TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  18.02.2012 09:14:33

NWR ve čtvrtek zveřejní výsledky hospodaření za loňský rok

PRAHA (MEDIAFAX) - Těžební společnost New World Resources (NWR) ve čtvrtek zveřejní výsledky hospodaření za rok 2011. Od ledna do září loňského roku dosáhla čistého zisku 121 milionů eur (3,12 mld. ), což představuje meziroční pokles o 26,2 procenta.

Podle hlavního analytika společnosti Cyrrus Marka Hatlapatky bude výsledek NWR horší kvůli nižšímu prodeji uhlí a koksu při vysokých fixních provozních nákladech. "Firma v 4Q2011 prodala 2,63 mil. tun uhlí vs. 3,15 mil. tun ve stejném období předchozího roku (což byla nicméně mimořádně vysoká hodnota především díky extrémně vysokým prodejům energetického uhlí) a výrazně méně prodala také koksu. Očekáváme celkové kvartální tržby ve výši 394 mil. EUR, z čehož 197 mil. EUR tržby z prodeje koksovatelného uhlí, 104 mil. EUR z prodeje energetického uhlí a 49 mil. EUR z prodeje koksu," poznamenal Hatlapatka a dodal, že zatímco na tržbách jsou analytici Cyrrusu na úrovni tržního konsensu, na ziskových kategoriích jsou pesimističtější než kolegové analytici.

"Zisk na úrovni EBITDA očekáváme mírně nad 86 mil., což je téměř 47% meziroční pokles - meziroční nižší náklady na materiál a energie (nižší těžba a rozvoj nových ložisek) budou eliminovány vyššími personálními náklady (předpokládáme výplatu zaměstnaneckých bonusů) a celkové provozní náklady predikujeme o cca 3 mil. EUR vyšší v meziročním srovnání. To při o cca 72 mil. EUR nižších tržbách vede k výše uvedenému značnému poklesu EBITDA a EBIT," dodal Hatlapatka. To by pak podle něj odpovídalo celoročnímu čistému zisku na úrovni 129 milionů eur.

Loňský výsledek společnosti po třech čtvrtletích zahrnoval jednorázový příjem ve výši 82 milionů eur z prodeje aktiv obchodu s elektrickou energií v červnu 2010 a příjem z vratky daně ve výši 22 milionů eur.

Ukazatel EBITDA meziročně vrostl o 22,2 procenta na 369 milionů eur (9,52 mld. ), tržby společnosti se zvýšily o 10,4 procenta na 1,241 miliardy eur (32 mld. ), zisk před zdaněním klesl o 2,9 procenta na 166 milionů eur (4,28 mld. ).

Ve 3. čtvrtletí vykázala NWR čistý zisk 34 milionů eur (880 mil. ), tržní konsenzus NWR počítal se ziskem 46 milionů eur.

Výsledky za třetí kvartál naplnily očekávání. Co se týká tržeb, jsou mírně lepší na provozním zisku, nicméně zaostaly za projekcemi na čistém zisku. Vedení společnosti potvrzuje celoroční cíle produkce a prodeje uhlí a koksu a složení produkt mixu, okomentoval výsledky Bohumil Trampota, analytik J&T Banky. „Vzhledem k tomu, že jsou výsledky lepší na provozním zisku, ale pod očekáváním na čistém zisku, očekáváme neutrální až mírně negativní reakci,“ doplnil. Akcie NWR na pražské burze aktuálně (12:40) ztrácejí 0,25 procenta a pohybují se na úrovni 136,35 .

Společnost NWR zároveň potvrdila celoroční cíle. „Celkový vytěžený objem by měl dosáhnout 11 megatun uhlí a 800 kilotun koksu. Prodané objemy by měly dosáhnout 10,3 megatuny a 525 až 575 kilotun koksu (sníženo ze 720 kilotun díky nižší poptávce na trhu). Co se týká výhledu, vedení NWR je velmi opatrné. Složitá makroekonomická situace by mohla v příštím roce ovlivnit jak ceny, tak objemy produkce,“ doplnil Trampota.

Výsledky na úrovni čistého zisku byly mírně horší, než se čekalo, na úrovni provozních výsledků naopak konsenzus mírně překonaly,“ připojil Josef Němý, analytik Komerční banky. „Společnost NWR již prezentovala některé cíle na letošní rok ohledně objemu prodejů a produkce, které zachovala, takže i výhled na celý rok by měl zůstat stejný,“ uzavřel.

Filip Sušanka, susanka@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688