TNBiz (TN.cz)
Finance  |  05.02.2012 22:03:46

Řecká krizová jednání budou v pondělí pokračovat

ATÉNY (MEDIAFAX) - Představitelé řecké koalice oznámili, že krizová jednání o dohodě, která má zemi umožnit čerpání druhého záchranného úvěru, budou pokračovat v pondělí. Informují o tom v neděli agentury AFP a Reuters.

Zprávu o tom, že rozhovory budou pokračovat i v pondělí, potvrdil premiér Lukas Papadimos, který údajně pohrozil rezignací, pokud ho koalice nepodpoří. Současně oznámil, že s koaličními partnery po pěti hodinách jednání dosáhl shody v řadě otázek, které se týkají škrtů ve státních výdajích, penzí, rekapitalizace bank a reforem pracovního trhu.

Lídři tří koaličních stran musejí zareagovat na požadavky mezinárodních věřitelů Řecka související s novou finanční pomocí do pondělních 11 hodin SEČ, oznámil mluvčí Panhelénského socialistického hnutí (PASOK) Panos Beglitis.

To, že rozhovory budou pokračovat i v pondělí, se nepředpokládalo. Řecký ministr financí Evangelos Venizelos totiž podle AFP prohlásil, že země musí dosáhnout dohody o řešení svých dluhových problémů ještě v neděli, jinak hrozí, že v březnu bude nucena vyhlásit bankrot.

Tlak na Atény zvýšil i šéf skupiny ministrů financí zemí eurozóny Jean-Claude Juncker, který pohrozil zastavením financování Řecka, pokud se zastaví současné reformy. "Pokud uvidíme, že v Řecku všechno kolabuje, nebudeme podporovat nový (refinanční) program," prohlásil Juncker pro německý týdeník Der Spiegel.

Atény jednají s tzv. trojkou, tedy s Evropskou unií (EU), Mezinárodním měnovým fondem (MMF) a Evropskou centrální bankou (ECB) o dalších krocích, které by měly nastartovat již druhý záchranný balíček Řecka v hodnotě 130 miliard eur, jenž byl dohodnut již v říjnu minulého roku. Kromě trojky musí však Atény jednat také se soukromými věřiteli, kteří by měli smazat část ze svých pohledávek vůči Řecku ve výši 350 miliard eur.

Podle řeckých představitelů "nadlidské" jednání s auditory trojky sice pokročilo, některé rozpory však stále přetrvávají. Hlavním problémem je požadavek věřitelů na snížení nákladů práce, což odmítají odbory i třístranná koalice, která podporuje současnou vládu Lukase Papadimose.

Ministři financí eurozóny nicméně již s Řeckem ztrácejí trpělivost. V noci na neděli Aténám vzkázali, že pokud nebudou garantovat implementaci všech potřebných reforem, nebudou moci druhý záchranný balíček získat.

Původně se měli ministři financí eurozóny sejít nad řešením řecké záchrany již v pondělí, schůzka byla však kvůli neschopnosti Řecka zavést reformy odložena. Místo toho si ministři financí promluvili jen v rámci telefonické konference.

"Zazněl tam jasný vzkaz od všech účastníků telekonference vůči Řecku, že čeho je moc, toho je příliš," řekl agentuře Reuters nejmenovaný zdroj z eurozóny. "Byla tam cítit obrovská frustrace. Měli by se už konečně sebrat a začít s trojkou jednat upřímně, rozhodně a rychle o těch aspektech (záchranného - pozn. red.) programu, který ještě nebyl finalizován, ohledně reforem rozpočtu i pracovního trhu," uvedl zdroj agentury Reuters.

Řecký premiér Papadimos se již sešel s šéfy politických stran, Jorgosem Papandreem, Antonisem Samarasem a Jorgosem Karatzaferisem, kteří zastupují socialisty, konzervativce i krajní pravici. Právě tyto strany drží současnou vládu u moci a budou muset schválit nová úsporná opatření, která požadují věřitelé Řecka.

Zdenek Gazur, David Vandrovec, gazur@mediafax.cz, vandrovec@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

08.03.2021V krizovém roce 2020 pokračoval růst mezd Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
03.07.2015Koho bude řecký bankrot bolet nejvíc plus investiční manuál na pondělí Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
24.06.2015Řecké drama pokračuje i ve středu, co je nového? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688