Researsch (Conectium s.r.o.)
Akcie ve světě  |  02.02.2012 15:23:19

Facebook - fakta z prospektu

Kalifornská společnost Facebook ve středu 1.2. podala žádost u SEC ohledně primární emise (IPO). Z prospektu vyplývá objem IPO max. 5 mld. USD. I tak by se jednalo o historicky vůbec největší IPO technologické společnosti. Objem nabízených akcií, cenové pásmo ani termín realizace zatím nebyly stanoveny. Spekuluje se o dubnu či květnu. Hlavními manažery emise jsou Morgan Stanley, J.P. Morgan a Goldman Sachs. Nabídka se evidentně bude skládat z nových akcií a také z nabídky od stávajících akcionářů včetně zakladatele Marka Zuckerberga. Ten však zřejmě bude prodávat jen takové množství akcií, jejichž výnos pokryje zaplacení daní na získání opcí na dalších 120 mil. akcií. Zuckerberg si jinak za loňský rok přišel celkem jen na cca 1,49 mil. USD. Navíc od roku 2013 by měl pobírat již jen symbolický 1 USD, jako např. v posledních letech zakladatel Applu S.Jobes. Nejlépe ohodnocena z firmy byla loni provozní šéfka Sheryl Sanberg - celkem 30,87 mil. USD.

Ke konci roku 2011 Facebook jako známá sociální síť evidovala 845 mil. uživatelů, oproti 608 mil. o rok dříve, resp. 360 mil. ke konci roku 2009. Co se týká každodenních aktivních uživatelů, jejich počet vzrostl na 483 mil. (+48 %). Prostřednictvím mobilů síť využívá 425 mil. osob.

Na 85 % loňských příjmů firmy v celkové výši 3,711 mld. USD pocházelo z reklamy. Na 12 % pak z přijatých plateb prostřednictvím Facebook Payments v souvislosti s herní společností Zynga. Jak známo společnost Zynga před svým vstupem na burzu avizovala snahu získávat v budoucnu hráče (platby) jiným přímějším, pro ni lukrativnějším způsobem. Celkový čistý zisk Facebooku dosáhl rovné 1 mld. USD, oproti 606 mil. USD před rokem. Příjmy v roce 2010 činily 1,974 mld. USD, tzn. loni zaznamenaly 88 % nárůst.

Zakladatel Mark Zuckerberg v současnosti vlastní cca 28 % firmy, resp. ale kontroluje 56,9 % hlasovacích práv. V prospektu uvádí, že prioritou firmy zůstává rozvoj poskytovaných služeb, spíše než tvorba zisku. Cílem je vybudovat silnou a hodnotnou společnost, což se má tedy následně odrazit v hodnotě pro samotné akcionáře. Firma svůj rozvoj hodlá zaměřit na možnost lepšího využívání služeb prostřednictvím mobilních zařízení, resp. vytěžit maximum z potenciálu stále oblíbenějších a využívanějších chytrých telefonů a tabletů. Výnos z IPO má být použit právě na „pracovní kapitál“, resp. i na příp. další akvizice, přestože v současnosti v tomto směru Facebook o žádné nejedná.        

Jako další vlastníky, kterých má být jednotlivě přes 500, lze kromě managementu zmínit např. skupinu (fondy) Goldman Sachs, skupinu T. Rowe Price Associates či gigant Microsoft.

Dle společnosti SharesPost, která spojuje indikativní obchody akcií privátních firem, je Facebook aktuálně oceněn na 74,3 mld. USD. Na trhu se spekuluje o hodnotě firmy po IPO v rozmezí 75-100 mld. USD. Pro srovnání možno uvést data jiného internetového technologického giganta Google (GOOG). Ten za rok zaznamenal zisk 9,74 mld. USD (EPS 29,76 USD) při příjmech 37,9 mld. USD a jeho tržní kapitalizace dosahuje 189 mld. USD. V tomto základním zjednodušeném porovnání by v ohodnocení Facebooku, ve zmiňované výši, tak muselo být zakalkulováno hodně budoucích růstových předpokladů. Ocenění Facebooku 100 mld. USD by bylo téměř 27násobkem ročních tržeb, což je dvojnásobek, při kterém v roce 2004 na trh vstupoval právě Google. Facebook navíc v prospektu jako svého konkurenta zmiňuje mj. i aplikaci Google+.

Poměrně nepřehledná a složitá je struktura vydaných akcií či opcí. Firma eviduje celkem pět tříd akcií (A až E), přičemž hlavní jsou A a B. Jednotlivé třídy mohou vlastníci konvertovat do akcií třídy A. V IPO budou nabízeny akcie třídy A. Řada současných akcionářů se pak v prospektu zavazuje k různě dlouhým obdobím (v rozmezí cca 91-540 dní), kdy nebudou na trhu prodávat své akcie. Nicméně základní zisk na v současnosti vydané akcie činí za loňský rok 0,52 USD, resp. po očištění ve vztahu právě i k opcím 0,46 USD/akcii. Na jaké burze se bude titul obchodovat, zatím nebylo uvedeno, znám je pouze ticker „FB“.  

J.Zendulka

Tyto zprávy pro vás vytváří Conectium.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688