TNBiz (TN.cz)
Investice  |  28.01.2012 09:14:34

Markit ve středu zveřejní Index nákupních manažerů v ČR za leden

PRAHA (MEDIAFAX) - Společnost Markit ve středu zveřejní Index nákupních manažerů v ČR za leden, který spravuje pro banku HSBC. V prosinci se Index nákupních manažerů (PMI) v ČR mírně zvýšil na 49,2 bodu, listopadový výsledek 48,6 bodu byl nejhorší za 27 měsíců.

Při čtvrtletním hodnocení PMI sklouzl pod neutrální hranici padesáti bodů (na 49,8 bodu), poprvé od třetího čtvrtletí 2009 (kdy zaznamenal hodnotu 46,7 bodu).

Podle Davida Marka, hlavního ekonoma společnosti Patria Finance, jde o překvapivé zlepšení. „Je pravda, že u většiny evropských zemí došlo k obratu. Pro nás je důležitý především obrat v Německu, kde se stejný ukazatel zvýšil ze 47,9 bodu na 48,4 bodu.“

Marek také upozornil na to, že Česká republika dlouho zůstávala výrazně optimističtější než zbytek Evropy a zbytek světa. „Proto se dalo očekávat, že na zlepšení v západní Evropě bude reagovat tím, že index nákupních manažerů bude spíše stagnovat. Ale že se odrazí nahoru, a to až na 49,2 bodu, je překvapením. Znamená to, že vyhlídky pro český průmysl se mírně zlepšily, ale v tom smyslu, že se možná českému průmyslu podaří uniknout recesi. Ta hodnota nicméně stále ukazuje na stagnaci. Na velké jásání to stále není,“ míní ekonom.

Nižší objem nových zakázek v prosinci vedl výrobce k propuštění a omezování nákupů. Tempo poklesu v případě zaměstnanosti lehce zrychlilo, zatímco nákupy vstupů zaznamenaly jen mírnější pokles.

Ačkoli nové zakázky v prosinci poklesly, objem rozpracovaných zakázek lehce stoupl. Hlavním důvodem byla výroba, jejíž objem se oproti listopadu prakticky nezměnil. Nulový růst výroby se rovněž podepsal na skladových zásobách hotových výrobků, jež poklesly tempem souměřitelným s tím v říjnu, kdy se snižovaly nejrychleji za posledních 16 měsíců.

Přes celkový pokles nákupní aktivity ve výrobním sektoru se dodací lhůty dodavatelů dále prodlužovaly, tak jako každý měsíc od září 2009. Navíc se rozsah zpoždění zhoršil, vzhledem k tomu, že řada firem hlásí nedostatek vstupů.

Inflační tlaky ve výrobním sektoru zůstaly relativně mírné. Průměrná cena vstupů se zvedla po druhý měsíc za sebou, ovšem v historickém kontextu průzkumu pouze skrovným tempem. Firmy naopak lehce snížily ceny výstupů, aby tváří v tvář silné konkurenci zvýšily prodeje.

Aktuální údaje PMI z českého výrobního sektoru od HSBC vypovídají o ustavičném zhoršování celkových podmínek pro podnikání. Výrobní PMI pro Českou republiku od HSBC, kompozitní jednociferný ukazatel celkového výkonu ve výrobním sektoru, zůstal pod neutrální hranicí 50 bodů, což svědčí o setrvalém zhoršování podnikatelského prostředí ve výrobě.

Filip Sušanka, Denisa Křížová, susanka@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688