Zlato a stříbro září, zemní plyn pronásledován převisem nabídky

Autor: Saxo Bank (home.saxo)
06.02.2012 09:45:22

Při pohledu na výnosy jednotlivých tříd aktiv začátku roku by si jeden mohl myslet,že se díváme na období půl roku, ne jednoho měsíce. Mnoho sektorů vykázalo velmi silný růst a některé mají za sebou nejsilnější start za několik desetiletí. Negativní sentiment, který ovládal trhy koncem roku 2011 je pryč a investoři, z nichž mnoho zvolilo defenzivní strategie, byli přinuceni hnát trh výše.

Akciové trh po celém světe letěly vzhůru, zejména rozvíjející se trhy zažily silné oživení, přičemž index MSCI Emerging přidal 11,4%. Dolar, alespoň dočasně, není v oblibě, protože byl překoupený, zejména proti euru a měnám rozvíjejících se zemí. V lednu se nejvíce dařilo cyklickým akciím a to se odrazilo také v komoditách. Tabulka níže ukazuje, že leden byl zejména o kovech.

 

Vzácné a průmyslové kovy letěly v lednu vzhůru a mnoho investorů bylo nakonec z trhu vyhozeno a krátké pozice byly změněny v dlouhé, což rally ještě více podpořilo. Zemědělský sektor zůstal okolo nuly a energie mají za sebou překvapivě negativní měsíc navzdory geopolitickým neshodám. Extrémně nízké úrokové míry v USA spolu s kvantitativním uvolňováním v Evropě přinesly zpět vzpomínky na vývoj komodit na konci roku 2010, kdy rally na komoditách startovala druhá vlna kvantitativního uvolňování.

Při pohledu na jednotlivé komodity nepřekvapí, že mezi pěti nejlepšími najdeme stříbro, zlato a měď, přičemž spodní konec okupuje zemní plyn, který trpí díky převisu nabídky. Ropa WTI také padala a cenový rozdíl mezi ní a ropou Brent se opět výrazně rozšířil díky rozdílnému výhledu na vývoj nabídky v USA a ve zbytku světa.

 

Dolar od svých maxim uprostřed ledna oslabil, což komoditám obecně pomohlo. Během korekce však hedžové fondy navyšovaly dlouhé pozice na rekordní úrovně, zejména proti euru, což ukazuje na silné přesvědčení, že začne opět posilovat. Na druhou stranu lze argumentovat, že další oslabování dolaru by případně mohlo spustit jeho další prodej díky prolomení stoplossů, což by pomohlo dalšímu růstu cen komodit.

 

Stříbro si v lednu připsalo nejlepší výkon, z části i díky tomu, že do nového roku vstoupilo na výrazně nízkých úrovních, protože konec roku 2011 pro stříbro nebyl příznivý. Ve srovnání se zlatem se mu dařilo výrazně lépe, přičemž poměr obou cen se opět přiblížil 50 uncím stříbra za 1 unci zlata, nedávné maximum je 57,4. Technicky je rezistence na 36,50 USD, což je zároveň horní strana současného pásma, které je vymezené trendovou linii z maxim 2011. Podpora je pak na nedávné konsolidaci u 33 USD.

Cena zlata minulý týden rostla pátý týden v řadě, protože investoři získávají zpět část důvěry, kterou během poslední korekce ztratili. Růst ceny po překvapivém prohlášení FEDu, že bude pravděpodobně sazby na extrémně nízkých úrovních držet o rok déle, než se očekávalo, ještě zrychlil. To spolu s ECB, která pumpuje miliardy eur do finančního systému, poskytlo zlatu potřebný impuls k nastartovaní rally. Technicky se nyní zlato nachází v překoupené oblasti, což zvyšuje riziko konsolidace. Současný obchodní kanál ukazuje rezistenci na 1770 USD za unci a podporu 1735 a 1700 USD.


 Spotové cena zlata – Zdroj: Bloomberg

 

Hedžové fondy začaly rok 2011 negativním výhledem na meď díky ekonomickému výhledu, který je zatížen nejistotou, díky evropské dluhové krizi a díky riziku tvrdého přistání čínské ekonomiky, největšího světového spotřebitele. Drobná změna výhledu spolu s lepšími ekonomickými daty z USA odstartovala na mědi změnu kurzu a ta se od minim z pátého prosince vydala strmě vzhůru, přičemž smazala půlku ztrát, které utrpěla v roce 2011. To nyní otevřelo otázku, zda trh nepředběhl sám sebe  a zda pozice nepředpokládají další pozitivní zprávy z globální ekonomiky, což může být při současném stavu nereálné.

 

Cena ropy WTI klesala a obchodníci jsou ohledně dalšího vývoje nejistí. Obavy z pokračujícího zpomalení, ne-li přímo snížení spotřeby, byly nahrazeny rizikem cenového nárůstu v důsledku geopolitického rizika, zejména napětí mezi Íránem a Evropou ohledně jaderných plánů.

Hedžové fondy nadále během poklesu ceny navyšují na ropě WTI dlouhé pozice, aktuálně dosáhly 248 milionů barelů. To zvyšuje riziko likvidace dlouhých pozic, což jsme viděli minulý týden při oznámení, že americká poptávka klesá. Podle americké Informační agentury pro energetiku poklesla nyní v Americe poptávka na 18 milionů barelů denně, významný pokles nastal i u spotřeby zemního plynu.

Díky tomu je ropa WTI nyní pod větším tlakem než Brent, takže cena je proti Brentu nižší 16 dolarů, což je nejvíce za 6 měsíců. I to je důsledek nárůstu geopolitického rizika, z čehož těží Brent, který nyní hraje roli světového benchmarku. K tomu se ještě počítá nedostatek ropy Brent v Evropě, kde je poptávka stále vysoká, zejména když si některé země musely díky červencovému embargu na íránskou ropu najít nové dodavatele.


spotová cena WTI  – zdroj: Bloomberg

Technicky je ropa Brent uvězněna v pásmu 115 až 109 USD, zatímco WTI opět díky horšímu vývoji zmíněnému výše testuje podporu. Pokles pod 95 dolarů s sebou nese riziko agresivní likvidace dlouhých pozic, což by mohlo cenu stáhnout pod 90 dolarů.

   

Ole S. Hansen, komoditní stratég Saxo Bank

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

Zlato online

Zlato - online graf v USD

Datum Jedn. Kurz
29.03.2024 08:46 1 unce 2 233,59 USD
29.03.2024 08:38 1 unce 2 233,59 USD
29.03.2024 08:30 1 unce 2 233,59 USD
29.03.2024 08:24 1 unce 2 233,59 USD
29.03.2024 08:16 1 unce 2 233,59 USD
29.03.2024 08:10 1 unce 2 233,59 USD
29.03.2024 08:02 1 unce 2 233,59 USD
29.03.2024 07:56 1 unce 2 233,59 USD
29.03.2024 07:50 1 unce 2 233,59 USD
29.03.2024 07:42 1 unce 2 233,59 USD

Další kurzy

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.