Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
Akcie ve světě  |  03.02.2012 12:03:01

Výsledková sezóna prozatím exceluje. Co na to whisper numbers. Část II.


“Akcieatrhy.cz“

Alternativní odhady

Kromě odhadu analytiků tu máme k dispozici ještě alternativní odhady, tzv. „whisper numbers“. Rozdíl mezi odhady analytiků a „whisper numbers“ je ve způsobu, jakým jsou tyto odhady zjišťovány. Běžné odhady analytiků jsou zjišťovány pomocí výzkumu, kdy jsou odborníci na příslušnou firmu dotazováni, co si myslí o velikosti zisku příslušné firmy. Jsou to přeci odborníci, tak by to měli umět přesně odhadnout.

Čtěte dále:
Hedgeové fondy a jejich nejoblíbenější akcie. Část I.
Hedgeové fondy a jejich nejoblíbenější akcie. Část II.

Potíže, které to přináší, jsou společné veškerým dotazníkovým výzkumům. Zaprvé musíte vybrat opravdu ty správné odborníky. Zadruhé, i když se povede vybrat ty správné odborníky, měli by mít také správné informace, na jejichž základě mohou provést svoje hodnocení.

Většinou není problém zjistit, kteří z analytiků se specializují na hospodářské výsledky konkrétní firmu, takže pokud se management určité firmy rozhodne vyvolat pozitivní, nebo negativní překvapení, může to udělat pomocí „ne až tak přesných informací“, které řízeně uniknou do rukou příslušných analytiků. Pokud má někdo pocit, že se to nesmí, tak má pravdu, ale jezdit rychle autem se také nesmí.

Existuje však i jiný způsob zjišťování očekávaných výsledků. Kdo sledoval televizní soutěž „Riskuj“ ví, že jednou z forem nápovědy je, když si soutěžící nechá poradit od obecenstva. V sále je velké množství lidí, z kterých naprostá většina z nich není odborníky v oboru otázky. Přesto ve většině případů dochází k tomu, že odpověď, ke které se většina přikloní, je také správná. Tento úkaz je dokonce zaznamenán v lidových příslovích pod pojmem „Víc hlav, víc rozumu“.

Pokud se vydáme po stopách historického významu „whisper numbers“, tak se tak označovaly uniklé interní informace z firem, na jejichž základě získali obchodující, dnes zákonem postižitelnou, nekalou výhodu označovanou jako „zneužití informací v obchodním styku“. Pokud se sejdou dva ředitelé na golfu a jeden řekne druhému, „Pane kolego, kupte si teď naše akcie, nebudete litovat“, přičemž si je vědom, že jeho firma právě získala významný obchodní kontrakt třeba v Číně, tak takové jednání je jen obtížně dokazatelné. Pokud za tuto informaci pak dostane protislužbu ve formě: „Pane kolego, naše akcie teď rozhodně nekupujte“, lze takovou informaci zužitkovat obchodem na short.

Tyto řízené úniky informací jsou prakticky velmi těžko postižitelné a jsou jedním z hlavních důvodů, proč je golf tak populární. Avšak i takové úniky informací jsou zaznamenány v cenovém grafu, jako pozvolný nárůst ceny v období před publikováním hospodářských výsledků, podle toho, jak se informace šíří mezi zúčastněnými a jak zasahuje čím dál tím větší okruh známých známých.

Současný význam „whisper numbers“ je jiný. Nejsou to informace získané z vnitřního okolí vrcholového managementu, ale jde o názor veřejnosti na výkonnost firmy. Analytici, kteří si byli vědomi nedostatků získávání odhadů pomocí dotazníku, se rozhodli do výzkumu zapojit veškerou veřejnost. Založili webové stránky a nyní má každý možnost, pokud se mu chce a má co říci, napsat svůj odhad zisku firmy, která je předmětem jeho zájmu. Například, jestliže se zajímám o Apple, odhadnu, jaký bude přínos uvedení Apple TV pro budoucí příjmy, tak mohu nějakým vlastním způsobem odhadnout, jaký bude zisk na akcii (EPS) v příštím čtvrtletí.

Všechny tyto odhady se následně statisticky zpracují a výsledkem jsou tzv. „whisper numbers“, které označují jaký má názor veřejnost na zisky firem. Tyto alternativní odhady jsou velmi často nejen v souladu s odhady analytiků, ale z dlouhodobého hlediska mají dokonce o něco lepší vypovídající schopnosti než klasické odhady.

Jak si tedy stojí hodnocení komponent indexu Dow Jones z hlediska alternativních odhadů „whisper numbers“? Přehled naleznete ZDE

Pozitivních překvapení je 7, negativních překvapení je 9 a ve čtyřech případech se nejedná o překvapení, protože se výsledky shodují. Z hlediska této metody odpovídá růst DJ o ufrfněných 200 bodů přesněji současné situaci.

Samozřejmě každá metoda hodnocení má své výhody i své nevýhody. Pro obchodníky s akciemi, kteří neobchodují čistě technicky, ale snaží se o fundamentální analýzu, je vhodné znát obě metody. Každá metoda má svoje výhody, ale i nevýhody. Ačkoliv se „whisper numbers“, díky tomu, že přesněji odráží zájem veřejnosti o příslušnou akcii, obecně považují za přesnější nástroj pro určení zda se jedná o překvapení, nemusí to být vždy pravidlem. Vždy totiž záleží i na tom, jaké je celkové směřování trhu, jaký je vývoj v příslušném sektoru a ne vždy bývají „whisper numbers“ dostupná.

Čtěte více:

Výsledková sezóna prozatím exceluje. Indexy pokračují ve spanilé jízdě.Část I.

www.akcieatrhy.cz

Tyto zprávy pro vás vytváří Akcieatrhy.cz
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688