdaq Comp. o +1,7% a SP 500 přidal +1,4%.

Na komoditních trzích bylo v pátek patrné posilování a CRB Commodity Index vzrostl o 0,3% a za týden získal +1,7%. Stávající hodnoty komodit v případě ropy jsou na kursu 104,74 USD za barel (sedmiměsíční maximum, geopolitické tenze), dále zlato je na ceně 1735,0 USD za trojskou unci. Na forexu jsou cross rates EUR/USD na hranici 1,3200.

V důsledku dnešního svátku v USA budou mít investoři možnost upřít svoji pozornost na Evropu, kde by se měl v odpoledních hodinách začít meeting ministrů financí EU a nějakým způsobem dospět k rozhodnutí o druhém záchranném balíku vůči Řecku v objemu 130 mld. EUR včetně partie dohody o haircutu řeckých dluhů s privátními investory.

Asijský trading vypadá spíše smíšeně, když Nikkei Average uzavřel +1,08%, HangSeng se obchoduje -0,34% a Shanghai Composite skončil +0,27%.

Indikace US futures nejsou pro dnešek relevantní.

Tyto zprávy pro vás vytváří Stratton.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Út 13:01  Co očekávat od výsledků Tesly X-Trade Brokers (XTB)
Út 11:08  Graf dne - US100 (23.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688