TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  16.02.2012 15:30:05

ČSÚ: Inflace v lednu prudce stoupla na 3,5 procenta (16.2.2012)

PRAHA (MEDIAFAX) - Meziroční míra inflace stoupla v lednu tohoto roku o 1,1 procentního bodu na 3,5 procenta, růst DPH se projevil hlavně v meziměsíčním růstu cen o 1,8 procenta. Informoval o tom ve čtvrtek Český statistický úřad (ČSÚ).

Zrychlení cenového růstu nastalo zejména v oddílech potraviny a nealkoholické nápoje, bydlení, zdraví, doprava, stravování a ubytování. V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje se zvýšil meziroční růst cen u většiny druhů potravin. V bydlení vzrostly ceny zemního plynu o 25,1 % (ze 22,2 % v prosinci), vodného o 11,8 % (ze 6,2 % v prosinci), stočného o 10,1 % (z 5,8 % v prosinci), tepla o 6,8 % (z 1,9 % v prosinci).

Čisté nájemné bylo vyšší o 5,7 %, z toho regulované o 13,8 % a tržní o 1,9 %. Ceny elektřiny se zvýšily o 4,2 %. V oddíle zdraví se zvýšily zejména ceny léků a jejich doplatků o 9,5 % (ze 2,5 % v prosinci). V dopravě vzrostly ceny dopravních služeb o 6,2 % (ze 2,9 % v prosinci). Ceny pohonných hmot byly meziročně vyšší o 7,4 % (v prosinci o 7,2 %). Růst cen stravovacích služeb zrychlil na 3,4 %, z toho v závodních a školních jídelnách o 6,0 % (ze 3,8 % v prosinci).

Dominantní vliv na meziroční růst celkové hladiny spotřebitelských cen, který v lednu ještě posílil, měly ceny v oddílech bydlení a potraviny a nealkoholické nápoje. Z potravin byly vyšší ceny chleba o 16,2 %, běžného pečiva o 18,9 %, masa o 7,3 %, vajec o 26,3 %, mléka o 8,1 %, jogurtů o 9,4 %, sýrů o 6,4 %, ostatních mléčných výrobků o 12,4 %, cukru o 32,7 %, kakaa o 17,9 %, kávy o 33,6 %.

Na snižování meziročního růstu nejvíce působily ceny v oddíle odívání a obuv, kde ceny oděvů klesly o 4,8 %. Pokles cen v oddíle bytové vybavení a zařízení domácnosti ovlivnilo zejména snížení cen přístrojů a spotřebičů pro domácnost (o 4,2 %) a mírný pokles cen nábytku, bytového vybavení, koberců a bytového textilu. V oddíle rekreace a kultura pokračoval pokles cen audiovizuálních a fotografických zařízení a zařízení pro zpracování dat o 10,3 %. V oddíle pošty a telekomunikace byly nižší ceny mobilních telefonů o 5,6 %.

Meziměsíční růst spotřebitelských cen ovlivnilo zvýšení DPH, které se projevilo zejména v oddílech potraviny a nealkoholické nápoje, zdraví a částečně bydlení a doprava. Dopad této změny na meziměsíční úhrnný přírůstek indexu spotřebitelských cen v lednu představoval podle orientačního propočtu ČSÚ zvýšení o 1,1 procentního bodu.

V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje pokračoval růst cen masa o 2,4 %, ryb o 1,8 %, vajec o 5,5 %, jogurtů o 4,7 %, olejů a tuků o 1,8 %, ovoce o 5,4 %, zeleniny o 4,5 %, nealkoholických nápojů o 2,8 %. V oddíle zdraví vzrostly zejména ceny léků a jejich doplatků o 6,4 %. V bydlení vzrostly z položek podléhající nižší sazbě DPH zejména ceny vodného o 11,7 %, stočného o 10,0 %, tepla a teplé vody o 6,7 %. Ceny elektřiny a zemního plynu vzrostly shodně o 4,2 %. Čisté nájemné se zvýšilo o 2,7 %, z toho regulované o 5,7 % a tržní o 1,4 %. V dopravě vzrostly ceny dopravních služeb o 4,0 %.

Ceny pohonných hmot byly vyšší o 2,1 %, svých historických maxim dosáhla v lednu 2012 průměrná cena motorové nafty (36,32 /l) i benzinu Natural 95 (35,72 /l).

V oddíle alkoholické nápoje a tabák vzrostly ceny lihovin o 3,9 %. Růst cen v oddíle rekreace a kultura ovlivnily zejména vyšší ceny dovolených s komplexními službami o 5,4 % a novin a časopisů taktéž o 5,4 %. Ve stravování a ubytování došlo k mírnému růstu cen téměř u všech položek, z toho nejvíce u stravování v mateřských školách o 3,6 % a ve školních jídelnách o 2,9 %.

"Dnes zveřejněná hodnota inflace odpovídá prognózám ministerstva financí," uvedl v reakci pro Mediafax mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Podle predikce by měla průměrná míra inflace v letošním roce činit 3,2 procenta při zvýšení cen v průběhu roku o 2,3 procenta. V 1. pololetí se měl meziroční růst cen pohybovat právě okolo 3,5 procenta.

"Dnešní oznámení Českého statistického úřadu představuje špatnou zprávu pro všechny naše občany s běžnými příjmy. Poprvé od roku 1998, kdy začala ekonomická krize, jejich reálné příjmy klesnou. Za stejné peníze si tak pořídíme méně zboží i služeb," reagoval na zprávu ČSÚ předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka.

Domnívá se, že růst inflace je důsledkem daňové a mzdové politiky koaliční vlády ODS, TOP 09 a VV. Sobotka se zároveň obává, že pokles reálných mezd sníží spotřebu domácností a zpomalí ekonomiku.
"Důsledkem bude mimo jiné nižší výběr daní, na který bude vláda reagovat dalšími škrty. Kalouskova daňová a rozpočtová spirála poklesu a chudoby funguje," konstatoval předseda ČSSD.

Inflace se dotkne prý také střadatelů, jejichž úrokové výnosy z vkladů se budou blížit nule. "Zmíněný přírůstek inflace přitom neznamená žádný přínos pro ekonomiku. Je jen jasným signálem, že může následovat další přesun bohatství od chudších k bohatým, protože zvyšování daní z přidané hodnoty je nedílnou součástí operace zvané 'vládní penzijní reforma'. Zaplatí ji všichni ve zvýšené DPH a profitovat z ní bude maximálně 15 % obyvatel, občanů s největšími příjmy," uzavřel Sobotka.

David Vandrovec, Karolina Brožová, Jan Kálal, vandrovec@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688