X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Komodity  |  06.02.2012 17:38:00

Rusko připouští snížení dodávek zemního plynu do Evropy

Ruský plynárenský gigant Gazprom na několik dní snížil dodávky zemního plynu do Evropy, uvedl v sobotu náměstek společnosti Andrej Kruglov na schůzce s ruským premiérem Vladimírem Putinem. Zprávu zveřejnily vládní internetové stránky. Dodávky pravděpodobně poklesly ke konci minulého měsíce a na počátku února, přesné období ale zveřejněno nebylo. V pátek Evropská komise uvedla, že ruské dodávky plynu byly sníženy do Polska, Slovenska, Rakouska, Maďarska, Německa, Bulharska, Rumunska, Řecka a Itálie.

Mluvčí v oblasti energetiky EU Marlene Holzner v pátek poznamenala, že nemá přesné údaje, avšak ve čtvrtek došlo k 30% poklesu v Rakousku, o 24% v Itálii a o 8% Polsku.

Gazprom nejprve popřel snižování vývozu do Evropy. Tvrdil, že nabídka byla v maximální možné úrovni stanovená ve smlouvách. Nároky evropských zákazníků prý převyšují nasmlouvané kontrakty a Gazprom není povinen splnit požadavky, které předčily dříve dohodnuté objemy.

Ukrajina minulý týden spotřebovala 150-170 milionů kubických metrů plynu denně, oproti sjednanému objemu 135 mil. cm/d, oznámil Kruglov Putinovi. Dále uvedl, že pokud by spotřeba zůstala na současné úrovni, pak by roční dodávky na Ukrajinu dosáhly asi 50 miliard kubických metrů za rok.

Ukrajinská energetická společnost Naftogaz v sobotu uvedla, že zvýšila spotřebu plynu z podzemních plynových nádrží na maximum a snížila dovoz ruského plynu, aby došlo k zajištění dodávek do Evropy na maximální úrovni.

Putin na schůzce dále řekl, že Gazprom by mohl uspokojit požadavky svých evropských klientů v případě, že mu bude dána možnost rozvíjet své projekty aktivněji. “Pokud by neexistovaly překážky, mohli jsme postavit obě linky Nord Stream najednou. Gazprom by mohl rozvíjet nové projekty, včetně Bovanenkovo a Shtokman a jsem si jist, že by se takovéto problémy (s dodávkami plynu) neobjevily,“ řekl Putim.

První linka plynovodu Nord Stream s kapacitou 27,7 miliard kubických metrů ročně (pod Baltským mořem do Německa) byla oficiálně uvedena do provozu na počátku listopadu. Druhá linka se stejnou kapacitou bude spuštěna ještě letos. V příštích několika měsících dokončí Gazprom a jejich evropští partneři studii proveditelnosti pro třetí a čtvrtou linku, podle ruských zpráv ve sdělovacích prostředcích.

Projekt Bovanenkovo má rezervy přesahující 4,9 bilionů kubických metrů a je to největší ložisko zemního plynu na Jamalském poloostrově. Gazprom předpokládá, že zahájí těžbu na severozápadu Ruska v červnu 2012 s počátečním výkonem 15 mld. kubických metrů ročně. Shtokman (v Barentsově moři) je jedním z největších nalezišť plynu s odhadovanými rezervami 3,92 bilionů kubických metrů. 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688