TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  25.01.2012 01:45:06

Senátory čeká další schůze, na programu je nový občanský zákoník

PRAHA (MEDIAFAX) - V pořadí již 16. schůze Senátu začne ve středu v 10.00 projednáváním novely občanského zákoníku, která přináší stovky změn proti úpravě platné od roku 1964. Kromě toho rozhodne horní komora například také o tom, jestli se lhůta na popření otcovství prodlouží na tři roky.

Nový kodex, který ve středu projednají senátoři, se dotýká všech občansko-právních vztahů, změn doznají dědická práva, vlastnická práva, ochrana majetku i právní pohled na zvířata.

Posílena mají být osobnostní práva, nově se totiž zvýrazňují sankce za jejich porušení. Návrh zavádí tvrdší sankce pro vydavatele za otištění fotografie známé osobnosti bez jejího souhlasu. Finanční trest by se mohl pohybovat až ve výši dvojnásobku tržní ceny, za jakou by souhlas celebrity se zveřejněním fotografie tisk normálně koupil.

Bydlení se týká i další změna. Podnájem podle ní bude možné sjednávat i bez souhlasu majitele bytu. Výjimkou budou pouze případy, kdy nájemník v bytu nebydlí. Pak nájemce bude muset mít k podnájmu souhlas vlastníka bytu.

Senát čeká také projednání změnu lhůty na popření otcovství. Ta by se mohla výrazně prodloužit. Počítá s tím novela zákona o rodině. Podle navrhované změny by otec mohl biologické otcovství zpochybnit až do tří let věku dítěte místo současných šesti měsíců.

Širší pravomoci by mohli získat krajští hejtmani, obce s rozšířenou působností nebo guvernér České národní banky (ČNB). Počítá s tím totiž novela zákona o hospodářských opatřeních v krizových stavech.

Hejtmani nebo starostové obcí s rozšířenou působností nebudou muset v oblastech, pro které byl vyhlášený krizový stav, rozlišovat mezi stavem nebezpečí a nouzovým nebo válečným stavem, hospodářská opatření budou moci sami nařídit v každém z nich.

Guvernér ČNB zase získá novelou možnost navrhnout v krizových stavech omezení nebo zákaz nakládání s peněžními prostředky na účtech u poskytovatelů finančních služeb. Dosud měl stejnou pravomoc jen pro banky.

Na pořadu 16. schůze je i návrh zákona o látkách, které poškozují ozonovou vrstvu. Předloha upravuje povinnosti subjektů, které s takovými látkami nakládají, a stanovuje sankce za překročení předpisů.

Zákonodárci se budou muset vypořádat také s novelou o o uznávání odborné kvalifikace, která počítá s vytvořením jednotné evidence poskytovatelů služeb. Evidence bude z části veřejně dostupná a podle ministerstva školství povede k větší právní jistotě poskytovatelů i příjemců služeb.

Změny možná prodělají také rekvalifikace. Podle novely zákona o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání by se totiž měla posunout věková hranice pro rekvalifikační kurzy z 18 na 16 let. Návrh také dává podnikatelům možnost získat své autorizované zástupce.

Senát rovněž rozhodne, zda budou pozemky v Česku moci kupovat i podnikatelé ze zemí mimo EU.

Kromě toho projednají zákonodárci i změkčení zákona o lidských tkáních a buňkách, ke kterému přistoupila sněmovna. Podle nové úpravy by bylo možné, aby přepravu tkání zajišťovali i další přepravci, nejen pouze zdravotnická zařízení.

I další bod se týká oblasti zdravotnictví. Předlohu počítajíci s transformací zdravotních ústavů a krajských hygienických stanic. Po dokončení restrukturalizace by měly existovat pouze dva centrální zdravotní ústavy.
Součástí novely je také záměr, že by si hygienické stanice mohly samy rušit a zřizovat svá pracoviště.

Čast si musí horní parlamentní komora najít i na návrh zákona o obchodních korporacích, který má zjednodušit podnikání, ale také upravit postavení věřitelů,. Norma, obsahující veškerá pravidla týkající se vzniku, správy a zániku firem a družstev, je sice podobně jako například občanský zákoník součástí nové úpravy soukromého práva, ale neřeší takzvané anonymní akcie na doručitele. Ty má upravovat jiný zákon, který již rezort spravedlnosti připravil.

Poměrně nečekaně se na schůzi horní komory objeví také premiér Petr Nečas (ODS). Ten se nechává při projednávání nejrůznějších unijních bodů v Senátu většinou zastupovat svými kolegy. Tentokrát ale udělá výjimku a vyslyší tak požadavek senátorů ČSSD, kteří na 15. schůzi prosadili požadavek, aby předseda vlády na všech schůzí horní komory řešil se senátory přípravu unijního paktu, kterým chtějí země prosadit vyrovnané rozpočty.

Tomáš Paták, patak@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688