TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  11.02.2012 18:23:46

Komerční banka ve čtvrtek zveřejní výsledky hospodářské výsledky za loňský rok

PRAHA (MEDIAFAX) - Komerční banka ve čtvrtek zveřejní výsledky hospodářské výsledky za loňský rok. Za první tři čtvrtletí roku 2011 přitom bance klesl čistý zisk na 7,2 miliardy korun z deseti miliard ve stejném období předchozího roku.

Čistý zisk náležející osobám s podílem na vlastním kapitálu banky dosáhl za první tři čtvrtletí 7,041 miliardy korun, což představuje pokles o 29,3 procenta ve srovnání se stejným obdobím roku 2010.

Výnosy banky stouply jen mírně, limitovaly je především přetrvávající nízké úrokové sazby a klesající poplatky za bankovní služby. "I přes velmi pozitivní vývoj nákladů rizika z úvěrování celkové náklady rizika výrazně stouply v důsledku snížení hodnoty řeckých vládních dluhopisů," uvedla banka ve svém prohlášení s tím, že čistý zisk očištěný o vliv snížení hodnoty řeckých vládních dluhopisů stoupl o 5,6 procenta na 10,532 miliardy korun.

Komerční banka se v návaznosti na probíhající jednání o zapojení soukromých investorů do restrukturalizace řeckého vládního dluhu a na základě posouzení udržitelné úrovně dluhu, kterou bude Řecko v budoucnu schopno obsluhovat, rozhodla zaúčtovat snížení hodnoty řeckých dluhopisů v rozsahu celkem představujícím 60 procent nominální hodnoty těchto dluhopisů. Účetní hodnota dluhopisů po snížení dosahuje 40 procent nominální pohledávky, tedy limitované výše 2,9 miliardy korun. Celkem tak v tomto čtvrtletí snížila KB hodnotu řeckých dluhopisů, které drží ve své bankovní knize, o 4,327 miliardy korun.

Komerční banka výrazně zvýšila objem poskytnutých úvěrů domácnostem a podnikům a také zvýšila objem vkladů. Celkový objem poskytnutých úvěrů narostl meziročně o 11,9 procenta na 435,1 miliardy korun. Růst úvěrování dosáhl 8,6 procenta i po očištění o příspěvek z akvizice podílu 50,1 procenta v leasingové společnosti SG Equipment Finance Česká republika (SGEF) v květnu 2011. Organický růst objemu úvěrů podnikovým klientům dosáhl meziročně 6,9 procenta. Po zahrnutí příspěvku z akvizice činil nárůst 15,3 procenta. Celkový objem úvěrů poskytnutých podnikům vzrostl na 234,5 miliardy korun.

Celkové portfolio hypoték rostlo o 11,9 procenta na 119,1 miliardy korun. Objem nově poskytnutých hypoték se ve srovnání s loňským rokem za prvních devět měsíců zvýšil o 44,6 procenta na 21,9 miliardy korun. Objem úvěrů poskytnutých Modrou pyramidou stoupl o 5,2 procenta a dosáhl 51,3 miliardy korun. Objem spotřebitelských úvěrů (poskytovaných Komerční bankou a společností ESSOX) v meziročním srovnání začal také růst, a to o mírných 0,2 procenta na 28,4 miliardy korun ke konci září.

Konsolidovaný objem vkladů vzrostl ve srovnání s koncem září 2010 o 2,9 procenta na 551,1 miliardy korun. Vklady občanů v KB se zvýšily o 3,7 procenta na 156,9 miliardy korun. Klientská aktiva v Penzijním fondu KB rostla o 6,1 procenta na 29,9 miliardy korun. Vklady ve stavební spořitelně Modrá pyramida meziročně rostly o jedno procento na 69,7 miliardy korun. Vklady podnikových klientů v Komerční bance se zvýšily o 3,7 procenta na 291,1 miliardy korun.

Technické rezervy v životním pojištění v Komerční pojišťovně stouply o 28,3 procenta na 23,1 miliardy korun. Nově předepsané pojistné pokleslo proti mimořádným hodnotám z roku 2010 o 24,5 procenta na 5,5 miliardy korun, z toho pojistné v životním pojištění činilo 5,2 miliardy korun.

Filip Sušanka, susanka@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688