TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  16.02.2012 17:30:05

Počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA minulý týden klesl nejníže od března 2008 (16.2.2012)

WASHINGTON (MEDIAFAX) - Počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech amerických minulý týden překvapivě klesl o 13 tisíc na sezonně očištěných 348 tisíc, což je nejníže od března roku 2008. Informovala o tom ve čtvrtek agentura Reuters.

Analytici přitom očekávali růst na 365 tisíc.

Počet nových žádostí v předchozím týdnu pak byl podle amerického ministerstva práce revidován z původně ohlášených 358 tisíc vzestupně na 361 tisíc.

Čtyřtýdenní klouzavý průměr, což je přesnější údaj, protože nepodléhá takovým výkyvům jako týdenní data, klesl o 1750 na 365 250. Dostal se tak na svou nejnižší úroveň od dubna roku 2008.

Počet pokračujících žádostí o podporu v nezaměstnanosti se v týdnu končícím 4. února snížil o sto tisíc na 3,426 milionu. Klesl tak na svou nejnižší úroveň od srpna roku 2008. Analytici očekávali pokles na 3,50 milionu z dřívějších 3,52 milionu.

Čtvrteční údaje o nových žádostech o podporu v nezaměstnanosti tak ukázaly na celkový trend pokračujícího zlepšení problémového trhu práce. Pro trhy tak byla nová data příjemným překvapením.

Lednová nezaměstnanost ve Spojených státech amerických klesla nečekaně na téměř tříleté minimum 8,3 procenta, zatímco se čekala stagnace na 8,5 procentech. Americká ekonomika v lednu vytvořila pracovní místa nejrychlejším tempem za devět měsíců. Tamní míra nezaměstnanosti tak klesla od loňského srpna už o 0,8 procentního bodu.

Mimo zemědělský sektor bylo vytvořeno v lednu 243 tisíc míst. Vzniklo tak nejvíce pracovních míst od loňského dubna. Očekávalo se přitom jen 150 tisíc. Údaje o vzniku pracovních míst za prosinec ale byly revidovány na 203 tisíc z původně ohlášených 200 tisíc. V soukromém sektoru v lednu vzniklo 257 tisíc pracovních míst, tedy nejvíce od loňského dubna. Růst se týkal většiny odvětví, včetně dopravy, velkoobchodu a maloobchodu, kde se čekal po Vánocích útlum. Zpráva celkově signalizuje, že očekávání útlumu americké ekonomiky kvůli předpokládané ekonomické recese v Evropě se na ochotě firem najímat zaměstnance negativně neprojevila.

Americká ekonomika rostla loni v posledním čtvrtletí nejrychleji za poslední rok a půl, tempo růstu přesto očekávání trhů nenaplnilo. Hrubý domácí produkt (HDP) se zvýšil o 2,8 procenta po růstu o 1,8 procenta ve třetím čtvrtletí. Za celý loňský rok ekonomika vzrostla o 1,7 procenta.

Tomáš Králícek, kralicek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Út 15:21  Americký průmysl stagnuje ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út 14:00  Měsíční zpráva o hospodaření územních rozpočtů - únor 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688