X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Makroekonomika  |  26.01.2012 11:25:00

Spotřebitelská důvěra Německa je na počátku roku pozitivní, GfK

Spotřebitelská důvěra Německa je na počátku roku pozitivní. I přes rostoucí ekonomická rizika a pokračující dluhovou krizi, vidí domácnosti budoucnost optimisticky. Výsledek průzkumu odráží pozitivní ekonomická očekávání, stabilní příjmy a větší výdajové plány. Společnost GfK Group předpokládá index spotřebitelské důvěry Německa na úrovni 5,9 bodů v únoru. V lednu ukazatel revidovala o 0,1 nahoru na 5,7 bodů. Tento výsledek výrazně předčil očekávání analytiků, kteří předpokládali stagnaci na 5,6 bodů.

Ukazatel ekonomická očekávání v lednu posílil o 8,4 na +7,5 bodů a následoval růst o 6,3 na -0,9 v prosinci. V listopadu sklouzl na nejnižší úroveň od srpna 2009 (-7,2). Nyní se index pohybuje nad dlouhodobým průměrem 0, je ale výrazně slabší než ve stejném období loňského roku (+58,8). Domácnosti sledují výrazné zpomalení v Evropě a dopad krize na proexportně orientovanou ekonomiku. I přes oslabení růstuNěmecku zůstává situace v oblasti zaměstnanosti velmi dobrá a výhled korporací je optimistický. Zda lze tento trend udržet ukáže čas. Bundesbank snížila odhad růstu Německa pro letošní rok na pouhé 0,6% z 3,0% v roce 2011.

Index budoucí příjmy v lednu posílil o 0,1 na 34,1 bodů a po zvýšení o 2,9 na 34,0 bodů v prosinci významně převyšuje dlouhodobý průměr. Ve stejném období vloni vykázal 37,7 bodů. Optimismus odráží především dobré vyhlídky na pracovním trhu a inflaci. Zaměstnanost by se měla nadále zvyšovat, i když poněkud méně dynamicky než v roce 2011 a míra nezaměstnanosti klesat. V některých kvalifikovaných oborech dojde k nárůstu mezd. Inflace by měla letos v Německu poklesnout pod 2,0%.

Pozitivní výhled ohledně zaměstnanosti a inflace v lednu podepřel indikátor výdajové plány, jenž vyskočil o 14,4 na 41,8 bodů a vykompenzoval pokles o 12,9 na 27,4 bodů v prosinci. Dostal se tak na stejnou úroveň v loňském roce. Vyšší hodnota byla naposledy dosažena v prosinci 2006. Klesající důvěra ve finanční trhy a nízké úrokové sazby nadále stimulují domácnosti k větším útratám, nikoli úsporám. S ohledem na výrazné zpomalení vývozuroce 2012 je nezbytné, aby soukromá spotřeba podpořila hospodářský růst a Německo se vyhnulo recesi.

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688