TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  29.01.2012 15:53:46

Ekonomický týden v ČR: Makrodata a jednání o sazbách

PRAHA (MEDIAFAX) - Nový ekonomický týden bude v Česku ve znamení makrodat v podání Českého statistického úřadu a České národní banky. Ta navíc bude v týdnu rozhodovat o nastavení měnové politiky.

Česká národní banka (ČNB) v úterý zveřejní údaje o zadlužení domácností u bank a finančních institucí ke konci prosince. Na konci listopadu dosáhlo 1,108 bilionu korun (v říjnu 1,102 bil. ), zadlužení podniků vzrostlo na 965,5 miliardy korun (v říjnu 955,6 mld. ).

Společnost Markit ve středu zveřejní Index nákupních manažerů v ČR za leden, který spravuje pro banku HSBC. V prosinci se Index nákupních manažerů (PMI) v ČR mírně zvýšil na 49,2 bodu, listopadový výsledek 48,6 bodu byl nejhorší za 27 měsíců. Při čtvrtletním hodnocení PMI sklouzl pod neutrální hranici padesáti bodů (na 49,8 bodu), poprvé od třetího čtvrtletí 2009 (kdy zaznamenal hodnotu 46,7 bodu).

Ministerstvo financí ve středu zveřejní údaje o pokladním plnění státního rozpočtu ke konci ledna. Deficit státního rozpočtu ČR v hotovostní metodice dosáhl v loňském roce 142,8 miliardy korun, když příjmy činily 1012,7 miliardy korun a výdaje 1155,5 miliardy korun.

Podniková rada odborů KOVO mladoboleslavské automobilky Škoda Auto začne vyjednávat s vedením o mzdách zaměstnanců ve čtvrtek 2. února. Stávající kolektivní smlouva vyprší na konci dubna, očekává se však, že jednání budou složitá a potrvají dlouho. Na konci vyjednávání budou zaměstnanci největší automobilky v zemi znát výši tarifu a dalších složek mzdy, které budou tisíce zaměstnanců pobírat od dubna.

"Očekává se, že vyjednávání bude náročné a vůbec není jisté, jak dopadne. Skončit může fiaskem i úspěchem. V každém případě budou odbory KOVO požadovat dostatečný, avšak rozumný růst mezd, který zajistí zaměstnancům vyšší mzdu a udržení zaměstnanosti," napsal týdeník Škodovácký odborář.

ČNB ponechá základní dvoutýdenní repo sazbu na rekordně nízké úrovni 0,75 procenta, domnívají se analytici. ČNB o tom bude rozhodovat na čtvrtečním měnovém jednání, kterého se nezúčastní Mojmír Hampl, viceguvernér ČNB. „Česká národní banka ponechá základní úrokovou sazbu na 0,75 procenta. Výhled české ekonomiky se v posledních měsících zhoršil, na druhou stranu inflace zůstává relativně vysoká, což zřejmě zabrání ČNB v případném dalším snižování sazeb,“ řekl agentuře Mediafax Marek Hatlapatka, analytik společnosti Cyrrus.

Český statistický úřad (ČSÚ) v pátek zveřejní data o maloobchodních tržbách v ČR za prosinec. Analytici Komerční banky očekávají meziroční růst o 0,5 procenta, meziměsíčně by měly tržby o 0,3 procenta klesnout. "Maloobchod by měl v prosinci vzrůst o půl procenta meziročně, což je stejná dynamika jako v listopadu. Meziměsíčně očekáváme mírný pokles o 0,3 procenta," řekl agentuře Mediafax Jiří Škop, analytik Komerční banky. "Důvodem jsou zejména prodeje aut, které by měly klesnout o jedno procento," dodal.

ČSÚ v pátek zveřejní také míru nezaměstnanosti za čtvrté čtvrtletí 2011. Obecná míra nezaměstnanosti ve věkové skupině 15 64 let podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO) ve 3. čtvrtletí dosáhla 6,6 procenta, což představovalo meziroční pokles o 0,5 procentního bodu.

V pondělí pak ČSÚ zveřejní data o zemědělské produkci ve čtvrtém čtvrtletí roku 2011. Ve třetím čtvrtletí přitom výroba masa činila 125,6 tisíc tun a byla o 4,9 procenta nižší než ve stejném období minulého roku. Ve třetím čtvrtletí 2011 bylo poraženo 60 110 kusů hovězího dobytka s průměrnou živou hmotností 288,4 kg. Meziroční změny byly nepatrné: zvýšení počtu porážek o 0,2 procenta, snížení průměrné jatečné hmotnosti o 0,3 procenta. Celková výroba hovězího a telecího masa dosáhla 17 339 tun (meziročně o 0,1 % méně).

Tomáš Králíček, kralicek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688