TNBiz (TN.cz)
Investice  |  27.01.2012 15:45:11

Trojka žádá po Řecku snížení výdajů a další reformy (27.1.2012)

ATÉNY/DAVOS (MEDIAFAX) - Zástupci tzv. trojky, tedy Evropská unie, Mezinárodní měnový fond (MMF) a Evropská centrální banka (ECB) požadují, aby Řecko dále seškrtalo svůj rozpočet a přijalo další reformy ještě dříve, než schválí druhý záchranný balík pro zadluženou zemi. Informovala o tom v pátek agentura Reuters.

Průběh jednání mezi Řeckem a soukromými věřiteli o výměně dluhopisů a snížení řeckého dluhu více než o 50 procenta je v současné době ostře sledován. Ale Atény musí přesvědčit i partnery z eurozóny a MMF, aby jim získaly druhý záchranný úvěr ve výši 130 miliard eur (zhruba 3,3 bilionu korun), jinak se nevyhnou bankrotu.

Státy eurozóny a MMF přitom stále více frustruje opakované porušování dohodnutých fiskálních cílů a odklady reforem v Řecku a chtějí vidět nějaký pokrok, než zadlužené zemi půjčí další miliardy eur.

Zástupci trojky vypracovali tento týden novou zprávu se seznamem opatření, které musí Řecko schválit. Na prvním místě je prosazení dodatečných úspor v rozpočtu na tento rok v parlamentu, aby Atény snížily jeho schodek tak, jak se zavázaly v dohodě o prvním úvěru. Trojka navrhuje Řecku více snížit výdaje na obranu, zdravotnictví a také zrušit nadbytečné státní podniky.

Kromě toho EU a MMF tlačí na Řecko, aby přijalo dlouhodobě odkládanou reformu penzijního systému, snížilo počet pracovních míst ve státní správě, obnovilo vydávání licencí pro mnohé profese, jako jsou například lékárníci či právníci, zlepšilo flexibilitu platů a liberalizovalo trh služeb a výrobní sektor.

Požadují také to, aby řecká centrální banka dokončila analýzu stavu kapitálu v řeckých bankách. Jednání mezi trojkou a řeckými představiteli budou podle zdroje obeznámeného s jejich průběhem pokračovat i v příštím týdnu.

Řecko zatím dosáhlo jen malého pokroku při zavádění reforem. Blížící se předčasné volby, které by se měly uskutečnit nejpozději 8. dubna, situaci ještě komplikují, protože politici se ve snaze nepoštvat proti sobě ještě více voličů vyhýbají nepopulárním úsporným opatřením.

"Sestavit nový záchranný program pro Řecko není snadné, protože země neplnila podmínky pomoci tak, jak bylo dohodnuto. Přesto očekávám, že pomoc bude hotova v řádu dnů," uvedl v pátek německý ministr financí Wolfgang Schäuble.

Řecko usiluje o uzavření dohody se soukromými věřiteli o výměně části dluhopisů. Dohoda má z privátně drženého dluhu ve výši zhruba 205 miliard eur "odříznout" řádově 100 miliard eur a pomoci snížit zadlužení Řecka na 120 procent hrubého domácího produktu (HDP).

Ústav pro mezinárodní finance (IIF) je podle šéfa německé Deutsche Bank Josefa Ackermanna ochoten nést ztrátu z řeckých dluhopisů až do výše 70 procent. Informovala o tom v pátek agentura Reuters s odvoláním na Ackermannovo páteční vyjádření pro německou televizi N-TV. "Položili jsme na stůl velmi atraktivní nabídku," uvedl podle agentury Reuters pro N-TV Ackermann, který je zároveň předsedou bankovní lobby při IIF o návrhu, jenž je projednáván v Aténách. "To je ztráta o téměř 70 procent, kterou jsme připraveni přijmout," řekl dále Ackermann v rozhovoru pro německou televizi N-TV.

"Věřím, že dohody bude dosaženo," pokračoval Ackermann. "Každý musí přispět," dodal.

Eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn v pátek podle agentury AFP na Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu prohlásil, že očekává, že se Řecko dohodne se soukromými věřiteli na řešení odpisu dluhu o tomto víkendu, případně nejpozději v nejbližších dnech. "Jsme velmi blízko," řekl Rehn na Světovém ekonomickém fóru.

"Pokud neuzavřou dohodu dnes, možná o víkendu, ale nejlépe ještě v lednu, ne v únoru," dodal Rehn.

Tomáš Králícek, kralicek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688